Foto: BoBo
Foto: BoBo

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je predhodni preizkus v zadevi uvedla na podlagi prejete prijave iz decembra 2022. KPK navaja, da so po pregledu dokumentacije, pojasnil in relevantnih dejstev zaznali sum kršitve integritete glede na protikorupcijsko zakonodajo ter uvedli preiskavo zoper predsednika vlade Roberta Goloba.

"S preiskavo se nadaljuje postopek v delu omenjene prijave, medtem ko se del očitkov iz prijave še preverja v predhodnem preizkusu," so navedli na KPK-ju ter poudarili, da bo šele nadaljnji postopek pokazal, ali bodo zaznani sumi kršitev tudi potrjeni ali pa bodo ovrženi.

"Obravnavana oseba ima v postopku zagotovljene vse pravice v skladu s predpisi, v okviru teh pa bo imela tudi možnost pojasniti svoja ravnanja," so še pojasnili na KPK-ju ter dodali, da bodo več informacij o zadevi lahko podali šele po koncu postopka.

Premier Golob prejel obvestilo KPK-ja

Iz kabineta predsednika vlade so po poročanju STA-ja sporočili, da je premier Golob prejel obvestilo KPK-ja o uvedbi postopka preiskave, in napovedali, da bo v nadaljevanju "predstavil vsa relevantna dejstva in s tem ovrgel vse sume".

Prijava KPK-ju decembra lani

Nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar je očitke o političnih pritiskih na policijo KPK-ju naznanila decembra lani, ko je tudi odstopila s funkcije notranje ministrice. O pritiskih je znova spregovorila na zaslišanju pred preiskovalno komisijo DZ-ja, ki preiskuje nedopustno politično vmešavanje v delo policije in drugih pristojnih državnih organov. Znova je poudarila, da je premier Golob izvajal politične pritiske, kar je pozneje vodilo do njenega odstopa.

KPK začel preiskavo premierja Goloba

Janša: Smo na pragu resne politične krize

Prvak SDS-a Janez Janša je v odzivu na napoved uvedbe preiskave Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) zoper premierja dejal, da je to, kar se dogaja, odstavljanje premierja Roberta Goloba. Po njegovem mnenju je KPK že od samega začetka "instrument tistih, ki na levi strani postavljajo in odstavljajo vlade", je poročal STA.

"Ne trdim, da je v tej preiskavi kar koli narobe oziroma da se preiskuje nekaj, česar ni vredno preiskovati, moti pa dejstvo, da gre za prijavo izpred enega leta in da je bila zdaj sprejeta odločitev o uvedbi preiskave," je ob robu redne seje DZ-ja dejal Janša.

Za SDS je to po njegovih besedah znak, da "bomo kmalu videli film, za katerega je Golob trdil, da ga nikoli ne bomo". Premier je namreč po svetu stranke Gibanje Svoboda konec prejšnjega meseca dejal, da je v medijih že velikokrat bral o svojem odstopu, a da "tega filma Janez Janša ne bo videl".

Janša je sicer danes ocenil še, da je Slovenija na pragu resne politične krize, položaj pa da spominja na čas vlade Boruta Pahorja leta 2011. "Tudi takrat je slovenska javnost spoznala, da ima Slovenija nesposobno vlado, začeli so primerjati aktualni mandat s prejšnjim, podpora vladi je padala in začeli so se postopki za zamenjavo takratnega predsednika vlade," je poudaril Janša in spomnil, da so nato sledile predčasne volitve.

Poslanka in podpredsednica NSi-ja Vida Čadonič Špelič je za Slovensko tiskovno agencijo ocenila, da uvedba preiskave kaže na to, da je bilo pričanje nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar in nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava pred preiskovalno komisijo DZ-ja resnično. Na novinarsko vprašanje, ali jo zadeva spominja na kakšen drug primer in morebitne posledice za premierja po uvedbi preiskave KPK-ja, pa je odgovorila: "Pustimo se presenetiti." Očitki KPK-ja, takrat o nepojasnjenem izvoru dela premoženja predsednika SDS-a Janše, so namreč odnesli drugo Janševo vlado. Takratnega predsednika vlade so z izjemo NSi-ja zapustili vsi koalicijski partnerji.

Golob pod drobnogledom KPK-ja

Skopi odzivi koalicije

Vodja poslancev Svobode Borut Sajovic je po poročanju STA-ja prepričan, da bodo tako vsi pristojni organi kot tudi vsi vpleteni pojasnili zadeve. O tem, kakšna pojasnila želijo sami slišati od predsednika vlade, pa je dejal, da ne gre za to, kaj želi slišati sam. "Pomembno je, da bo odgovorjeno na vsa vprašanja, ki jih bodo pristojni organi postavili komur koli v tej državi. Pred zakonom smo in moramo biti vsi enaki," je ob robu seje DZ-ja dejal Sajovic.

"Če KPK uvede postopek, je to neodvisna preiskava in naj takšna tudi ostane," je komentirala predsednica SD-ja in podpredsednica vlade Tanja Fajon. Preiskava mora po njenih besedah potekati nemoteno, ko bo končana, pa bo mogoče komentirati tudi rezultate. O dodatnih pojasnilih premierja Goloba pa je dejala le, da sama ni v službi, da bi zahtevala dodatna pojasnila. Minister za gospodarstvo Matjaž Han (SD) je poudaril, da je treba vsako zadevo KPK-ja jemati resno, a ocenjuje, da preiskava v danem primeru ne bo "cokla" za delovanje koalicije.

V Levici pa, kot navaja STA, poudarjajo, da KPK opravlja svoje delo. Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec ob tem poziva, naj vsi počakajo na izsledke preiskave, na podlagi teh pa bo nato mogoče povleči sklepe zgodbe. Priznava sicer, da so očitki o političnih pritiskih na policijo skrb vzbujajoči, a dokler so to zgolj očitki, je vsak upravičen do tega, da ima drugo plat zgodbe, je poudaril. Znano je namreč, da obstaja napetost med vpletenimi osebami, je še poudaril.