Marjan Šarec je napovedal ustavno obtožbo premierja Janeza Janše. Foto: BoBo
Marjan Šarec je napovedal ustavno obtožbo premierja Janeza Janše. Foto: BoBo
Sorodna novica Janša: Teh vprašanj ne bi bilo, če bi AstraZeneca dobavljala skladno s pogodbo

Gre za neposredno oškodovanje državljanov in za kršenje ustave v delu, ki govori o pravici do zdravstvenega varstva, je dejal Marjan Šarec. V LMŠ-ju se po Šarčevih besedah sprašujejo, ali je šlo pri tem, da nismo naročili nobenega odmerka cepiva, "za špekulacije s cenami", saj je znano, da je cepivo BioNTecha in Pfizerja dražje, "ali pa se želi podaljševati epidemija v nedogled".

"Gre za neposredno oškodovanje državljanov, gre tudi za kršenje 51. člena ustave, ki govori o pravici do zdravstvenega varstva, zato bomo v LMŠ-ju uporabili vsa sredstva, ki so nam na voljo, da se potegnemo za pravice državljanov," je dejal. Strategijo cepljenja je označil za neučinkovito, Janši pa poočital, da krivce za to išče povsod drugje, le tam ne, kjer bi jih moral.

Ustavno obtožbo zoper predsednika vlade lahko v DZ-ju vloži najmanj 10 poslancev. Šarec verjame, da bodo v celotni opoziciji pri tem enotni "in da se bo v DZ-ju pokazalo, komu je mar za državljane in komu ne".

Prvi odzivi na Šarčevo napoved

Glede na napoved ustavne obtožbe je Janša dejal, da zelo težko krivi prejšnjega ministra Tomaža Gantarja ali komisijo za cepljenje zaradi teh naročil cepiva, ki ga danes ni, ker je to bilo v jesenskem času na nek način logično.

Sorodna novica Janša: Teh vprašanj ne bi bilo, če bi AstraZeneca dobavljala skladno s pogodbo

"Verjetno bi se morali hitreje odzvati, ko je bilo jasno, da so zapleti s tem cepivom, da ni pa še bilo jasno, katero bo prvo odobreno. To sovpada z umetno povzročeno politično krizo, z rušenjem koalicije, odstopom ene stranke iz koalicije in odstopom ministra. Verjetno se v časih, ko je hodil na seje sveta DeSUS-a, ni mogel ukvarjati s cepljenjem," je glede napovedi ustavne obtožbe dejal Janša.

Predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek je za predlog ustavne obtožbe zaradi nenaročenega cepiva izvedel iz novinarskega vprašanja, sicer pa je dejal, da je vlada naročila dovolj cepiv pri vseh razpoložljivih proizvajalcih. Podobno je izpostavil tudi predsednik NSi-ja Matej Tonin, po oceni katerega ni težava, da bi Slovenija nabavila premalo cepiva, temveč je v tem, da cepivo ni dobavljeno. Meni, da ustavna obtožba služi le nadaljnji delitvi.

V SD-ju morajo predlog ustavne obtožbe še preučiti. Predsednica stranke Tanja Fajon pa je napovedala, da bo SD v četrtek vložil zahtevo za sklic seje odbora DZ-ja za zdravstvo glede naročanja cepiva proti covidu-19. Ob tem je še poudarila, da tudi EU ni naredil vsega tako, kot bi morala.

Tudi v SAB-u in SNS-u se danes do predloga ustavne obtožbe še niso opredeljevali.