Na ministrstvu za obrambo so povedali, da se lani vpeljane spremembe za izboljšanje stanja popolnitve in socialnega položaja vojakov ter pomlajevanje strukture Slovenske vojske že vidijo v pozitivnih kadrovskih številkah.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Spremenili so namreč program temeljnega vojaškega usposabljanja, ki je razdeljen na tri faze – prva traja pet tednov, druga šest in tretja dva tedna. Program ob vojaških vsebinah vključuje tudi nekatere praktične, ki se izvajajo ločeno od vojaškega programa in bodo mladim vojakom tudi sicer koristile v njihovem vsakdanjem življenju, je pojasnil generalni direktor direktorata za vojaške zadeve Valter Vrečar.

Ob tem so za prostovoljno služenje vojaškega roka zvišali pogoj starosti s 27 na 30 let, kandidat pa se lahko odloči, da prostovoljnega služenja vojaškega roka ne opravi v enem roku, ampak po posameznih fazah. S prenovljenim programom ponujajo možnost pridobitve pogojev za opravljanje vozniškega izpita B-kategorije, zvišal pa se je tudi denarni prejemek, ki ga kandidat prejeme ob koncu usposabljanja.

Tudi v letošnjem letu nameravajo po Vrečarjevih navedbah nadaljevati lani zastavljene načrte za kadrovsko okrepitev vojske, pričakujejo pa, da se bo tudi letos povečal interes za zaposlovanje. V letu 2022 na obrambnem ministrstvu tako načrtujejo tri razpise za prostovoljno služenje vojaškega roka prek enotne vstopne točke, in sicer v februarju, juliju in avgustu.