Parlamentarno preiskavo zadeve Patria bo vodil Zvone Černač (SDS). Foto: EPA
Parlamentarno preiskavo zadeve Patria bo vodil Zvone Černač (SDS). Foto: EPA
Janez janša je ostal brez poslanske imunitete, ki pa je niti ni nameraval uveljavljati. Foto: EPA

Komisija je sprejela tudi sklep o imenovanju Zvonka Černača (SDS) za predsednika in Dušana Kumra (SD) za podpredsednika preiskovalne komisije o zadevi Patria. Za člane komisije državnega zbora, ki bo ugotavljala politično odgovornost nosilcev javnih funkcij in sum zlorabe uradnega položaja z namenom vplivati na izid državnozborskih volitev leta 2008 preko afere Patria, so bili imenovani še Tadej Slapnik (Zares), Anton Urh (DeSUS), Zmago Jelinčič (SNS) in Anton Anderlič (LDS). SLS se je odločil, da v komisiji ne bo sodeloval.

Sklep mandatno-volilne komisije začne sicer veljati z dnem, ko ga sprejme državni zbor.

Nosilci javnih pooblastil z neresnicami vplivali na javno mnenje?
Parlamentarna komisija naj bi med drugim ugotovila, ali so nosilci javnih pooblastil ovirali in preprečevali izvedbo javnega razpisa za nakup osemkolesnikov in z neresnicami vplivali na javno mnenje, da bi si na parlamentarnih volitvah leta 2008 zagotovili politično večino, "ki bi jim omogočila sestavo nove vlade in poplačilo koristi zaradi izgubljenega posla".

Janša se na imuniteto ni nameraval sklicevati
Ker je zoper predsednika SDS-a Janeza Janšo vložen obtožni predlog v zadevi Patria, je mandatno-volilna komisija razpravljala tudi o poslanski imuniteti, za katero pa državnemu zboru predlaga, da mu je ne prizna in s tem dovoli vodenje nadaljnjega kazenskega postopka, za katerega mora sodišče pridobiti dovoljenje državnega zbora. Kot pojasnjujejo v SDS-u, se Janša na poslansko imuniteto v nobenem primeru ni nameraval sklicevati.

Vrhovno tožilstvo je namreč na Okrajno sodišče v Ljubljani v zadevi Patria vložilo obtožni predlog zoper pet oseb, med njimi tudi zoper Janšo, ki ga obtožuje poskusa sprejemanja daril. Sodišče je obtožni predlog že preizkusilo in ga vročilo obdolžencem.

Brez poslanske imunitete bo predvidoma ostal tudi Branko Marinič (SDS), za katerega Okrožno državno tožilstvo v Kranju zahteva dovoljenje za pregon, zaradi suma napeljevanja h kaznivemu dejanju ponarejanja listin.

Tanko: Gre za politično kadrovanje
Na seji je mandatno-volilna komisije podprla predlog vlade, da DZ sprejme sklep o imenovanju predsednika in članov sveta ter uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb Republike Slovenije. Za predsednico sveta je bila sicer predlagana Alja Markovič Čas, za predsednico uprave pa Dagmar Komar. Predlogu so nasprotovali v SDS-u, v imenu katerega je Jože Tanko povedal, da gre za politično kadrovanje, ki ne bo zagotovilo transparentnega in strokovnega dela.

Kumer: Vsako kadrovanje je politično
Dušan Kumer je Tanku odgovoril, da je vsako imenovanje politično kadrovanje, zato je ta pridevnik po njegovem nepotreben. Oglasila se je tudi njegova strankarska kolegica Melita Župevc, ki je zatrdila, da so v preteklosti zasebna podjetja, ki so delala usluge SDS-u, prejemala denar od državnih podjetij. Černač je zahteval opravičilo in preklic izjave, saj je ta po njegovem neresnična in žaljiva.