Kresalova je izpostavila, da je bil LDS ves čas umaknjen iz postopka dogovarjanja s Hrvaško in da niti ne vedo, kakšna je natančna vsebina slovenskega predloga Hrvaški. Foto: RTV SLO
Kresalova je izpostavila, da je bil LDS ves čas umaknjen iz postopka dogovarjanja s Hrvaško in da niti ne vedo, kakšna je natančna vsebina slovenskega predloga Hrvaški. Foto: RTV SLO
Kongres LDS-a
Kresalova bo popravila finance LDS-ja

V stranki pobudo Janeza Janše sicer pozdravljajo in se zavzemajo za čimprejšnjo rešitev odprtih vprašanj s Hrvaško. Vendar je stranko presenetilo, da bo sestanek potekal ločeno za koalicijske in opozicijske stranke, je dejala predsednica LDS-a Katarina Kresal.

LDS ocenjuje, da tak pristop ni pravilen, saj naj bi bil namen sestanka uskladitev mnenj o nadaljnjem reševanju odprtih vprašanj. Kresalova pa meni, da je vzrok za takšno odločitev morda to, da vlada še nima izdelane natančnejše strategije za rešitev odprtih vprašanj.

Kresalova je poudarila, da je LDS že več kot pred enim letom na predsednika vlade in države naslovil pobudo za dosego enotnih stališč pri reševanju odprtih vprašanj s Hrvaško, kar sta oba pozdravila. V LDS-u še menijo, da so teme sestanka določene preširoko, pričakovali bi namreč bolj natančne teme in tudi kakšno gradivo. Stranka zato od sestanka pričakuje podrobnejšo seznanitev s stanjem pobud med državama in dogovor o skupnih korakih slovenske politike v prihodnosti. Šele nato bo lahko LDS oblikoval svoja stališča in predloge o odprtih vprašanjih.

LDS še vedno v finančnih težavah
LDS pa še vedno pestijo finančne težave. Ob nastopu funkcije naj bi Kresalova napovedala finančno sanacijo v enem mesecu. Besede zdaj zanika, po podatkih, ki jih je posredoval generalni sekretar stranke Dorijan Maršič, pa ima LDS 715.000 evrov negativnega finančnega stanja. Okoli 435.000 evrov predstavljajo neplačane terjatve, preostanek pa posojilo, ki ga redno odplačujejo.

Kresalova je poudarila, da je nov zagon, ki si ga želijo v LDS-u, odvisen od finančne konsolidacije stranke, ki se mora zgoditi čim prej. Vendar pa meni, da tega ni mogoče narediti v 14 dneh, in dodaja, da si v stranki želijo dolgotrajne stabilnosti in ne kratkotrajne rešitve.

Za slabo finančno stanje naj bi bili krivi prav vsi nekdanji generalni sekretarji te stranke, Gregor Golobič, Bogdan Biščak, Peter Jamnikar, Roman Jaklič in Meta Vesel. Maršič tako ugotavlja, da se je zadolževanje začelo leta 2002, ko naj bi stranka za predsedniško kampanjo Janeza Drnovška odštela 94 milijonov SIT.

Kresalova bo popravila finance LDS-ja