Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

"Odločno podpiramo javna opozorila sodelavk in sodelavcev RTV Slovenija o nepravilnostih in pritiskih, ki jih pri svojem delu tako rekoč vsakodnevno doživljajo," so predsedniki strank KUL-a in Gibanja Svoboda zapisali v protestni izjavi. Po njihovem mnenju se s podrejanjem javnih medijskih servisov ruši demokracija. "Priča smo popolnemu izigravanju zakonov in kršenju predpisov – od oblikovanja nadzornega in programskega sveta do kar dvakratnega imenovanja generalnega direktorja RTV Slovenija, izvolitve direktorja TV Slovenija, odgovorne urednice informativnega programa in urednika MMC RTV Slovenija."

Kot so zapisali, imajo vse kadrovske menjave jasen namen, to je v ustrahovanju novinark in novinarjev in v uničevanju njihove neodvisnosti in poklicne integritete "ter preoblikovanje RTV Slovenija v vladno trobilo". Poudarili so tudi že uvedene spremembe v televizijskih programih, ki pa imajo po njihovih besedah le en skupni imenovalec, in sicer zlorabo javnega servisa in njegovo popolno instrumentalizacijo v rokah ene stranke.

Tako kot pri STA-ju se tudi v tem primeru oblast ne zmeni niti za opozorila civilne družbe niti za vse glasnejša opozorila mednarodne strokovne javnosti. Zato se s svojo javno izraženo podporo zavezujemo, da bomo takoj po volitvah ustvarili nov zakonski okvir, ki bo omogočil profesionalno in neodvisno delo novinark in novinarjev RTV Slovenija brez vmešavanja
politike v njihovo delo in strokovno vodenje javne medijske hiše. RTV Slovenija ni samo prinašalka in ustvarjalka informativnih vsebin. Je eden od temeljnih kamnov samobitnosti slovenskega naroda in ključni steber demokratične družbe.

Sorodna novica RTV SLO: Sodišče pritrdilo spremembam imenovanja urednika MMC. Sindikat: Odločitve o zahtevku še ni.

Vodstvo RTV Slovenija očitke o nepravilnostih in pritiskih zavrača

Na skupno protestno izjavo voditeljic in voditeljev strank LMŠ, SD, SAB, Levica in Gibanje Svoboda se je odzvalo vodstvo RTV Slovenija, ki očitke o nepravilnostih in pritiskih na sodelavce RTV Slovenija ostro zavrača. "Vodstvo RTV Slovenija odločno podpira novinarsko in uredniško neodvisnost ter obsoja vsako zlorabo javnega zavoda RTV Slovenija in njenih ustvarjalcev za nabiranje predvolilnih političnih točk," je v odzivu zapisal generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough.

Dodal je, da vodstvo ob tem "prav tako odločno zavrača zapisane trditve v skupni izjavi voditeljev in voditeljic opozicije o domnevnih nepravilnostih pri imenovanju vodstva, odgovornih urednikov in urednikov". Kot je zatrdil, imenovanja na vodstvene položaje posameznih enot in uredništev potekajo v skladu z zakonodajo in internimi akti, prav tako so bile po njegovih navedbah v skladu z utečenim postopkom predvidene spremembe programske sheme, razlogi zanje pa so bili v javnosti že večkrat pojasnjeni.

Da vodstvo nikoli ni izvajalo pritiskov na novinarje in urednike programov, po besedah generalnega direktorja "kaže samo dejstvo, da nobena od številnih organizacij (sindikatov in aktivov) ni nikoli obvestila vodstva o kakršnem koli primeru pritiska, pač pa je, nasprotno, vodstvo večkrat opozarjalo javnost na nedopustne pritiske politike, organizacij in druge javnosti na novinarje, urednike in odgovorne urednike, in to tudi obsodilo". Kot je dodal, je moralo zaradi številnih pritiskov na ustvarjalce RTV Slovenija generalno vodstvo seči tudi po strožjih ukrepih za zaščito novinarjev in urednikov ter je nekatere nedopustne posege prijavilo pristojnim ustanovam, zaposlenim pa ponudilo ustrezno pravno zaščito.

Da se vodstvo ves čas ravna po zakonu in v skladu z internimi akti, po navedbah generalnega direktorja RTV Slovenija kaže tudi odločitev sodišča, ki je zavrnilo predlagano začasno odredbo v zadevi Izvedbenega akta za Multimedijski center in tako v celoti pritrdilo generalnemu vodstvu RTV Slovenija. Dodal je, da je ob tem inšpektorat za delo v ponedeljek ugotovil, da vodstvo javnega zavoda ni poseglo v volitve v organe zavoda.

Predsednik Programskega sveta RTV-ja Peter Gregorčič je ob tem izjavo opozicijskih strank razume kot politični pritisk na RTV. "Obžalujem, da se nekateri vidni politični akterji ne zmorejo upreti skušnjavi, da bi svojo politično moč uporabili za odkrite javne napade na vodstvo, Programski in Nadzorni svet ter na urednice in urednike RTV Slovenija," je zapisal v javnem odgovoru.

"Želje pod izjavo podpisanih politikov po podrejanju medijskega prostora in s tem po krepitvi njihove politične moči sicer lahko razumem. Opozarjam pa, da taki poskusi političnega podrejanja medijev predstavljajo nedopusten poseg v svobodo medijev kot enega od ključnih predpogojev svobodne demokratične družbe," je dodal Gregorič, ki očitke strank LMŠ, SD, SAB, Levica in Gibanje Svoboda označuje za neutemeljene.

Po njegovem mnenju predstavniki opozicije v svoji izjavi neposredno "napadejo posamezne urednike, ki jim osebno ne ustrezajo". Kot navaja v odgovoru, so podobne obtožbe v javnih napadih izražali tudi nekateri novinarski sindikati, "da bi se nedopustno vmešali v kadrovsko politiko in uredniško neodvisnost". Dodal je, da je tovrstne obtožbe že večkrat zavrnil kot neutemeljene in da je po daljši javni razpravi enako stališče zavzel tudi Programski svet RTV Slovenija. Grobe pritiske vidnih političnih akterjev na javni zavod RTV Slovenija za potrebe politične kampanje označuje za nedopustne.

Predsednik nadzornega sveta RTV Slovenija Borut Rončević pa je v sporočilu za javnost med drugim zapisal, da odločno obsoja vsakršna namigovanja, celo obtožbe o izigravanju zakonov in predpisov pri oblikovanju zdajšnje sestave nadzornega sveta RTV Slovenija. Kot je dejal, je bil nadzorni svet imenovan in deluje v skladu z vsemi zakoni in predpisi. Tovrstne zapise razume kot poskus pritiksa in vplivanja na delo nadzornega sveta, kar ocenjuje kot nedopustno.

Opozicija podprla opozorila o nepravilnostih in pritiskih na RTV