V NSi-ju se izogibajo javne razprave o nabavah orožja, menijo v Levici. Foto: BoBo
V NSi-ju se izogibajo javne razprave o nabavah orožja, menijo v Levici. Foto: BoBo
Sorodna novica "Kdo jamči, da bomo za venomer otoček miru in varnosti?"
Minister za obrambo Matej Tonin. Foto: BoBo
Minister za obrambo Matej Tonin. Foto: BoBo

Po pobudi Levice, da se o tem opravi razprava, je stranka NSi, kljub zatrjevanju ministra, da "se veseli javne razprave", vložila zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ-ja za obrambo, ki bo že v četrtek, so opozorili v Levici. To pomeni, "da NSi in Tonin javnosti dajeta manj kot pet dni časa za javno razpravo o največji nabavi orožja in največji investiciji te vlade", so sporočili iz Levice.

V Levici proti "takemu nedemokratičnemu in netransparentnemu postopanju ostro protestiramo in svarimo Tonina in NSi, da s hitenjem in sprejemanjem zakona proč od oči javnosti odpirajo vrata korupciji, netransparentnosti in novim krajam javnega denarja, za katere bodo osebno odgovorni," je v današnji izjavi za medije izpostavil koordinator Levice Luka Mesec.

Svarimo Tonina in NSi, da s hitenjem in sprejemanjem zakona proč od oči javnosti odpirajo vrata korupciji, netransparentnosti in novim krajam javnega denarja, za katere bodo osebno odgovorni

Mesec o korupciji za vrati

Ta teden so v Levici podali pobudo za posvetovalni referendum o zakonu o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski oz. o 780-milijonski nabavi orožja, ki je bila pripravljena brez širše javne razprave. V Levici vztrajajo, da ima javnost pravico do obveščenosti in informirane razprave o tako veliki investiciji ter o tem tudi odločati na posvetovalnem referendumu.

Vladni predlog zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021-2026, ki ga je DZ prvič obravnaval julija, namreč predvideva 780 milijonov evrov dodatnih sredstev za vojaške investicije, od tega večino za nabave oklepnih vozil in za vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine, načrtovan pa je tudi nakup letala in dveh helikopterjev.

Odziv Tonina in NSi-ja

"Bolj transparenten pristop, kot ga peljemo, ni mogoč – v obrazložitvah zakona vse investicije natančno opišemo. Povedal sem, da je to minimum za preživetje Slovenske vojske in zgolj tretjina tistega, kar bi potrebovali. Dragi Luka Mesec, zakon je v proceduri in javni razpravi vse od junija dalje. V DZ-ju je bila julija opravljena razprava. Na odboru DZ-ja za obrambo in v DS-ju bo v začetku septembra nova razprava. Očitki o bežanju pred razpravo enostavno niso korektni. Z Luko Mescem in stranko Levica sem se pripravljen soočiti kadar koli. Na ministrstvu za obrambo smo predstavili našo vizijo razvoja Slovenske vojske, ko ga bodo tudi v Levici, se lahko pogovarjamo in razpravljamo. Dokler so samo stranka 'PROTI', sami onemogočajo razpravo," je v odzivu na Twitterju zapisal predsednik NSi-ja Matej Tonin.

"Očitno 15 let 'javne razprave' za nekatere ni bilo dovolj. Kot kaže, potrebujejo več časa. Problem pa je v tem, da Slovenska vojska tega časa žal nima," so na Twitterju dodali pri stranki NSi.

Levica: Tonin se izogiba razprave