Franc Laj ni prvi poslanec, ki je izstopil iz SMC-ja. Foto: BoBo/Borut Živulović
Franc Laj ni prvi poslanec, ki je izstopil iz SMC-ja. Foto: BoBo/Borut Živulović
Stranka Mira Cerarja
SMC ohranja 34 sedežev v DZ-ju. Foto: BoBo
Poslanec Laj izstopil iz SMC-ja

Da poslanec ni član stranke, ampak le poslanske skupine, je že parlamentarna praksa in tudi vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer v tem ne vidi ovir, je za Slovensko tiskovno agencijo povedal Franc Laj.

Že v ponedeljek je sicer v javnosti zakrožila informacija, da je Laj izstopil iz poslanske skupine SMC, a je nato novinarjem pojasnil, da odločitve o tem ni. V SMC-ju pa na vprašanje STA, ali je Laj še član stranke, v ponedeljek niso odgovorili.

Osebni vzgibi in razlogi
Danes so informacijo o njegovem izstopu v sporočilu za javnost v SMC-ju potrdili in navedli, da Laj podrobnosti za svoj izstop ni navedel. Navedel naj bi le, da gre za osebne vzgibe in razloge. Je pa poslanec po navedbah SMC-ja zagotovil, da bo še naprej podpiral strankine projekte.

Izstopil že Dobovšek
Če bi Laj, ki ima tudi pomisleke glede delovanja v poslanski skupini SMC, iz nje izstopil, bi ta štela 34 poslancev. Za SMC bi bil to že drugi tovrstni primer. Podobno je stranko in lani poleti še poslansko skupino zapustil Bojan Dobovšek, ki je zatem s poslankama Alenko Bratušek in Mirjam Bon Klanjšček ustanovil poslansko skupino nepovezanih poslancev.

Kopač: Nezadovoljstvo ni širše
Generalni sekretar SMC-ja Erik Kopač je na novinarski konferenci danes zavrnil ugibanja, da v stranki obstaja splošno nezadovoljstvo in da Laj ni osamljen primer. Razprave o posameznih vprašanjih so, a da bi govorili o nezadovoljstvu v SMC-ju, po besedah Kopača ne morejo govoriti, prav tako "zaradi izstopa poslanca Laja ne bo prišlo do razpada stranke". Tudi število članov stranke se po Kopačevih besedah ne spreminja. So tako odhodi kot prihodi vanjo, je dejal.

SMC sicer zadnje čase pretresajo očitki ministru za finance Dušanu Mramorju ter ministrici za izobraževanje Maji Makovec Brenčič zaradi prejemanja spornih dodatkov za stalno pripravljenost na fakulteti. Kopač je pojasnil, da stranka podpira odločitev premierja Mira Cerarja, ki ni sprejel ponujenega odstopa ministra za finance, ter da zaupa tudi ministrici za izobraževanje, na katero so nazadnje leteli očitki še zaradi prejemanja previsokih sejnin na Nacionalni agenciji za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis).

Kopač je na današnji novinarski konferenci odgovoril tudi na vprašanje glede koalicije. Ta je po njegovem mnenju trdna in dobro deluje. Prihaja sicer do določenih razhajanj, ki pa da ne vplivajo na splošno delovanje koalicije, je ocenil. Dodal je, da se bo tudi glede zakona o gospodarjenju z gozdovi našla rešitev, "ki bo bolj ali manj ustrezala vsem".





Poslanec Laj izstopil iz SMC-ja