Nekdanja notranja ministrica je očitke o političnih pritiskih na policijo komisiji naznanila decembra lani, ko je tudi odstopila z mesta notranje ministrice. Foto: BoBo/Borut Živulović
Nekdanja notranja ministrica je očitke o političnih pritiskih na policijo komisiji naznanila decembra lani, ko je tudi odstopila z mesta notranje ministrice. Foto: BoBo/Borut Živulović

Senat Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) je na seji obravnaval prijavo, s katero je nekdanja ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar komisiji prijavila politične pritiske na delo policije. V delu prijave je zaključil predhodni preizkus in zaradi zaznanih kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije sprejel odločitev o uvedbi preiskave, so po seji sporočili iz KPK-ja.

Odločitev o uvedbi preiskave je sprejel senat v sestavi obeh namestnikov predsednika KPK-ja, to sta David Lapornik in Simon Savski. Na komisiji ob tem poudarjajo, da bo šele nadaljnji postopek pokazal, ali bodo te sume kršitev tudi potrdili ali pa jih bodo ovrgli. "Več informacij v zvezi z zadevo vam bomo zaradi zagotavljanja pravic obravnavanih oseb v preiskavi lahko podali, ko bodo obravnavane osebe o uvedbi obveščene," so še sporočili iz KPK-ja.

Sorodna novica V spor Golob – Bobnar bo v petek posegel še KPK

Predsednik komisije Robert Šumi se je iz postopka odločanja v konkretni zadevi izločil že decembra lani, to pa med drugim utemeljil s tem, da ima na policiji urejeno zamrznitev pogodbe o zaposlitvi in da je bil poslovno povezan s Tatjano Bobnar, s katero sta več let sodelovala.

Nekdanja notranja ministrica je očitke o političnih pritiskih na policijo komisiji naznanila decembra lani, ko je tudi odstopila z mesta notranje ministrice. O teh pritiskih je spet spregovorila na nedavnem odmevnem zaslišanju pred preiskovalno komisijo DZ-ja, ki preiskuje nedopustno politično vmešavanje v delo policije in drugih pristojnih državnih organov. Spet je poudarila, da je bila deležna političnih pritiskov predsednika vlade Roberta Goloba, ki so pozneje vodili do njenega odstopa.

Bobnar: Jasno in glasno naj se pove, kje je meja dopustnega

Bobnar je v odzivu za STA zapisala, da je svoj pogled na obravnavano zadevo javno že predstavila. "Odločitve KPK-ja do zaključka preiskave ne želim komentirati. Ob prijavi, za katero vsebino trdno stojim, sem ocenila, da je šlo za nedopustne zahteve in pogojevanja," je dodala.

Po njenih besedah naj strokovnjaki do konca opravijo svoje delo in povedo, kaj je v tej družbi dopustno in kaj ne. "In s prijavo sem želela doseči zgolj to, da se jasno in glasno pove, kje je meja dopustnega v politiki. Navkljub vsem osebnim diskreditacijam o lažeh in halucinacijah pa so zakoni jasni, dejstva in dokazi govorijo sami zase, državni organi pa naj korektno in neodvisno to presodijo," je zapisala Bobnar.

KPK o pritiskih na nekdanjo ministrico Bobnar