Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Anton Zakrajšek je v najbolj kriznih časih od pojava epidemije koronavirusa zavod za blagovne rezerve vodil od doma, saj mu je bila zaradi okužbe z novim koronavirusom odrejena samoizolacija. Ne glede na okužbo je aktivno sodeloval pri vseh poslovnih odločitvah in vodil zavod, saj se je dobro počutil in ni imel hujših zdravstvenih težav," so sporočili z gospodarskega ministrstva (MGRT). Zakrajšek pa se po končani samoizolaciji ni vrnil na delovno mesto, temveč je ostal na bolniškem dopustu.

V ponedeljek pa je ministru Počivalšku poslal prošnjo za razrešitev, v pojasnilih za svoj odstop pa navedel, da zaradi zdravstvenih razlogov ne more zagotoviti konstruktivnega in odgovornega vodenja zavoda.

"Dejstvo je, da mora nabava zaščitne opreme v prvi vrsti potekati transparentno. Od vseh, ki so v ta postopek vključeni, pričakujem, da bodo svoje delo opravili kvalitetno, strokovno in z najvišjo mero skrbnosti. Ministrstvo, ki ga vodim, bo z namenom spoštovanja načel zakonitosti, preglednosti, učinkovitosti in gospodarnosti okrepilo nadzor nad zavodom in izvedlo tudi notranjo revizijo postopkov zavoda. Kljub težkim razmeram, ki so posledica pojava epidemije, smo in bomo naredili vse, kar je v naši pristojnosti, da bomo zagotovili odgovorno finančno poslovanje zavoda. Vse to z namenom, da omogočimo transparentno in nemoteno dobavo zaščitne opreme za področje zdravstva, sociale in civilne zaščite," je povedal minister Počivalšek, ki je za vršilca dolžnosti imenoval Tomija Rumpfa.

Odstop direktorja blagovnih rezerv

Kriminalisti preiskujejo posle z zaščitno opremo

Ljubljanski kriminalisti so na Zavodu za blagovne rezerve RS preverjali domnevne nepravilnosti pri dobavi zaščitnih mask, ki niso bile skladne s priloženo dokumentacijo, so sporočili s PU-ja Ljubljana.

Policijska uprava je sporočila, da več podrobnosti zaradi preiskave ne more posredovati. So pa ob tem navedli, da poleg omenjene zadeve dosledno spremljajo vse dogajanje v povezavi z morebitnimi zlorabami pri nakupu in prodaji varovalne (medicinske) opreme pri nas in preverjajo morebiten obstoj razlogov za sume kaznivih dejanj.

"Slovenska policija je tudi vključena v sistem mednarodnega policijskega sodelovanja in v tem času sodeluje s tujimi varnostnimi organi, saj je morebitne zlorabe razmer na trgu in goljufije pri nakupu in prodaji varovalne (medicinske) opreme kot prednostno nalogo opredelil tudi Europol," pravijo na PU-ju Ljubljana in dodajajo, da bodo tudi v prihodnje prednostno obravnavali "vse primere sumov kaznivih dejanj, pri katerih bi storilci z izkoriščanjem aktualnih razmer želeli pridobiti protipravno premoženjsko korist in s tem škoditi družbi kot celoti".

Policija preiskuje blagovne rezerve

Brezplačni svetovalec za sklepanje pogodb

Razmere v zavodu za blagovne rezerve naj bi se sicer poslabšale s prihodom svetovalca Mitje Terčeta, nekdanjega direktorja družbe Golte, s katerim je zavod za blagovne rezerve podpisal pogodbo 25. marca. Kot je poročala TV Slovenija, naj bi bil zaupnik ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška in naj bi nadzoroval sklepanje pogodb. Na ministrstvu za gospodarstvo pa pravijo, da je bila Terčetova funkcija zgolj svetovalne narave, koordinacija in izvedba nabav, ni pa imel pristojnosti za sklepanje pogodb z dobavitelji. Svetovanje naj bi opravljal brez plačila.

Zavod za blagovne rezerve je pred tednom dni prekinil pogodbo z omenjenim svetovalcem, zakaj, pa ni bilo pojasnjeno.

Kriminalisti preiskujejo posle z zaščitnimi maskami

Posredniki zaradi neizkušenosti zavoda za blagovne rezerve

O spornem ravnanju pri posredništvu in nabavi zaščitne opreme poteka tudi razprava v DZ-ju. Pojasnila je zahteval SD, ki vlado poziva, naj Zavodu za blagovne rezerve RS omogoči nabavo opreme brez posrednikov.

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti je pojasnil, da je vzrok za posrednike to, da zavod za blagovne rezerve nima dovolj izkušenj, da bi lahko posle sklepal neposredno.

Predstavljajte si, da bi jim bilo naloženo, da najdejo dobavitelja iz Kitajske, da to plačajo, pošljejo tja svojega predstavnika za prevzem in vse to izvedejo, je pojasnil Cantarutti in dodal, da to ne bi šlo. Tako so se odločili tudi za sodelovanje s slovenskimi dobavitelji, čeprav z zavedanjem, da je lahko cena višja.

Zavrnil je očitke glede zaščitnih mask, ki jih je država naročila pri podjetjih Korez-Sorting Group in Zaščita Lukač, češ da so iz prtičkov in navadne elastike. Ponovil je pojasnilo ministra, da gre za netkano blago, ter zatrdil, da sta ustreznost materiala in ponudnika teh higienskih mask ocenila tako UKC Ljubljana kot uprava za zaščito in reševanje. Strinja pa se, da niso idealne.

"Naredili smo kakšno napako, pripravljen sem za vsako stvar tudi odgovarjati. A ni bilo preprosto," je še dejal Cantarutti in dodal, da vse počne v najboljši veri. Ponosen je na to, kar so dosegli, in sicer, da je trenutno v skladišču dovolj mask.

Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel je pojasnil, da v sedanjih razmerah opravljajo bolj svetovalno kot revizijsko vlogo. V stiku so tudi s tujimi kolegi, ki se spoprijemajo z identičnimi očitki s porabo javnih sredstev v tujih državah. Tudi po njegovem mnenju je zanimivo vprašanje, zakaj je zavod za blagovne rezerve z relativno malo izkušnjami na mednarodnem področju in pri nabavi medicinske opreme ter šibko kadrovsko podporo ključni naročnik pri nabavi te opreme.

Odbor DZ-ja za zdravje je z 12 glasovi proti in osmimi za zavrnil predlog sklepa, s katerim so želeli vlado pozvati, da omogoči zavodu za blagovne rezerve, da izvaja javno naročanje nujno potrebne zaščitne opreme samostojno in brez posrednikov, v sodelovanju s strokovnjaki zdravstvenih strok pa naj skrbi za njeno ustrezno kakovost ter sočasno zagotavlja tudi ekonomičnost nabav.

DZ razpravlja o spornih praksah nakupa zaščitne opreme
Srečko Šestan, vodja civilne zaščite. Foto: Televizija Slovenija
Srečko Šestan, vodja civilne zaščite. Foto: Televizija Slovenija

Šestan: Dobavljamo velike količine, včasih pride do neskladij

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je na tokratni vladni novinarski konferenci prav tako omenil zaplete pri nabavi in dobavi zaščitne opreme, ki so v zadnjem času odmevali po medijih. Poudaril je, da uprava za zaščito in reševanje sodeluje v prvi fazi, pri pregledu in oceni ponudb, kjer sodelujejo še druge službe in strokovnjaki. "Teh ponudb je res ogromno, veliko je resnih, preveč pa je neresnih. Resne pogodbe potujejo na zavod za blagovne zaloge, ki nato sprejme odločitve in sklene pogodbe."

Kot je dejal, predstavniki uprave za zaščito in reševanje skupaj s strokovnjaki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana in ministrstva za zdravje sodelujejo pri pregledu prejetih ponudb zaščitne opreme.

Pregledajo, kaj ponudniki ponujajo, kakšen je rok dobave in ali ima ponujena oprema ustrezne certifikate. Če je ponujeno blago "na papirju ustrezno", ponudbo posredujejo zavodu za blagovne rezerve.

Ta je po Šestanovih besedah odgovoren tako za sklenitev pogodb in pogajanja o ceni kot za pregled kakovosti in količin dobavljene opreme. Civilna zaščita zato takšnega pregleda ne ponavlja, ko od zavoda samodejno prevzame dobavljeno blago, ki ga skladišči in nato v skladu s potrebami razdeli po Sloveniji, je dejal Šestan. "Ko pride dobava, in če je bila ponujena maska FFP2, pride pa kirurška maska, je to stvar prevzema in reklamacije," je dodal.

Težave pa se pojavljajo ravno v delu, kjer dobavljena oprema ne ustreza ponudbi oziroma naročilu. Pri tem je med težavami navedel neustrezno navedbo na embalaži ali to, pa da se kljub certifikatu v dokumentaciji pošiljke pojavijo artikli brez navedenih certifikatov na embalaži.

Nekaj podobnega se je očitno zgodilo tudi pri dobavi podjetja Public digital infrastructure Joca Pečečnika. Zavod za blagovne rezerve je namreč pri njem naročil zaščitne maske FFP2, podjetje pa je dobavilo navadne kirurške maske, ki so bile lažno označene kot FFP2, sta poročala Dnevnik in POP TV. Šlo naj bi za napako pri dobavitelju.

Sorodna novica "Smo le dobavitelj materiala za maske, s poslom z blagovnimi rezervami nimamo nič"

Šestan je ob tem spomnil na reklamacije neustreznih zaščitnih oblačil, dobavljenih v dom starejših občanov v Šmarju pri Jelšah in v izolsko bolnišnico. Pa tudi t. i. maske, sešite iz papirnih prtičkov, ki so jih zavrnile nekatere občine. "Danes dobimo nazaj pošiljko 2500 mask iz psihiatrične bolnišnice Begunje, ki jih bomo zamenjali," je še dodal.

Vse reklamirane izdelke so namreč po Šestanovih besedah vzeli nazaj v skladišče. "Ko bo postopek reklamacij zaključen, bomo blago, če bo ocenjena za ustrezno, dali nazaj v uporabo, če se bo izkazalo, da je neustrezna, pa bo šla verjetno v uničenje," je pojasnil Šestan.

Napovedal je še, da bodo imeli ravno danes sestanek z zavodom za blagovne rezerve na temo reševanja reklamacij. Hkrati pa iščejo tudi dodatne strokovnjake za pregled ponudb, saj gredo te v stotine in imajo že kar nekaj nepregledanih ponudb.

Dobave sicer nujno potrebne zaščitne opreme pristojnim že ves čas povzročajo sive lase, zadnje čase pa dvigujejo tudi obrvi javnosti in opozicije. Ta si želi tudi preiskovalno komisijo v DZ-ju, ki bo preverila te dobave.

Začelo se je z izginotjem pričakovanih in naročenih pošiljk, zadnje dni pa mediji pišejo o novih zapletih. Kot danes navaja časopis Dnevnik, v pogodbi omenjenega javnega zavoda s Pečečnikovo družbo sicer najbolj bode v oči naročilo kar 400.000 zaščitnih očal, kar je trinajstkrat več kot je vseh zdravstvenih delavcev v Sloveniji, po trikrat višji ceni od dobavne.

Časopis Finance pa je zmotila 1,8-milijonska pogodba za dobavo kirurških mask, ki naj bi jih priskrbelo podjetje SLA marketing iz naselja Janežovci v občini Destrnik, "ki v zadnjih letih praktično ni ustvarjalo resnejših prihodkov, nima niti javno objavljene telefonske številke, njegovo lastništvo pa prek Slovaške sega do ameriške zvezne države Wyoming".

Sorodna novica Opozicija: Čas je, da ljudje dobijo informacije o porabi davkoplačevalskega denarja

Če je država plačala Pečečniku 50 centov za certificirano kirurško masko, pa je več kot 20 centov več plačala za "papirnato" masko, medtem piše portal 24ur, ki se je obregnil ob 860.000 evrov, ki jih je država plačala za dober milijon kosov papirnatih mask dvema podjetjema.

V podjetju Korez Sorting za prodajo skrbi žena direktorja, ki je po navedbah portala davčna dolžnica in ena od obtoženih za hekerski napad na državno Luko Koper in še dveh drugih podjetji pred devetimi leti. Predobravnavni naroki so se na celjskem sodišču začeli pred mesecem dni, dva sta krivdo že priznala, še piše portal.

Vladni govorec Jelko Kacin je danes napovedal, da bo vlada o konkretnih ukrepih za preprečevanje napak podala pojasnila v prihodnjih dneh.

Ob tem pa je dejal še, da so se "maske zarezale v način življenja v zahodni civilizaciji" in da bodo morale biti zaloge zaščitnih mask v blagovnih rezervah vsaj še nekaj let.

Video: Posnetek novinarske konference

IJS TESTIRA ZAŠČITNE MASKE
Na Institutu Jožef Stefan (IJS) so v preteklih tednih intenzivno testirali kakovost zaščitnih mask. Rezultati so potrdili, da imajo kirurške maske in doma narejene maske iz gosto tkanega blaga podobno učinkovitost filtracije delcev, namenjene pa so zgolj splošni zaščiti.

Ob poplavi vprašanj o ustrezni kakovosti različnih vrst zaščitnih mask in ob razmahu mask domače izdelave so na IJS-ju na pobudo združenja Mladi zdravniki ter zdravnikov iz UKC-ja Ljubljana in Maribor ter iz Splošnih bolnišnic Novo mesto in Ptuj začeli testirati različne tipe mask in materialov.

Testiranja izvaja posebna skupina, katere naloga je preverjati prepustnost različnih tipov mask za nanodelce in primernost mask glede kakovosti dihanja, testirajo pa tudi lastnosti mask po sterilizaciji z nekaterimi metodami, ki se uporabljajo za sterilizacijo v zdravstvu.
Testiranja opravljajo z opremo, ki je sicer namenjena spremljanju onesnaženosti zraka z nanodelci. Z njo lahko preverjajo, kako dobro posamezna maska filtrira iz zraka drobne delce standardnega prahu, ki so približno enako veliki kot novi koronavirus. Poleg tega so preverili, ali se v predelanih maskah lahko zadovoljivo diha in ali se v njih ne nabira ogljikov dioksid, piše v sporočilu za javnost.

Prvi izsledki kažejo, da imajo kirurške maske in doma narejene maske iz gosto tkanega blaga podobno učinkovitost filtracije delcev. Sama tkanina dobro filtrira, priporočljivo pa je, da se oblika maske prilega obrazu. Te maske se priporočajo kot zaščita za splošno prebivalstvo in okolje, kjer je manjša verjetnost za okužbo, saj preprečujejo, da bi morebitni okuženi nosilec virus širil kapljično.

Rezultati testiranj mask tipov FFP2, FFP3 in N95 pa so potrdili, da te maske zadržijo večino delcev, a se morajo prav tako dobro prilegati obrazu. Te maske so namenjene osebam, ki so bolj izpostavljene možnosti okužbe z virusom, kot so delavci v zdravstvu ali interventne ekipe, so zapisali na institutu.

Testirali so tudi druge maske, med njimi tiste, ki so bile narejene s 3D-tiskom, pri katerih se je izkazalo, da imajo težave s tesnjenjem in prileganjem obrazu. Predelana celoobrazna potapljaška maska pa je odlično filtrirala nanodelce, vendar neprimerno časovno povečevanje koncentracije ogljikovega dioksida v maski znižuje koncentracijo kisika. Predelana plinska maska pa s stališča koncentracije ogljikovega dioksida in kisika ni problematična in jo na institutu ocenjujejo kot primerno za takojšnjo uporabo, če bi prišlo do vnovičnega pomanjkanja zaščitne opreme.

Na inštitutu ob predstavljenih podatkih poudarjajo, da so ti zgolj informativne narave, saj sicer niso akreditirani laboratorij za preskušanje medicinskih mask po mednarodnih standardih. Pri raziskavah mask sicer sodelujejo s predstavniki ministrstev za zdravje, za obrambo ter za gospodarski razvoj in tehnologijo, z ljubljansko biotehniško fakulteto in s posameznimi podjetji, ki razvijajo zaščitne maske.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.