Kraljica se je s Pahorjem zaklepetala dlje, kot je bilo predvideno. Foto: DPA/STA
Kraljica se je s Pahorjem zaklepetala dlje, kot je bilo predvideno. Foto: DPA/STA

Slovenski predsednik Borut Pahor je sicer drugi dan uradnega obiska v Veliki Britaniji začel s položitvijo venca pred spomenik vsem nedolžnim žrtvam vojn pred Westminstrsko opatijo. Ceremonialu je sledil ogled opatije, ki je bila kot nekdanja benediktinska opatijska cerkev zgrajena v 11. stoletju in je eden najbolj znanih sakralnih objektov v Evropi.

V okviru uradnega programa se bo predsednik republike srečal tudi s predsedujočim zgornjega doma parlamenta, lordom Normanom Fowlerjem, in nekaterimi poslanci poslanske in lordske zbornice. Pričakovati je, da bo v ospredju pogovorov izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije, ki je predviden za 29. marec.

Kraljica je bila izjemno ljubezniva. Foto: DPA/STA
Kraljica je bila izjemno ljubezniva. Foto: DPA/STA

Srečanje s Slovenci na Otoku

Brexit zanima tudi Slovence, ki živijo na Otoku, saj bi utegnili ob trdem brexitu naleteti na številne težave. Z njimi se bo predsednik republike srečal drevi na sprejemu, ki ga bo priredil slovenski veleposlanik v Londonu Tadej Rupel.

Zadnji dan obiska, v petek, bo predsednik Pahor obiskal londonsko finančno središče City in se predvidoma sešel s premierko Thereso May.

Srečanje s princem Edwardom

Pahor, ki se na uradnem obisku mudi kot gost kraljice Elizabete II. in britanske vlade, je uradni obisk začel v sredo s srečanjem s princem Edwardom, s katerim sta spregovorila o nagradah za mlade, vključene v mladinski program Mepi, katerega častni pokrovitelj je britanski princ.

Predsednik republike se je sešel tudi z britanskim zunanjim ministrom Jeremyjem Huntom, ki je bil prejšnji teden na obisku v Sloveniji. Govorila sta predvsem o dvostranskih odnosih in brexitu.

Pahor na obisku pri angleški kraljici