Marko Pahor. Foto: BoBo
Marko Pahor. Foto: BoBo

"Predsednik republike meni, da je zaradi svojega strokovnega znanja, osebne integritete in dolgoletnih izkušenj tako v domačem kot mednarodnem okolju primeren kandidat za viceguvernerja," je članom komisije o Marku Pahorju, sicer rednem profesorju na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, povedala Nataša Kovač iz predsednikovega urada.

Svoj pogled na delovanje Banke Slovenije je kandidat za viceguvernerja na začetku tega tedna predstavil javnosti v predsedniški palači. "Ker ne prihajam iz sveta centralnega ali poslovnega bančništva, trdno verjamem, da bom v razmišljanje in delovanje centralne banke vnesel širino in svežino," je dejal. Svojo kandidaturo je utemeljil na strokovnosti, izkušnjah in integriteti. Če ga bo DZ imenoval za člana sveta centralne banke, bo tam zamenjal Jožefa Bradeška, ki se mu mandat izteče 28. februarja 2023.

Podpora tudi kandidatki za vrhovno sodnico

Soglasni so bili člani komisije tudi glede predloga Sodnega sveta RS, naj se na mesto vrhovne sodnice na Vrhovnem sodišču RS imenuje Maja Baškovič. "Ima potrebne dolgoletne izkušnje s sojenjem, ki ga opravlja strokovno in kakovostno, odlikujejo jo uspešno opravljanje vodstvenih funkcij, široko pravno znanje in primerno kritičen pogled na spremembe sodniške in kazenske zakonodaje," je povedal predsednik sodnega sveta Vladimir Horvat.

Spomnil je, da so razpis za dve mesti vrhovnega sodnika objavili že septembra lani in kandidatko skupaj z Aleksandrom Karakašem tudi predlagali v imenovanje. Toda medtem ko je DZ Karakaša imenoval za vrhovnega sodnika že oktobra, je njeno imenovanje ustavila tožba v upravnem sporu, ki jo je vložila ena od neizbranih kandidatk. S predlogom za imenovanje Meje Baškovič so zato morali počakati na zaključek postopka v povezavi s pritožbo, je pojasnil.

Nadaljnja podpora direktorju Javne agencije za varstvo konkurence

Z 11 glasovi za in štirimi glasovi poslancev SDS-a proti so člani komisije potrdili predlog vlade, da se za direktorja Javne agencije RS za varstvo konkurence imenuje Andrej Matvoz, ki je na čelu agencije že zdaj. Petletni mandat direktorja je namreč nastopil 1. julija 2017, po njegovem izteku pa agencijo od letošnjega 1. julija vodi kot vršilec dolžnosti. Zdaj se mu obeta nov polni mandat, nastopil naj bi ga 1. januarja 2023.

Potrjena tudi lista kandidatov za svet Fundacije za financiranje športnih organizacij

Na seji so potrdili tudi listo kandidatov za člane sveta Fundacije za financiranje športnih organizacij v RS za prihodnjih pet let. Sedanjemu svetu, ki ima 17 članov, od katerih jih 16 imenuje DZ, enega pa vlada, se petletni mandat izteče proti koncu tega leta. Izmed 16 članov sveta fundacije, ki so v pristojnosti imenovanja DZ-ja, so člani komisije prejeli na mize seznam le 15 kandidatov. Dva kandidata sta namreč tudi po drugem krogu volitev prejela enako število glasov, potreben dodaten krog volitev pa bodo izvedli pozneje.

Mandatno-volilna komisija je tako sklenila DZ-ju predlagati v imenovanje za zdaj 16-članski svet fundacije, in sicer na predlog Združenja občin Slovenije Klemna Zdolška, na predlog Skupnosti občin Slovenije Katarino Geršak ter na predlog Strokovnega sveta RS za šport Matjaža Jakliča, Andreja Jelenca, Barbaro Kürner Čad, Simona Maljevca, Uroša Mohoriča, Gregorja Pečovnika, Roka Petriča, Bojana Rotovnika, Marka Strela, Aleksandra Šajna, Jureta Šego, Tomislava Tiringerja in Branka Zormana.