Foto: BoBo
Foto: BoBo

Poslanec Levice Miha Kordiš je v izjavi za javnost spomnil, da so že ob obravnavi državnega proračuna za prihodnji dve leti z istim namenom predlagali dopolnilo, a s predlogom niso uspeli. Zahtevo za izredno sejo DZ-ja so pripravili v Levici, podprle so jo stranke LMŠ, SD in SAB.

Kordiš je pozdravil, da se je končno zgodil dvig plač 35.000 zaposlenim v zdravstvu in socialnem varstvu, pri čemer je po njegovi presoji dvig prenizek. Vendar pa nasprotujejo temu, da bi vlada del bremena za višje plače v obliki višjih oskrbnin prevalila na upokojence in njihove svojce.

Oskrbnine, ki naj bi se po vladnih izračunih povečale za 5,6 odstotka, so namreč po Kordiševih besedah že zdaj visoke, povprečna znaša 680 evrov. Upokojenci pa so med najranljivejšimi skupinami v državi z visokim tveganjem revščine.

Kordiš zato vladi predlaga, da prevrednoti svoje prioritete, pri čemer je poudaril, da sočasno, ko minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj trdi, da so poiskali vse možnosti za finančni del izvedbe dogovora in da druge možnosti ni, njegov strankarski kolega, obrambni minister Matej Tonin, v tujini kupuje vojaško letalo za 72 milijonov evrov.

Poslanec SD-ja Soniboj Knežak je poudaril, da Socialni demokrati pozdravljajo dogovor, ki je bil sklenjen s sindikati za več kot potreben dvig plač medicinskih sester. Hkrati je opozoril na pomanjkanje širšega socialnega dialoga in poudaril, da je prelivanje stroškov za plače v višje oskrbnine v domovih starejših občanov, torej na eno najranljivejših skupin, za SD nesprejemljivo in nespametno.

Po njegovem mnenju aktualno dogajanje kaže na modus operandi te vlade, ko "po tekočem traku" sprejemajo nedovršene zakone, ki v glavnem nimajo finančnega pokritja. "In se bojim, da gre zakon o dolgotrajni oskrbi v isto smer," je navedel. 16 milijonov evrov v primerjavi z milijardami, ki jih nenamensko trošimo, ne bi smela biti težava, je dejal Knežak.

Podobno je odločitev LMŠ-ja za podporo zahtevi za izredno sejo pojasnil tudi Jani Möderndorfer. Tako želijo po njegovih besedah opozoriti vlado, da drvi v prepad tudi z javnimi financami. Kot pri 16 milijonih, ki bi jih zagotovili iz višjih oskrbnin, bodo pri dolgotrajni oskrbi 450 milijonov evrov "slej ko prej morali naprtiti tistim, ki bodo dolgotrajno oskrbo potrebovali", je ugotavljal.

Tudi v SAB-u po besedah Andreja Rajha podpirajo dvig plač v negi in zdravstvu, saj gre za tiste, ki delajo z najranljivejšo populacijo. Ostro pa obsojajo, da bo del uskladitev, ki se je zgodil mimo soglasja s socialnimi partnerji, potekal na plečih oskrbovancev.

"Namesto da bi vlada upokojencem za novo leto kaj podarila, jim je podarila podražitev. To pomeni, da če ima nekdo 1000 evrov oskrbnine, se bo ta povišala za 60 evrov in podražitev je stalna. Medtem so se pokojnine letos uskladile le za 2,5 odstotka," je navedel Rajh.

Dodal je, da so v SAB-u predlagali dopolnilo k proračunu za dodatnih 16 milijonov evrov, a ga je "koalicijski valjar kar povozil".

Po pojasnilih ministrstva za delo so finančne posledice dogovora za področje socialnega varstva ocenjene na 37 milijonov evrov, pri čemer bodo predvidoma štiri milijone evrov zagotovili iz državnega proračuna, 17,4 milijona evrov pa iz sredstev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.