Kandidat Andraž Teršek. Foto: BoBo
Kandidat Andraž Teršek. Foto: BoBo
Sorodna novica Barbara Zobec odstopila od kandidature za ustavno sodnico

Predsednik republike Borut Pahor je državnemu zboru v imenovanje predlagal dva kandidata, poleg Andraža Terška tudi Barbaro Zobec, ki pa je prejšnji teden odstopila od kandidature. Kot je zapisala v izjavi, ki jo je posredovala v DZ, dobro ve, da ne bo ustavna sodnica, saj te voli politika. Takih sodnikov si politika ne želi, "sama pa tudi nikoli, za nobeno, še tako visoko ceno nisem pripravljena odstopiti od svojih načel", je sporočila DZ-ju.

DZ potrjuje ustavnega sodnika s tajnim glasovanjem, za imenovanje je potrebna podpora večine glasov vseh poslancev. Novega ustavnega sodnika iščejo potem, ko se Dunji Jadek Pensa 14. julija izteče mandat.

Razrešitev viceguvernerja, ki je odstopil in druge kadrovske zadeve

Sorodna novica Marko Bošnjak odstopil z mesta viceguvernerja Banke Slovenije

Mandatno-volilna komisija (MVK) tudi predlaga DZ-ju, naj sprejme sklep o razrešitvi Marka Bošnjaka z mesta viceguvernerja Banke Slovenije. Bošnjak je, kot je navedel v izjavi DZ, odstopil iz osebnih razlogov, s te funkcije pa se namerava posloviti konec julija. Bošnjakov odstop sicer sledi lanski ugotovitvi protikorupcijske komisije, da je ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto z neplačevanjem davkov pri oddajanju stanovanja.

MVK je določil, da Andraža Žvana in Marka Medveda predlaga DZ-ju za člana državne revizijske komisije. Na razpis se je prijavilo devet kandidatov, komisija za presojo ustreznosti kandidatov pa je ugotovila, da ena kandidatka ne izpolnjuje pogoja vsaj devetih let delovnih izkušenj na področju javnih naročil.

21. redna seja mandatno-volilne komisije. Foto: DZ/Matija Sušnik
21. redna seja mandatno-volilne komisije. Foto: DZ/Matija Sušnik

Za preostalih osem prijavljenih kandidatov – gre za Zlato Jerman, Vido Kostanjevec, Vojka Maksimčuka, Marka Medveda, Nino Pupis, Sonjo Štramec Nemec, Damiana Žerjala in Andraža Žvana – je komisija ugotovila, da so ustrezni. V pogovorih pa so po mnenju komisije za presojo ustreznosti kandidatov posebej izstopali Jermanova, Žerjal, Medved in Žvan. Zadnja dva sta tudi prejela največ podpore članov mandatno-volilne komisije, zato ju predlaga DZ-ju v imenovanje.

DZ bo na predlog mandatno-volilne komisije tudi odločal, da se v upravni odbor Prešernovega sklada imenujejo Igor Grdina, Janko Kos, Mateja Komel Snoj, Sonja Weiss, Jurij Paljk, Bernarda Fink, Lovrenc Blaž Arnič, Jožef Muhovič, Robert Simonišek, Ženja Leiler Kos, Jože Možina, Marko Cotič, Katarina Klančnik Kocutar, Rok Andres in Barbara Drnač. Na javni poziv je prišlo 20 predlogov, med njimi je minister za kulturo Vasko Simoniti pripravil predlog 15 kandidatov.

Po odstopu Polone Car z mesta članice sveta Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih (Fiho) predlagajo DZ-ju, naj na to mesto imenuje Braneta Buta.

Video 1: Posnetek seje MVK-ja

21. redna seja mandatno-volilne komisije

Video 2: Posnetek javne predstavitve Terška in Zobčeve