V Lafargeu navajajo, da ne poznajo slovenskega ali evropskega podjetja, ki dosega vsaj povprečne poslovne rezultate, ki ne bi sodelovalo z lokalnimi skupnostmi v skladu s politikami družbene odgovornosti do okolja, v katerem deluje. Foto: MMC RTV SLO
V Lafargeu navajajo, da ne poznajo slovenskega ali evropskega podjetja, ki dosega vsaj povprečne poslovne rezultate, ki ne bi sodelovalo z lokalnimi skupnostmi v skladu s politikami družbene odgovornosti do okolja, v katerem deluje. Foto: MMC RTV SLO
Kot navajajo, je podjetje z drugim lastnikom lahko za nekaj velikostnih razredov bolj obremenjevalo okolje pa ni nihče temu nasprotoval. Foto: MMC RTV SLO
Kot poudarjajo v Lafargeu, je v Zasavju tudi podjetje, ki za deset in večkrat presega njihove emisije. Foto: RTV SLO

Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos je namreč v torek potrdil, da je komisija prejela prijavo o domnevni korupciji, v katero naj bi bil vpleten Bogdan Barovič, tudi poslanec SNS-a v državnem zboru. Osumljen naj bi bil koruptivnega ravnanja z zvezi z domnevno spornimi donacijami Lafarge Cementa občini Trbovlje.

V družbi zavračajo tovrstne očitke in navajajo, da ne poznajo slovenskega ali evropskega podjetja, ki dosega vsaj povprečne poslovne rezultate, ki ne bi sodelovalo z lokalnimi skupnostmi v skladu s politikami družbene odgovornosti do okolja, v katerem deluje.

"Insinuacije za družbo žaljive in v celoti nesmiselne"
"Zato so tovrstne insinuacije za družbo Lafarge Cement žaljive in v celoti nesmiselne. V cementarni pa ne bi želeli misliti, da bi bila prav naša jasna pravila o nefinanciranju politikov in strank - tudi tistih iz bližnjih občin - razlog za tako vehementno širjenje laži in napade na naše podjetje," navajajo v Lafarge Cementu.

Menijo tudi, da so takšne prijave in članki delo tistih posameznikov, ki že leta razširjajo laži tako o tem, da cementarna obremenjuje okolje, kot tudi druge neresnične trditve z očitnim namenom, da bi škodovali poslovnim interesom in ugledu cementarne.

30 milijonov evrov za čistilne naprave
"Lafarge Cement je v zadnjih nekaj letih investiral približno 30 milijonov evrov v čistilne naprave in tehnologijo, ki zmanjšuje obremenjevanje okolja. S tem je izpolnil vse zakonske zahteve za pridobitev okoljskega dovoljenja."

Poleg tega omenjajo, da cementarna ni niti edini niti največji onesnaževalec v Zasavju, kjer je devet zavezancev za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja IPPC. Kot navajajo v Lafargeu, je med njimi tudi podjetje, ki za deset in večkrat presega njihove emisije.

Podetje je s prejšnjim lastnikov lahko bolj obremenjevalo okolje
Kljub temu nekateri posamezniki najglasneje nasprotujejo našim prizadevanjem prav zadnja leta. Ko je imelo podjetje drugega lastnika in je za nekaj velikostnih razredov bolj obremenjevalo okolje, nihče ni nasprotoval njegovemu delovanju," so poudarili v družbi.