Foto: Surs
Foto: Surs

Količina prečiščenih odpadnih voda se je medletno zmanjšala za 2,9 odstotka, količina neprečiščenih odpadnih voda pa za 16 odstotkov na 60,3 milijona kubičnih metrov, je objavil državni statistični urad.

V vzhodni kohezijski regiji je bil delež prečiščenih voda pri 84 odstotkih, v zahodni pa pri 62 odstotkih.

Po zadnjih podatkih statističnega urada je bil največji delež odpadnih voda prečiščen v pomurski statistični regiji, in sicer 100 odstotkov. Sledile so obalno-kraška s 96 odstotki ter zasavska in primorsko-notranjska statistična regija s po 94 odstotki. Najnižji so bili deleži v osrednjeslovenski regiji, le 54 odstotkov, ter spodnjeposavski in goriški regiji (po 62 odstotkov).

Foto: Surs
Foto: Surs

Od neprečiščenih voda jih je bilo skoraj 97,2 odstotka izpuščenih neposredno v površinske vode, preostanek pa v podzemne vode in na obale. Tudi prečiščene odpadne vode so bile izpuščene v okolje v skoraj enakih deležih – 96 odstotkov v površinske vode, približno dva odstotka na obale, preostanek pa v podzemne vode.

Med odpadnimi vodami, ki so končale v kanalizaciji, jih je 0,1 odstotka izviralo iz kmetijstva, 6,2 odstotka iz industrijskih dejavnosti, 9,7 odstotka iz drugih dejavnosti, 33,5 odstotka iz gospodinjstev, pri 50,5 odstotka pa je šlo za druge odpadne vode, kot so padavinske in zaledne vode, vdori morja idr.

Gospodinjstva so proizvedla za 0,1 odstotka več odpadnih voda kot v letu pred tem. Količina padavinskih in meteornih voda se je medtem na letni ravni ob izjemno sušnem letu zmanjšala za 13,8 odstotka.