Slovenska vojaška ladja Triglav. Foto: Radio Koper
Slovenska vojaška ladja Triglav. Foto: Radio Koper

Po besedah prvopodpisanega koordinatorja Levice Luke Mesca je obrambni minister Matej Tonin pred nekaj meseci sredi obravnave zakona pozival, naj pač zberejo podpise za referendum. "Potem ko je ugotovil, da jih najverjetneje tudi bomo in da nima javne podpore za ta zakon, pa je začel z ustavnimi pravniki kovati argumente, zakaj naj bi bil referendum o tem zakonu nedopusten," je koordinator Levice dejal v izjavi novinarjem v DZ-ju.

Kot ocenjuje, je to nevaren precedens. "Če dopustimo tako odločanje, dopustimo kateri koli vladi, da o katerem koli zakonu, ki mu grozi referendum, tik pred zdajci odloči, da je referendum nedopusten. S tem bi bila suspendirana pravica do ljudske iniciative in referenduma, ki pa je ena od temeljnih pravic, ki jih zagotavlja slovenska ustava," je opozoril Mesec.

Koordinator Levice Luka Mesec je dejal, da je nevaren precedens, da bi kar vlada s sklepom odločila, da referendum ni dopusten. Foto: BoBo
Koordinator Levice Luka Mesec je dejal, da je nevaren precedens, da bi kar vlada s sklepom odločila, da referendum ni dopusten. Foto: BoBo

Presoja ustavnosti prepovedi referenduma

Spomnil je, da so pred nekaj dnevi skupaj z LMŠ-jem, SD-jem in SAB-om že vložili zahtevo za oceno ustavnosti sklepa, s katerim je DZ na predlog vlade odločil, da je referendum o tem zakonu nedopusten. Že tedaj so vlagatelji zahteve za oceno ustavnosti omenjenega sklepa ustavnemu sodišču predlagali, naj zadevo obravnava absolutno prednostno, naj zadrži izvajanje zakona ter razveljavi tako sklep o nedopustnosti referenduma kot sam zakon.

Na vprašanje, kaj je po njihovem mnenju v zakonu neustavno, je Mesec danes odgovoril z argumenti glede postopka v DZ-ju. "Če nekdo presoja, da je referendum o nekem zakonu nedopusten, je treba zelo natančno slediti postopku. Zakon mora biti vložen po nujnem postopku, omenjeni pa je bil po rednem. Prav tako mora biti sklep o nedopustnosti referenduma predlagan sočasno s predlogom zakona in ne pet mesecev pozneje, kot je bilo v tem primeru," je pojasnil.

Obrambni minister Matej Tonin. Foto: MORS
Obrambni minister Matej Tonin. Foto: MORS

Tonin: Levica nadaljuje s politikantstvom

Levica po ocenah obrambnega ministra Mateja Tonina nadaljuje s politikantskimi in nedržavotvornimi akrobacijami. "Z nesmiselnimi ustavnimi pritožbami želi svojim podpornikom pokazati resnost in intenzivnost boja proti SV," je dejal.

"Za parlamentarno stranko je žalostno, da poskuša na takšen način demontirati eno izmed temeljnih institucij države. Tisto, kar očitajo vladi v zadevi STA, sami počnejo v primeru SV," je menil obrambni minister. Če bi bilo s sklepom o nedopustnosti referenduma o zakonu o zagotavljanju sredstev za investicije v SV v letih od 2021 do 2026 karkoli narobe in ne bi bil vložen v skladu z zakonom o referendumski in ljudski iniciativi, po ministrovem prepričanju DZ sploh ne bi glasoval o njem.

Pravno mnenje ministrstva za obrambo

Iz pravnega mnenja dveh uglednih ustavnih pravnikov jasno izhaja, da se nujnost zakona ne izraža zgolj v časovni, ampak tudi v vsebinski komponenti, je še poudaril Tonin. Pravno mnenje, s katerim razpolaga ministrstvo za obrambo, sta izdelala Matej Avbelj in Igor Kaučič, sestavljeno je iz petih delov. Iz sklepa pa izhaja, da so pri omenjenem zakonu izpolnjeni vsi trije pogoji, zaradi katerih referendum zoper navedeni zakon po ustavi ni dopusten. Ti trije pogoji so: pravni predpis mora po svoji obliki biti zakon, vsebovati mora nujne ukrepe za zagotovitev določenih ustavnih vrednot, te pa so obramba države, varnost in odprava posledic naravnih nesreč.

Več kot 28.000 podpisov

Levica in SD sta 26. novembra v DZ vložila več kot 28.000 podpisov za začetek referendumskih postopkov glede zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski (SV) v letih od 2021 do 2026, ki v omenjenem obdobju predvideva 780 milijonov evrov sredstev za vojaške naložbe. DZ je dan zatem potrdil sklep o nedopustnosti referenduma. Ministrstvo za obrambo je predlog sklepa podkrepilo s pravnim mnenjem.

Načelnik generalštaba Robert Glavaš. Foto: BoBo
Načelnik generalštaba Robert Glavaš. Foto: BoBo

Glavaš: Investicije so pozitiven signal

Pripravljenost investirati v Slovensko vojsko načelnik Generalštaba Slovenske vojske (SV) Robert Glavaš razume kot "pripravljenost investirati v nacionalno obrambo, ki bi sočasno omogočala verodostojno deljenje bremen znotraj zavezništva". "In ne nazadnje je to tudi pozitiven signal pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske.

Glavaš je spomnil na kadrovsko in materialno podhranjenost SV zaradi skoraj prepolovljenega obrambnega proračuna v zadnjih letih in dodal, da se rezi v proračun izražajo v njenih bojnih zmožnostih. "Ker smo ravno v sklepni fazi ugotavljanja pripravljenosti Slovenske vojske, lahko že rečem, da prve ugotovitve ne kažejo, da bomo lahko poročali o velikih spremembah," je dodal v prispevku za STA. Ta bo v obsežnejši obliki objavljen v prispevku pred dnevom 1. brigade SV.

Aktualna razmišljanja o investicijah v SV zato sprejema "kot korak v pravo smer" in jih dojema kot jasne smernice, v katero smer želimo razvijati Slovensko vojsko, da bi lahko v polni meri opravljala naloge, opredeljene v zakonu o obrambi.