Ni več dvoma, Izrael v Gazi izvaja genocid, so opozorili v Levici. Foto: Reuters
Ni več dvoma, Izrael v Gazi izvaja genocid, so opozorili v Levici. Foto: Reuters
Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec. Foto: BoBo
Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec. Foto: BoBo

"Po ponedeljkovih napadih na Rafo se vse bolj izrisuje, kaj je dejanski načrt Izraela. To, kar se dogaja, je korak dlje, ki kaže na to, da je edini načrt, ki ga trenutno ima država Izrael, da dobesedno zmanjša število Palestincev na območju Gaze," je v izjavi za medije dejal vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec.

Opozoril je, da Izrael na območju Gaze izvaja etnično čiščenje, ki se v megli vojne dogaja tudi na okupiranem Zahodnem bregu in v vzhodnem Jeruzalemu. "To je zelo skrbno načrtovan poskus države Izrael, da izvede genocid nad Palestinkami in Palestinci. Glede tega ni več nobenega dvoma," je dodal.

Poudaril je, da je s tega vidika nujno, da se tako Slovenija kot mednarodna skupnost bolj angažirata pri preprečevanju genocida v Gazi. Poslanska skupina stranke Levica je zato pripravila pobudo, ki jo je naslovila na zunanjo ministrico Tanjo Fajon in tudi vlado kot celoto.

Sorodna novica Svarila Izraelu, naj ne izvede kopenske ofenzive v Rafi. V Kairu nova pogajanja o premirju.

"Molk EU-ja je nedopusten"

"Predlagamo, da se pokliče izraelski veleposlanik na zagovor, da se uvedejo sankcije proti državi Izrael, da se Slovenija odločno pridruži tožbi Južne Afrike zoper Izrael in da se pospešijo in okrepijo prizadevanja za rešitev dveh držav," pa je ob predstavitvi pobude Levice povedala poslanka Nataša Sukič.

Slovenija je po njenih besedah kot nestalna članica Varnostnega sveta ZN-a že zdaj sicer potegnila nekaj potez, ki so morda zgled drugim. Vendar pa v Levici želijo, da postane resničen zgled in "potegne za sabo evropske države, kajti molk EU-ja ob genocidu, ki ga gledamo vsak dan, je nedopusten," je sklenila Sukič.