Nekdanji minister za kmetijstvo Jože Podgoršek, NSi. Foto: BoBo
Nekdanji minister za kmetijstvo Jože Podgoršek, NSi. Foto: BoBo

Primer je KPK predal tožilstvu, prijave pa sam ni sprejel v obravnavo. Kot so sporočili iz KPK-ja, je komisija zaključila postopek glede domnevnih nepravilnosti pri sprejemanju daril v povezavi s podjetjem KŽK Kmetijstvo, nekdanjim ministrom Podgorškom in Skladom kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije.

"Komisija je ugotovila, da iz zadeve izhajajo sumi storitve kaznivega dejanja, zato je primer julija 2022 predala tožilstvu, prijave pa sama ni sprejela v nadaljnjo obravnavo. Objava novice je v skladu z odgovorom tožilstva, da ne ogroža (pred)kazenskega postopka," so zapisali.

KPK je postopek uvedel na podlagi prijave iz aprila 2022. V okviru predhodnega preizkusa je proučil relevantne medijske objave ter pridobil podatke, dokumentacijo in pojasnila ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Hotela Bohinj in gospodarske družbe KŽK kmetijstvo.

"KPK je ugotovil, da iz zadeve izhajajo razlogi za sum storitve kaznivega dejanja, zato prijave v delu, ki se nanaša na sprejemanje daril, ni sprejel v nadaljnjo obravnavo, ampak jo je odstopil v pristojno reševanje tožilstvu," so navedli. Komisija je v okviru predhodnega preizkusa glede okoliščin nastanitve sicer zaznala določena razhajanja v prejetih pojasnilih.

Afera s plačilom nastanitve v Bohinju

Podgoršek je po aferi s plačilom nastanitve v Bohinju aprila 2022 odstopil s položaja. Kot je takrat dejal, je odstopil izključno zaradi prepozno plačanega računa, s tem pa sprejema odgovornost za to dejanje. Ocenil je, da so njegovo "površnost izkoristili tisti, ki so se hoteli s tem okoristiti".

Spletni portal Necenzurirano je predtem poročal, da Podgoršek po dopustovanju v hotelu Bohinj januarja 2022 ob odhodu ni poravnal računa za 800 evrov. Podgoršek je nato zatrdil, da so se v hotelu dogovorili, da mu račun pošljejo po pošti, ker se jima je z ženo mudilo, a da ga ni prejel, dokler jih aprila ni pozval, naj mu ga pošljejo. Da nastanitve nista plačala, naj bi z ženo ugotovila šele 7. aprila, na dan, ko so ju o tem spraševali novinarji.

Predsednik stranke NSi, katere kandidat na parlamentarnih volitvah aprila 2022 je bil Podgoršek, Matej Tonin je takrat dejal, da je bil Podgoršek žrtev izsiljevanja kmetijske družbe KŽK, ki naj bi omenjeni račun poravnala namesto Podgorška. Družba KŽK je takrat tožila sklad kmetijskih zemljišč, ker ji je predčasno odpovedal pogodbo za zakup državnih zemljišč, saj naj bi jih protizakonito oddajala v podzakup nekaterim gorenjskim kmetom.