Milan Kučan. Foto: BoBo
Milan Kučan. Foto: BoBo

Vojne danes so drugačne, ne v tem, da v njih ne bi bilo grozodejstev, množičnih zločinov nad civilnim prebivalstvom in pobijanja otrok, temveč v tem, da je zdaj tako rekoč prepovedano povpraševati po koreninah sporov, je na slovesnosti ob 55. obletnici ustanovitve Teritorialne obrambe in 30. obletnice ustanovitve Zveze društev veteranov vojne za Slovenijo na Bledu poudaril Milan Kučan.

"Tako povpraševanje je deležno anateme in očitkov, da izenačuje dejanja agresorja in žrtve, da opravičuje agresijo in da zanemarja pravico napadenega do obrambe," je pojasnil. Spomnil je, da sta bila žrtvi takšnih očitkov med drugimi tudi generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Antonio Guterres, ki ga je izraelski veleposlanik pri ZN-u Gilad Erdan pozval k odstopu, in filozof Slavoj Žižek, ki je bil ob nastopu na knjižnem sejmu v Frankfurtu deležen burnih odzivov.

Sorodna novica Nedonošenčke prepeljali v Egipt. AU: Visoko število civilnih žrtev bo spodbujalo ekstremizem.

"Oba so napadli, ker sta o dogajanju v Gazi povedala, kar je v imenu človečnosti in miru treba povedati. Povedati, da eno nasilje ne opravičuje drugega nasilja. Povedati, da ima tudi vojna pravila in da sovražnosti rodijo nove sovražnosti. Nasilje Hamasa, ki mora biti najostreje obsojeno, pa ne daje pravice za kolektivno kaznovanje Palestincev," je dodal Kučan.

Ob tem je nekdanji predsednik Republike Slovenije opozoril, da spreminjanje Gaze v množična pokopališča nikakor ni obramba. Ob tem je izrazil upanje, da bodo "upravitelji Slovenije zbrali dovolj moči in poguma ter odločneje zahtevali vsaj prekinitev vojne in preprečitev etničnega čiščenja in genocida".

Prepričan je, da bo tudi v Izraelu slej ko prej prevladal glas razuma, ki bo povprašal, kakšno ceno bosta za sedanje početje plačala Izrael in judovska skupnost po svetu. "Netanjahuja nekoč ne bo več, ostala pa bosta neizmerna bolečina in sovraštvo, ki ju je utrdil, tako kot ju je utrdil Hamas, za kar bodo plačevale še številne generacije. To sega tudi do nas. Nedavno onesnaženje judovskega centra v Ljubljani s svastiko zato zahteva najostrejšo obsodbo," je še dodal.