Zmago Jelinčič je prepričan, da je vse zakonito in izposojenih 113 knjig sploh ni treba vrniti. Foto: BoBo
Zmago Jelinčič je prepričan, da je vse zakonito in izposojenih 113 knjig sploh ni treba vrniti. Foto: BoBo
Dejstvo, da Jelinčič in člani njegove poslanske skupine niso vrnili knjig, predstavlja "primer neintegritetnega ravnanja pri predstavnikih ljudstva, od katerih je pričakovana najvišja stopnja integritete", so sporočili iz KPK-ja. Foto: BoBo

Po tistem, ko smo na MMC-ju včeraj poročali, da je državno odvetništvo po nekaj izgubljenih bitkah prekinilo izterjavo 113 knjig v vrednosti 10.150 evrov od SNS-a, se je danes oglasila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Po njenih navedbah že dejstvo, da Zmago Jelinčič in člani njegove poslanske skupine niso vrnili knjig, predstavlja "primer neintegritetnega ravnanja pri predstavnikih ljudstva, od katerih je pričakovana najvišja stopnja integritete".

Komisija obenem upa, da so "odločitve o nakupu teh knjig primerno pisno obrazložene in utemeljene v kontekstu opravljanja poslanske funkcije", saj je le s takim načinom poslovanja omogočena transparentnost in namenska poraba davkoplačevalskega denarja.
V KPK-ju so ob tem pozdravili odločitev predsednika DZ-ja Mateja Tonina, da javno podpre idejo priprave poslanskega etičnega kodeksa in poslanske skupine znova pozove k oblikovanju delovne skupine za pripravo dokumenta.

Jelinčič: Knjig ni treba vrniti
Predsednik SNS-a je ocenil, da "KPK kaže nepoznavanje slovenskega jezika in tudi nepoznavanje prava". Vztraja namreč, da si iz knjižnice niso izposodili nobenih knjig, ki bi jih morali vrniti, pač pa so knjige kupili v skladu z zakonom oz. z namenom izobraževanja poslancev SNS-a.

Poslanci SNS-a leta 2011 po odhodu iz parlamenta knjig niso vrnili DZ-ju, zato so jih v parlamentu želeli izterjati prek sodne izvršbe. Ljubljansko okrajno sodišče je na podlagi pravnomočnega sklepa o izvršilnem postopku junija 2012 Jelinčiču s transakcijskega računa zarubilo dobrih deset tisočakov, a je višje sodišče nato ugodilo njegovemu predlogu za razveljavitev sklepa o izvršbi.

Država narobe terjala plačilo
Glede na to, da je bila strokovna literatura kupljena s sredstvi DZ-ja in brezplačno izročena Jelinčiču kot vodji poslanske skupine, se je sodišče strinjalo s pravobranilstvom, da gre za sklenitev pogodbe o dolgoročni izposoji, a je država storila napako, ko je plačilo za knjige nato zahtevala le od Jelinčiča. Sodišče je pojasnilo, da bi morala država izpolnitev pogodbe zahtevati od poslanske skupine SNS in ne od Jelinčiča.

Ta je imel nazadnje od postopka celo korist. Proti državi je namreč vložil nasprotno tožbo, s katero je terjal plačilo 2.325 evrov obresti od zarubljenega in potem vrnjenega denarja, kar mu je država naknadno tudi plačala.