Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je v postopku za izdajo začasne odredbe ugotovilo, da spremembe izvedbenega akta o delovanju MMC-ja, ki so začele veljati 31. 1. 2022, niso v neskladju z Zakonom o RTV Slovenija ali Statutom RTV SLO. Kot piše v sporočilu za javnost RTV Slovenija, je s tem pritrdilo generalnemu vodstvu RTV Slovenija, ki je pojasnilo, da je s spremembo v delu, ki se nanaša na imenovanje urednika uredništva za nove medije, izvedbeni akt zgolj uskladilo s statutom.

S spremembo izvedbenega akta od konca januarja odgovorni urednik informativnega programa TV SLO za imenovanje urednika uredništva MMC-ja ne potrebuje več soglasja radijskega kolega (odgovornega urednika informativnega in razvojno-eksperimentalnega programa Radia Slovenija), ampak mora pridobiti zgolj njegovo mnenje. Tej spremembi nasprotujeta Sindikat novinarjev Slovenije in Koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija. Podan je bil tudi predlog za izdajo začasne odredbe izvajanja spremembe, ki ga je delovno in socialno sodišče zavrnilo.

Kot pojasnjuje sodišče, se urednik uredništva za nove medije ne uvršča med odgovorne urednike, ampak med druge urednike, ki pa jih v skladu z Zakonom o RTV Slovenija imenuje in razrešuje odgovorni urednik programa, torej v primeru MMC-ja urednik Informativnega programa TV SLO. Tudi Statut RTV Slovenija ne govori o pridobitvi soglasja odgovornega urednika informativnega in razvojno-eksperimentalnega programa Radia Slovenija, ampak zgolj o mnenjih direktorjev in uredništev.

Je pa sodišče ugotovilo, da generalno vodstvo RTV Slovenija pred sprejetjem sprememb teh ni predložilo sindikatu v predhodno mnenje. A ob tem ugotavlja, da mnenje sindikata ni bistven pogoj za veljavno sprejetje splošnega akta pri delodajalcih, še piše v sporočilu za javnost RTV Slovenija.

Sindikat: Odločitev sodišča o začasni odredbi še ne pomeni, da ni šlo za protipravno ravnanje vodstva RTV Slovenija

Iz Sindikata novinarjev Slovenije, v katerem so vložili zahtevo za izdajo začasne odredbe, so se odzvali na kratko, saj pravijo, da bodo počakali "na odločitev sodišča". Kot poudarjajo, "odločitev sodišča glede začasne odredbe še nikakor ne pomeni, da ni šlo za protipravno ravnanje vodstva RTV Slovenija, saj sodišče o zahtevku še ni odločalo, ampak šele o začasni odredbi".