Roman Leljak s spornim svinčnikom, domnevnim ubojnim sredstvom SDV-ja, v roki. Foto: MMC RTV SLO
Roman Leljak s spornim svinčnikom, domnevnim ubojnim sredstvom SDV-ja, v roki. Foto: MMC RTV SLO
Dosje SDV-ja
Služba državne varnosti (ali 'Udba') je bila varnostno-obveščevalna služba jugoslovanskega režima. Foto: MMC RTV SLO

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je razpravljala o predaji in prevzemu kemičnih in ubojnih sredstev nekdanje Službe državne varnosti (SDV). Na sejo so povabili publicista in raziskovalca Romana Leljaka, ki je predstavil arhivska gradiva.

Ta po njegovih besedah dokazujejo, da po Sloveniji še vedno obstaja veliko teh sredstev, ki jih SDV ni predal naslednicam in o katerih ne obstaja nobena evidenca.

Leljak je na sejo prinesel tudi eno takšnih sredstev, svinčnik s posebno ampulo, katere vsebine sicer ne pozna. Na seji je naznanil, da bo sredstvo predal organom pregona, ti pa so ga že pričakali pred sejno dvorano. Policisti so z njim opravili razgovor ter svinčnik pregledali. Po njihovih besedah je nenevaren in tudi "ni orožje".

Svinčnik že dva meseca nosil naokoli
Kot je pojasnil novinarjem, ne ve, kaj natančno je, ali gre le za indikator bojnih strupov ali za kakšno drugo sredstvo z organskimi ali anorganskimi strupi. Je bilo pa originalno zaprto, zato ne predstavlja nevarnosti za nikogar, je pojasnil.

Dodal je, da predmet na svojih predavanjih kaže že dva meseca, a ni bilo nobenih težav, ker pa je bilo to tokrat v parlamentu, "so naredili malo več panike". Po njegovih besedah je policija ravnala v skladu z zakonom. Sredstvo so odnesli, niso pa mu očitali ničesar, tudi ni bilo nobenega zapisnika in ni dal nobene uradne izjave.

A, kot je poudaril Leljak, ni težava omenjeni svinčnik v parlamentu, ampak tista sredstva, ki so po "raznih bunkerjih in depojih na raznih tajnih lokacijah".

Če je bilo današnje dogajanje dovolj za to, "da se policija premakne in začne vse te tajne bunkerje SDV-ja odpirati in prepreči kakršno koli nesrečo, je moj uspeh in uspeh komisije zelo velik", je še dejal v izjavi novinarjem.
Za Brgleza Leljakova poteza le provokacija
Dogajanje na komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je odmevalo tudi na današnji seji kolegija predsednika DZ-ja Milana Brgleza. Glede na prve podatke je ocenil, da je šlo za "čisto provokacijo", in dogajanje označil za poskus destabilizacije DZ-ja.

Glede prihoda policistov na sejo komisije je Brglez poudaril, da je incident terjal resen in takojšen odziv pristojnih služb, zato se je vodstvo DZ-ja tudi obrnilo na policijo, ki je za takšne primere tudi edina pristojna. Člani kolegija iz vrst koalicije in opozicijskega ZaAB-a pa so primer Leljak označili za grobo zlorabo ugleda DZ-ja in komisije.
Primer bodo predali policiji
Komisija je po seji sicer sklenila, da bo Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo in policijo zaprosila za informacije o tem, ali obstajajo zapisniki o predaji oziroma prevzemu kemičnih in ubojnih sredstev med SDV-jem in takratno Varnostno-informativno službo ter policijo.

Poleg tega bo komisija gradivo, ki ga je danes prejela od Leljaka, predala Nacionalnemu preiskovalnemu uradu. Od Generalne policijske uprave pa bo zahtevala pojasnila, kako je oziroma namerava ukrepati v povezavi s to problematiko.