Sporne maske so dobile številne občine po državi. Foto: MMC RTV SLO
Sporne maske so dobile številne občine po državi. Foto: MMC RTV SLO

Kot v pismu medijem trdi direktor Setija Slovenija Aleš Šarec, ta škoda ni nikakor "odraz našega slabega dela, temveč posledica povezovanja podjetja Seti z zgodbo o nakupu airlaid obraznih mask s strani blagovnih rezerv, s čimer v našem podjetju nimamo prav nič razen tega, da smo dobavitelj ustreznega in certificiranega materiala/serviet podjetjem, ki v tej zgodbi sodelujejo". Po njegovih navedbah so maske iz materiala airlaid, ki ga proizvajajo, sprva začeli delati za lastne potrebe v podjetju po začetku epidemije. V četrtek, 19. marca, so na ministrstvu za zdravje dobili certifikat za potrditev ustreznosti materiala za uporabo pri izdelavi maske za splošno populacijo.

Sorodna novica Počivalšek: Ne gre za papirnate maske, ampak za netkano blago

V dveh tednih – od 20. marca do 3. aprila, v drugem tednu je že veljal odlok o obveznem nošenju mask v javnih zaprtih prostorih – je Seti plasiral na slovenski trg nekaj več kot pet milijonov kosov prtičkov airlaid, od tega jih je bilo okoli 1,2 milijona dobavljenih izdelovalcem zaščitnih mask, približno enaka količina trgovinam, preostalo pa podjetjem, civilnim zaščitam, občinam za lastno izdelavo. Oskrbeli so več kot 350 podjetij, občin, javnih zavodov, neprofitnih organizacij, zdravstvenih organizacij, štabov civilne zaščite, je zapisal v pismu.

V ponedeljek, 6. aprila, je ministrstvo za gospodarstvo prvič vzpostavilo stik z njimi in jih povprašalo po možnosti izdelave in dobave mask airlaid za blagovne rezerve. "Na žalost pa se je potem začelo dogajanje najprej z ministrovo 'mamo', pa še nekaterimi drugimi, na koncu pa še z dragimi airlaid maskami in do podpisa pogodbe z blagovnimi rezervami ni prišlo," je navedel.

"Kot bi primerjal kolo in avto"

Na očitke oz. namigovanja, da njihov material ni ustrezen, da nima certifikatov, da ni potrditev ustreznosti in podobno, pojasnjuje, da je razlika med prtički airlaid in drugimi papirnatimi prtički, "kot bi primerjal kolo in avto – oboje je prevozno sredstvo, pa nihče ne dela primerjav med njima".

Zaščitne maske s tem materialom je država zaradi novega koronavirusa konec marca naročila pri podjetjih Korez-Sorting Group in Zaščita Lukač. Zanje naj bi država odštela skupaj 860.000 evrov, zaradi česar je gibanje Zmoremo pozvalo parlamentarne stranke, naj zoper ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška vložijo zahtevo za interpelacijo. Zaradi polemik o ceni mask je Počivalšek v petek dejal, da bodo, "ko bo čas, preverili vse cenovne ponudbe". Je pa treba upoštevati vse dele, ki sestavljajo kalkulacijo proizvoda, ne le nekaterih, je izpostavil.