Foto: PU Koper
Foto: PU Koper

Kolesarji so med najranljivejšimi udeleženci v prometu. Po podatkih policije se v zadnjih letih ni povečevalo le število kolesarjev, udeleženih v prometnih nesrečah, temveč tudi število kolesarjev, ki so povzročitelji prometnih nesreč. V letu 2021 so kolesarji med umrlimi udeleženci predstavljali 8,7-odstotni delež. Med vzroki za siceršnje višanje smrtnih žrtev med kolesarji Evropska komisija navaja večanje števila kolesarjev.

Največ nesreč se zgodi ob stiku kolesarjev z motornim vozilom, zato morajo biti tako vozniki avtomobilov kot kolesarji pri vožnji posebej previdni. Tudi na policiji zaznavajo povečevanje števila kolesarjev. Na letni ravni policija obravnava preko 1400 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, od tega se jih 900 lažje, 200 pa težje poškoduje.

Po začasnih podatkih je bilo letos do 23. julija 744 prometnih nesreč kolesarjev, v katerih je umrlo deset kolesarjev, kar je toliko kot lani v celem letu, so navedli na Agenciji za varnost prometa. Kar sedem od deset umrlih kolesarjev letos je bilo takšnih, ki so prometno nesrečo povzročili sami, največ zaradi neprilagojene hitrosti. Pet je bilo starejših od 65 let.

Polovica umrlih kolesarjev ni uporabljala zaščitne čelade. Foto: Pixabay
Polovica umrlih kolesarjev ni uporabljala zaščitne čelade. Foto: Pixabay

Polovica umrlih ni uporabljala zaščitne čelade

Kar polovica od smrtnih žrtev v času prometne nesreče ni uporabljala zaščitne čelade. Tudi od vseh hudo poškodovanih kolesarjev dobra polovica ni nosila zaščitne čelade. Čeprav je njena uporaba obvezna le do 18. leta starosti, agencija in policija svetujeta uporabo čelade vsem kolesarjem.

Kolesarji so letos povzročili 70 prometnih nesreč pod vplivom alkohola, en kolesar je kot povzročitelj zato tudi umrl. Zaradi drugih povzročiteljev pod vplivom alkohola pa sta letos umrla dva kolesarja.

Čeprav je med vožnjo s kolesom prepovedano uporabljati mobilni telefon, je policija do konca julija ugotovila že 491 kršitev prepovedi uporabe naprav ali opreme, ki motijo pozornost. Agencija in policija izpostavljata tudi neuporabo luči in nepravilno stran oziroma smer vožnje, ki sta med pogostejšimi prekrški kolesarjev.

Na slovenskih cestah je po podatkih Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) od leta 2015 do lani umrlo 73 kolesarjev.

Med prvo akcijo skoraj 2000 kršitev

V prvi letošnji nacionalni preventivni akciji za večjo varnost kolesarjev, ki je potekala od 15. maja do 3. junija, so policisti našteli skoraj 2000 kršitev. V treh tednih so kolesarji storili 1985 kršitev cestnoprometnih predpisov, vozniki motornih vozil pa 237 kršitev v povezavi s kolesarji, so ob zaključku akcije navedli na spletni strani Generalne policijske uprave.

Z alkotestom so preizkusili 1127 kolesarjev, med njimi jih je bilo pod vplivom alkohola 47. Od vseh ugotovljenih kršitev je bilo v 1580 primerih izrečeno opozorilo.

Najpogostejši vzrok prometnih nesreč s kolesarji je neupoštevanje pravila prednosti, sledijo še neprilagojena hitrost in nepravilna smer vožnje.