Foto: BoBo
Foto: BoBo

Parlamentarna komisija za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (Knovs) je Boštjana Lindava kot tudi nekdanjo ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar povabila na sejo, da bi pridobili natančnejša pojasnila, na podlagi katerih bi lahko ugotovili, ali je bil datum aretacije ruskih vohunov izbran strokovno ali politično. Ob tem je predsednik Knovsa Janez Žakelj (NSi) v četrtek pojasnil, da je Knovs za Lindava prosil za odvezo molčečnosti, a je ni dobil.

Odvetnik Lindava Gregor Verbajs v izjavi izpostavlja, da je skrb vzbujajoče, da nekateri mediji navajajo vsebino zaslišanja, o kateri ni bilo nobene uradne izjave, in pri tem zavestno ali iz nevednosti navajajo neresnice ter s tem diskreditirajo njegovo stranko. Po njegovih navedbah "operirajo z bistveno širšim naborom podatkov o konkretni zadevi, kot je bil do zdaj javno dostopen". Vprašanje domnevne izdaje tajnih podatkov, ki ga problematizirajo, pa "njih samih, ki te informacije javno širijo, očitno ne skrbi", je še zapisal.

Vprašanje poteka aretacije dveh ruskih vohunov se je izpostavilo po pričanju Tatjane Bobnar pred preiskovalno komisijo DZ-ja, ki preiskuje nedopustno politično vmešavanje v delo policije in drugih pristojnih državnih organov. Po neuradnih informacijah POP TV-ja naj bi Bobnar na zaprtem delu seje dejala, da je v času, ko je še bila ministrica, dobila tudi informacijo, da naj bi se premier Robert Golob osebno zavzel za preložitev aretacije ruskih vohunov z novembra na 5. december. Golob je očitke glede vplivanja na aretacijo ruskih vohunov označil za halucinacije. Kot neresnične jih je na seji Knovsa označil tudi direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Joško Kadivnik.

Žakelj je v četrtkovi izjavi za medije dejal, da še vedno ostaja odprto vprašanje, kdo je zahteval zamik aretacije ruskih vohunov. Komisija je po njegovih besedah ugotovila, da je bila policija pripravljena aretacijo izvesti na prvi mogoči termin 28. novembra lani. Kadivnik ob tem trdi, da je zamik aretacije na 5. december zahteval sam, Bobnar in Lindav pa da sta vztrajala pri tem, da ga je zahteval Golob. Žakelj je poudaril, da Kadivnik v nasprotju z njima ni pričal pod prisego.