Foto: BoBo / Luka Dakskobler
Foto: BoBo / Luka Dakskobler

Predhodni preizkus glede primera oddajanja blejske vile, ki je v lasti poslanca SDS-a Branka Grimsa, je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) na podlagi medijskega poročanja uvedla novembra. "V prispevkih so mediji navajali, da je Branko Grims lastnik vile na Bledu ter da je nepremičnino po nakupu v celoti prenovil in jo uporablja v turistične namene, poslovno dejavnost oddajanja nepremičnine pa da izvaja njegova žena," so povzeli na KPK-ju, v predhodnem preizkusu pa so pregledali lastne in javne evidence, preverili medijske objave ter pridobili podatke Finančne uprave RS (Furs) in druge relevantne podatke.

Na podlagi vpogleda v različne evidence je KPK ugotovil, da je Grims redno in pravočasno poročal o svojem premoženjskem stanju in na tem področju glede na razpoložljive podatke ni ugotovil kršitev. Zaradi suma kršitev predpisov je iz pristojnosti drugih državnih organov primer odstopil DZ-ju, Fursu in Geodetski upravi (Gurs).

Sorodna novica Občina Bled primer oddajanja Grimsove vile predala medobčinskemu inšpektoratu

"KPK je ob tem zadevo predal tudi DZ-ju, ki je pristojen za presojo skladnosti ravnanj poslancev z določbami zakona o poslancih, ki me drugim določa, da poslanec ne sme opravljati pridobitne dejavnosti, ki po zakonu ni združljiva z opravljanjem javne funkcije," so zapisali v sporočilu za javnost. Zaradi morebitnih sumov kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije in s tem nadaljnje obravnave v okviru lastnih pristojnosti je KPK vse tri navedene organe (DZ, Furs in Gurs) zaprosil, da ga po koncu obravnave obvestijo o svojih ugotovitvah.

Ob tem KPK opozarja, da lahko ravnanje, ko zavezanec upravljanje lastne nepremičnine prenese na družinskega člana, pomeni obvod zakonskih določb o nezdružljivosti opravljanja pridobitne dejavnosti z opravljanjem javne funkcije. "Takšni obvodi so lahko zakoniti, ne pa tudi legitimni, hkrati pa predstavljajo visoko izpostavljenost tveganjem za nastanek kršitev. Tveganja lahko uradne osebe ustrezno upravljajo oziroma preprečijo kršitev, samo če pri opravljanju svoje javne funkcije delujejo z visoko stopnjo osebne integritete, transparentno in odgovorno," so še dodali na KPK-ju.

Grims zanikal vse očitane nepravilnosti

V medijih so se novembra pojavile tudi informacije, da naj oddajanje blejske vile poslanca SDS-a Branka Grimsa ne bi bilo v skladu z občinskimi prostorskimi akti. Kot je poročal portal Necenzurirano, Grims turistom oddaja celotno vilo, čeprav bi jo po predpisih lahko največ polovico. Blejska občina je zadevo predala medobčinskemu inšpektoratu.

Grims je zanikal očitane nepravilnosti. Pojasnil je, da je hiša družinska in da se bodo vanjo preselili ob ustreznem času. Hkrati je poudaril, da je v povezavi z lastništvom vse prijavljeno v skladu z zakonom, da so redno plačani davki in poravnane vse zakonske obveznosti. Portal Necezurirano pa je nadalje poročal, da Grims državnim organom ni sporočil točnih podatkov o velikosti in dejanski uporabi omenjene nepremičnine.