Szijjarto ni prvi madžarski zunanji minister, ki je postal častni občan Lendave. Foto: Reuters
Szijjarto ni prvi madžarski zunanji minister, ki je postal častni občan Lendave. Foto: Reuters

V obrazložitvi so na občini zapisali, da predlagajo nagrado "za uresničevanje projektov pomoči gospodarskega razvoja, programov razvoja vasi in za številne oblike pomoči na področju izobraževanja, ki so pomembno pripomogli k znatni spodbudi kmetovalcem, podjetnikom, obrtnikom različnih spektrov dejavnosti na celotnem dvojezičnem območju, kot tudi v sami občini Lendava".

Szijjarto je pri tem pokazal izjemna prizadevanja za vzpostavitev skupne gospodarske strategije obeh obmejnih pokrajin ob Muri in Rabi, so še napisali.

Lendavski župan Janez Magyar je povedal, da je priznanje Szijjartu zahvala občine in ljudi za to, kar je storil za regijo, pri čemer ni bilo omejevanja glede na narodnost, jezik ali politično barvo.

Szijjarto je po županovih besedah med najbolj zaslužnimi, da je Madžarska prispevala več milijonov evrov za razvoj na narodnostno mešanih območjih, na katerih živi madžarska manjšina, predlog so po njegovih besedah podprli tudi tisti, ki so dobili denar.

"Ker gre za subvencijo in so morali občani zagotoviti tudi lastni prispevek, je šel denar tudi v slovenski proračun, saj so stroje in opremo kupovali v Sloveniji, predlog so podprli na občinski upravi, s pismi podpore pa tudi vse madžarske narodnostne skupnosti po občinah in krovna manjšinska organizacija," je še pojasnil Magyar.

Podobno odločitev so v Lendavi sprejeli leta 2014, ko je bil župan Anton Balažek. Takrat je naziv naziv častnega občana dobil madžarski zunanji minister Janos Martonyi.

Nasprotnik: Nisem videl pobude občanov

S predlogom imenovanja Szijjarta se ni strinjal član komisije za statutarno-pravna vprašanja ter občinska priznanja Aleksander Marič z utemeljitvijo, da za denar iz Madžarske ni zaslužen zunanji minister, ampak je to politika madžarske vlade, ki daje denar svojim manjšinam tudi v drugih državah. Poleg tega denarja po Maričevih besedah niso dobili samo občani Lendave, ampak tudi v drugih občinah. Predlogu je še očital, da ni videl pobude občanov, kot je navajal župan.

Župan medtem pojasnjuje, da so bili spisek in pisma podpore na mizi na seji omenjene komisije in da so jih lahko vsi videli, predlog pa da je več kot argumentiran.

Sklepa na dopisni seji ni podprl tudi lendavski odbor SD-ja, prav tako z očitkom, da ni dovolj argumentiran in dodelan. V drugi najmočnejši skupini za SDS-om v lendavskem občinskem svetu, listi Dejana Süča, ki je bil Magyarjev protikandidat za župansko mesto, primera ne želijo komentirati.