Šarec je napovedal ustavno obtožbo predsednika vlade Janeza Janše, ker država decembra lani v drugem krogu nabave ni naročila cepiva BioNTecha in Pfizerja, ki bi pripadalo Sloveniji. To je neposredno oškodovanje državljanov in kršenje ustave v delu, ki govori o pravici do zdravstvenega varstva, je dejal. Foto: BoBo
Šarec je napovedal ustavno obtožbo predsednika vlade Janeza Janše, ker država decembra lani v drugem krogu nabave ni naročila cepiva BioNTecha in Pfizerja, ki bi pripadalo Sloveniji. To je neposredno oškodovanje državljanov in kršenje ustave v delu, ki govori o pravici do zdravstvenega varstva, je dejal. Foto: BoBo

Predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec je ustavno obtožbo predsednika vlade Janeza Janše napovedal, ker država decembra lani v drugem krogu nabave ni naročila cepiva BioNTecha in Pfizerja. "Mislim, da je bilo glede nabave cepiv včeraj na Brdu vse lepo obrazloženo, na žalost Šarca tam ni bilo. Če bi bil prisoten, bi verjetno drugače razmišljal o tej ustavni obtožbi," je v odzivu dejal vodja poslancev SDS-a Danijel Krivec. Po njegovem mnenju je ustavna obtožba v celoti neutemeljena in je vprašanje, ali bo sploh vložena.

Sorodna novica Šarec zaradi nenaročenega cepiva napovedal ustavno obtožbo premierja Janše

Po oceni vodje poslanske skupine NSi-ja Jožefa Horvata Šarčeve napovedi nima smisla komentirati in izgubljati energije, bilo bi pa po njegovi oceni bolje, da se slovenska politika usede za isto mizo. "Upam, da bo gospodu Šarcu to uspelo vsaj tretjič, upam, da se bo zresnil in za mizo predsednika republike Boruta Pahorja tudi prišel, da tam skupaj sprejmemo neke odločitve, ki bodo dobre za naše ljudi, ker nas čaka izjemno zahtevna naloga, kako iz epidemije priti v novo normalnost," je dejal vodja poslanske skupine stranke NSi. Ob tem je poudaril, da bo ta prehod izjemno zahteven za gospodarstvo in za slehernega državljana, in dodal, da na tem mestu pride prav Aristotelovo načelo, da se moramo ljudje med seboj pogovarjati, sicer smo podobni živini na paši.

Fajon: Treba je preveriti dejstva

Po besedah vodje poslanske skupine LMŠ Braneta Golubovića je dolžnost opozicije glede na trenutne razmere, v katerih je Slovenija, da ni tiho. Da uporabi vse demokratične instrumente in orodja, ki so na voljo, da opozori na nepravilnosti, opozori javnost na to, kaj se dogaja v družbi, in poskuša mogoče prepričati katerega od poslancev, da smer, v katero državo pelje vlada, ni prava. V ustavni obtožbi bodo na argumentiran način pokazali, kje je predsednik vlade kršil zakonodajo oz. ustavo, je napovedal Golubović. Izpostavil je področje nakupa cepiv, problematiko financiranja STA-ja, "vmešavanje v imenovanje oz. soglasje pri tožilcih", pa tudi vprašanje kršitve ustave pri notranjem ministru Alešu Hojsu, ki je sprva odstopil, a nato ostal minister.

Predsednica SD-ja Tanja Fajon je v odzivu opozorila, da je sama ustavna obtožba zelo resen instrument. Do takrat je po njenih besedah mogoče izčrpati še veliko drugih možnosti, s katerimi bi lahko dosegli, kar želijo – da bi ljudje izvedeli, kaj se je dogajalo z nabavo cepiva v Sloveniji. "Treba je preveriti dejstva. Če drži, da Slovenija decembra ni izkoristila priložnosti nabave skoraj pol milijona odmerkov cepiva, potem je treba preiskati odgovornost," je pojasnila. Če starostniki in kronični bolniki zaradi tega danes še niso cepljeni, je to po njenih besedah lahko tudi kazenski pregon. Treba pa je preveriti dejstva o tem, kdo je odgovoren in ali gre za zavajanje javnosti, prelaganje odgovornosti ali za špekulacijo pri cenah, je pojasnila Fajonova.
Vse to so vprašanja, ki jih bodo po besedah predsednice SD-ja naslovili ob sklicu nujne seje odbora za zdravje, kar so že napovedali in bodo to tudi storili. K temu je pozvala tudi druge opozicijske partnerje.

Koordinator Levice Luka Mesec pa je na vprašanje, ali se bodo pridružili ustavni obtožbi, dejal, da se bodo o tem pogovorili na sestanku opozicije.