V skladu z blejskimi občinskimi akti se lahko v turistične namene oddaja zgolj do 50  odstotkov površin objektov, ki so registrirani kot stanovanjske stavbe. Grims oziroma njegova soproga pa po podatkih portala Necenzurirano oddajata celotno vilo, v kateri je sedem apartmajev. Foto: Google Street View
V skladu z blejskimi občinskimi akti se lahko v turistične namene oddaja zgolj do 50 odstotkov površin objektov, ki so registrirani kot stanovanjske stavbe. Grims oziroma njegova soproga pa po podatkih portala Necenzurirano oddajata celotno vilo, v kateri je sedem apartmajev. Foto: Google Street View

Poslanec SDS-a Branko Grims je trinadstropno vilo, ki jo je v celoti prenovil in preuredil v apartmajski objekt, na Bledu kupil pred skoraj desetimi leti. Kot je konec oktobra poročal portal Necenzurirano, vilo v turistične namene oddaja Grimsova soproga, ki ima status samostojne podjetnice. Zakon o poslancih določa, da poslanec ne sme opravljati pridobitne dejavnosti, ki po zakonu ni združljiva z opravljanjem javne funkcije.

Grims je očitane nepravilnosti zanikal in medijsko poročanje ocenil predvsem kot poskus politične diskreditacije. Pojasnil je, da je hiša družinska in da se bodo vanjo preselili ob ustreznem času. Hkrati je poudaril, da je v zvezi z lastništvom vse prijavljeno v skladu z zakonom, da so redno plačani davki in poravnane vse zakonske obveznosti. Portal Necezurirano pa je nadalje poročal, da Grims državnim organom ni sporočil točnih podatkov o velikosti in dejanski rabi omenjene nepremičnine.

V ponedeljek je Necenzurirano nato objavil tudi, da so pri oddajanju vile kršeni občinski predpisi. V turistične namene se lahko namreč oddaja največ do 50 odstotkov površine objektov, ki so registrirani kot stanovanjski, Grims oziroma njegova soproga pa po podatkih portala oddajata celotno vilo, v kateri je sedem apartmajev.

Občina zadevo predala medobčinskemu inšpektoratu in redarstvu

Blejski župan Anton Mežan je povedal, da konkretno zadevo težko komentira, saj je sam ni podrobno pregledal. "Če to, kar je bilo predstavljeno v medijih, drži, pa lahko domnevam, da predpisani 50-odstotni delež v tem primeru ni bil spoštovan," je dejal. Pojasnil je, da je občina zadevo predala medobčinskemu inšpektoratu in redarstvu, ki vsak tovrstni primer preuči in oceni, ali je sam pristojen za ukrepanje, ali pa zadevo posreduje pristojnim organom.

Sorodna novica Grims zanika očitke: Oddaja vile na Bledu je zakonita, davki plačani

Andrej Pohar iz odvetniške pisarne Čeferin je za POP TV povedal, da se v primeru kršitev lahko izreče tako prepoved obratovanja kot globa. Za samostojne podjetnike oziroma pravne osebe so za posamezen prekršek predpisane globe med 1200 in 40.000 evri, za odgovorno osebo pa od 400 do 2000 evrov.

Kot je poročal POP TV, se z oddajanjem Grimsove vile sicer še vedno ukvarja tudi Komisija za preprečevanje korupcije, ki je pred mesecem dni uvedla predhodni preizkus.

Grims se na nove očitke o domnevnih nepravilnostih za zdaj ni odzval.

Problematika kršitev prostorskih aktov največja pri hostlih

Blejski župan je pojasnil, je takšnih kršitev prostorskih aktov na Bledu precej. "Ravno v tem času smo se s kršilci začeli bolj intenzivno ukvarjati, in sicer v prvi fazi s tistimi, ki svoje nepremičnine oglašujejo in oddajajo kot hostle, čeprav to niso in niti ne bi smeli biti, saj jih prostorski akti na tistih območjih ne omogočajo," je dejal Mežan.

Kot je napovedal, bodo v prihodnje verjetno šli tudi v pregled spoštovanja preostalih odločb občinskega prostorskega načrta, tudi glede oddajanja največ polovice posamezne stanovanjske nepremičnine v turistične namene. "Vsega naenkrat ne moremo, začeli pa smo tam, kjer je problematika največja, torej pri hostlih," je povedal in pojasnil, da imajo prav zaradi gostov v teh nepremičninah pogosto težave z javnim redom in mirom.

V teh dneh se je župan posamično sestal z lastniki oziroma upravljavci omenjenih nepremičnin. "Vsakega posebej smo seznanili s tem, da vemo, kaj počne, in mu ponudili možnost, da mu pomagamo pri preusmeritvi na pravo pot, da uskladi svojo dejavnost s predpisi," je povedal Mežan. Zaveda se, da imajo številni že rezervacije za prihodnje leto, zato računa, da se bo dejansko izboljšalo v letu 2025.