Foto: BoBo
Foto: BoBo

Tako Andraž Teršek kot Barbara Zobec sta bila med najbolj izpostavljenimi kandidati za ustavnega sodnika. Obema kandidatoma je namreč najbolje kazalo že med posvetovanji, ki jih je Pahor imel z vodji poslanskih skupin.

Podporo edini ženski med sedmimi kandidati za ustavnega sodnika so izrazili v SDS-u, kot sprejemljivo so jo ocenili tudi v NSi-ju. Medtem so v LMŠ-ju, SNS-u in Levici napovedali podporo Teršku, ki ga je pripravljen podpreti tudi SAB.

Sorodna novica Pahor med pogovori o kandidatih za ustavnega sodnika opozoril na neustavnost volilnega sistema

V DeSUS-u so pri Pahorju izpostavili ožjo skupino posameznikov, ki so jih pripravljeni podpreti, a imen javnosti niso razkrili. Predstavnik narodnih skupnosti Felice Žiža je na posvetu s Pahorjem izpostavil, da bi lahko podprli več kandidatov oziroma najmanj štiri, vendar o konkretnih imenih ni bilo govora. Po posvetu s Pahorjem poslanski skupini SMC-ja in SD-ja o imenih nista želeli govoriti.

Kandidata za mesto sodnika Ustavnega sodišča se bosta še pred odločanjem v državnem zboru predstavila javnosti na javni predstavitvi v predsedniški palači, predvidoma naslednji teden. Zakon o ustavnem sodišču sicer določa, da predsednik republike lahko izbere kandidata izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa DZ-ju predlaga tudi druge kandidate. Za izvolitev ustavnega sodnika je v DZ-ju potrebna večina glasov vseh poslancev, torej 46. Glasovanje je tajno.

Zdajšnji ustavni sodnici Dunji Jadek Pensa devetletni mandat poteče 14. julija.