Mesec in Šarec. Foto: BoBo/Borut Živulović
Mesec in Šarec. Foto: BoBo/Borut Živulović

Za koordinacijo tako ne bosta skrbela samo koordinator Levice Luka Mesec in premier ter predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec, ampak bodo vključene še druge koalicijske stranke. Predstavniki Levice bodo tudi vabljeni na torkove seje koalicijskih poslanskih skupin.

Na vprašanje, ali je bila podpora Levice na glasovanju o rebalansu proračuna kakor koli pod vprašajem, je Mesec odgovoril, da so v Levici jasno povedali, da se s proračunom delno strinjajo, imajo pa nekaj zadržkov, ki so jih bili pripravljeni spregledati, če se z vladnimi strankami dogovorijo o sporazumu za sodelovanje v letu 2019.

"Če sporazum ne bi bil podpisan, bi s tem spremenil tudi naš glas," je potrdil, a ni želel komentirati vprašanja, ali bi poslanci Levice glasovali proti ali bi se glasovanja vzdržali. Levica, kot je zatrdil Mesec, ostaja opozicijska stranka.

Sporazum, po vsebini zelo podoben tistemu, ki so ga parafirali že poleti, po besedah Mesca med prioritetne politike uvršča prekarnost, stanovanjsko vprašanje, višji davek na dobiček in ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Golubović je pojasnjeval podrobnosti bodočega sodelovanja z Levico. Foto: BoBo
Golubović je pojasnjeval podrobnosti bodočega sodelovanja z Levico. Foto: BoBo

Proračun je visel na nitki
Kot sta pojasnila Mesec, ki podpis sporazuma o sodelovanju sicer pričakuje v nekaj dneh, in vodja poslanske skupine LMŠ-ja Brane Golubović, bosta vodja in sekretar poslanske skupine Levice tudi vabljena na torkove seje koalicijskih poslanskih skupin. To naj bi omogočilo boljšo komunikacijo in sodelovanje.

"V politiki je vedno tako, da se zadnji moment kakšna stvar zgodi. Jaz iz tega ne delam drame," pa je dogajanje pospremil Golubović, ki je tik pred obrazložitvijo glasu Levice glede rebalansa proračuna zahteval prekinitev seje DZ-ja. Med prekinitvijo je bil nato sporazum tudi parafiran.

Golubović je znova zavrnil očitke, da sporazum ni nastajal v sodelovanju z drugimi strankami, saj je usklajen z vsemi pristojnimi ministri tudi iz kvote SMC-ja in SD-ja, ki sta sicer imela največ pomislekov. "Če to ni pretok informacij, če to ni usklajevanje ‒ potem ne vem, kakšno usklajevanje bi morali še dodatno izpeljati," je bil kritičen.

Glede neznank o finančnih posledicah sporazuma pa je poslanec LMŠ-ja poudaril, da je Levica med drugim nosilec projektov stanovanjske politike in prekarnosti, kjer se bodo ukvarjali predvsem z regulacijo in "ne bo šlo za neke finančne obveznosti".

Sorodna novica Po parafiranju sporazuma med koalicijo in Levico rebalans proračuna sprejet

Kaj vsebuje Kordišev zabeljeni račun
A vendarle nekatera finančna vprašanja ostajajo. Kot je dejal vodja poslanske skupine SMC-ja Igor Zorčič, od finančnega ministrstva želijo določene odgovore, predvsem glede opozoril o "zabeljenosti računa", na katerega je v svojem zapisu na Facebooku opomnil poslanec Levice Miha Kordiš in s tem v preteklih dneh razvnel odnose v koaliciji.

Vodja poslanske skupine Matjaž Han je ob tem spomnil na svoja opozorila ob sestavljanju manjšinske vlade, da bi zaradi nezadostne komunikacije lahko imeli velike težave. "Mogoče je zdaj celo pravi čas, da smo videli, da so se naredile neke napake pri komuniciranju," je dejal in izrazil upanje, da so jih napake izučile.

Parafiran, ne pa podpisan sporazum Levice in koalicije

"Včasih moraš ‒ tisti, ki je mogoče malo modrejši ‒ v politiki stopiti en korak nazaj. V tem primeru smo Socialni demokrati stopili en korak nazaj," je še dejal Han in ponovil, da bodo sporazum pred podpisom obravnavali še organi stranke.

Manj težav z vsebino, a več z odnosi, pa imajo v SAB-u, je poudarila vodja poslanske skupine stranke Maša Kociper. V stranki so namreč prav tako opozorili na po njihovi oceni premalo usklajevanja znotraj koalicije, so pa že dopoldne napovedali, da bodo sporazum podpisali, če v LMŠ-ju ocenjujejo, da je dober in da ga za delo vlade potrebujejo.

S sporazumom so še najmanj težav imeli v DeSUS-u, kjer so celo pričakovali, da bo podpis že v torek, ko je vodja poslanske skupine Franc Jurša tudi ocenil, da večjih sprememb v novem sporazumu v primerjavi z lani parafiranim ni.