Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek ob eni od pošiljk zaščitne opreme. Foto: BoBo
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek ob eni od pošiljk zaščitne opreme. Foto: BoBo

Komisija od vlade ob tem zahteva podatke, na katerih je temeljila odločitev o nakupih prek posrednikov, in imena ljudi, ki so to odločitev sprejeli. Poleg tega naj vlada predstavi tudi razloge za odločitev, da se za osrednjo nabavo zaščitne opreme za celotno državo zadolži Zavod RS za blagovne rezerve. Od vlade pa med drugim pričakujejo tudi odgovor na vprašanje, ali in s katerimi podjetji v državni lasti je bil vzpostavljen stik za pomoč pri nakupu zaščitne opreme. "Na vprašanja, ki bodo v resnici čez čas razjasnila globino afere, nismo dobili odgovorov," je ob tem dejal Dejan Židan (SD).

Računskemu sodišču pa so prav tako brez glasu proti priporočili izvedbo revizije o nakupih opreme. Pred očitki, da so bila proračunska sredstva za nakup opreme v času aktualne vlade porabljena negospodarno, je treba počakati na ugotovitve pristojnih institucij, še zlasti Računskega sodišča, je v razpravi dejal Dušan Verbič iz SMC-ja v nadaljevanju nujne seje, sklicane na zahtevo strank SD, LMŠ, Levica in SAB. Po njegovih besedah je nujno, da se problematika razišče, šele potem pa se je mogoče na podlagi relevantnih ugotovitev pogovarjati o odgovornosti. Podobno je tudi Robert Polnar iz DeSUS-a pozval k temu, da pristojni organi najprej opravijo svojo nalogo.

Dušan Verbič (SMC) in Robert Polnar (DeSUS) sta pozvala k temu, da pristojni organi najprej opravijo svojo nalogo. Foto: DZ/Matija Sušnik
Dušan Verbič (SMC) in Robert Polnar (DeSUS) sta pozvala k temu, da pristojni organi najprej opravijo svojo nalogo. Foto: DZ/Matija Sušnik

Kordiš: Jedro težav v dobavi prek posrednikov

Po mnenju Franca Trčka iz SD-ja bi bolezen covid-19 vzela nekaj deset življenj manj, če bi bili ukrepi vlade ustreznejši. Sicer pa je DZ po njegovih besedah nadrejen vladi in ta mora DZ-ju dati podatke, če jih zahteva. Sicer pa po njegovi oceni aktualna vlada s taktiko, kot jo je pokazala do zdaj, ni sposobna opravljati nalog, ki jih vlada ima. Miha Kordiš iz Levice pa je bil kritičen do ukrepov, zaradi katerih, denimo, zdravniki in domovi za starejše občane niso dobili opreme tako hitro, kot bi jo lahko. Jedro težav je po njegovem mnenju v odločitvi, da bodo opremo dobavljali prek posrednikov.

"Če ne narediš nič, nisi za nič kriv. Tega načela se je držal prejšnji predsednik vlade," je na očitke vladi odvrnil Aleksander Reberšek iz stranke NSi. Jože Lenart iz LMŠ-ja je prejšnji vladi v bran dejal, da so takrat naročila potekala prek ministrstva za zdravje oziroma večina neposredno od zavodov, bolnišnic. "In ta naročila so bila izvedena," je dejal Lenart.

Obravnavo predloga priporočil glede vladnega poročanja DZ-ju po zakonu o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju, ki so jo zahtevali v strankah SD, LMŠ, Levica in SAB, pa so prekinili, ker ni bilo vabljenih na sejo. Vladno poročilo o nabavah zaščitne opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa, bo DZ sicer obravnaval v nadaljevanju izredne seje v četrtek. Poročilo je kritično do prejšnje vlade Marjana Šarca in pohvalno do aktualne vlade Janeza Janše. V opoziciji so zato do njega ostri.