Povprečje otrok na žensko se ne zmanjšuje, že leta namreč ostaja pri 1,6 otroka na žensko. Foto: BoBo
Povprečje otrok na žensko se ne zmanjšuje, že leta namreč ostaja pri 1,6 otroka na žensko. Foto: BoBo

Lani je v slovenskih porodnišnicah rodilo okoli 19.120 mamic, kar je za 580 manj kot leto prej. Po besedah Barbare Mihevc Ponikvar z NIJZ-ja rojstva upadajo že od leta 2011, a tokratni padec je eden večjih. "Težko komentiram, zakaj ravno lani, a kot sem rekla, ta trend upadanja rojstev opažamo že nekaj let in je do določene mere tudi pričakovan, ker imamo v rodni dobi vse manjše število žensk," je pojasnila Mihevc Ponikvarjeva.

Se pa ob tem povprečje otrok na žensko ne zmanjšuje, že leta namreč ostaja pri 1,6. A kot pravi strokovnjak za demografijo Janez Malačič, je to premalo, idealno bi bilo, "da bi se približali številki dva otroka na žensko v povprečju". "V tem primeru bi bilo naše obnavljanje prebivalstva dolgoročno ugodno."

A kako? Paradoks je, da so nekatere stvari v naši državi že zelo dobro urejene, na primer zdravstvena oskrba, porodniški dopust, a na nekaterih področjih bi se dalo vseeno narediti več. "Mogoče pri nas še najbolj manjkajo ukrepi na stanovanjskem področju," je kot enega izmed precej neurejenih področij poudaril Malačič.

Za vzdržnost javnih financ pa bo ob trendih rodnosti na drugi strani očitno treba povišati izjemno nizko zaposlenost starejšega prebivalstva pri nas. Kot pravi Malačič, vse več evropskih strokovnjakov opozarja na potrebo, "da bodo ljudje delali, ne samo do 65., ampak celo proti 70. letu". Alternativa je uvoz velikega števila priseljencev, kar pa je na stari celini prvovrstno politično vprašanje.