Na vprašanje, ali bi stališče državljanov na posvetovalnem referendumu upošteval, glede na to, da ta ni zavezujoč, je obrambni minister Matej Tonin odvrnil, da je posvetovalni referendum brezpredmeten, nesmiseln in nepotrebno zapravljanje denarja. Foto: BoBo/Borut Živulović
Na vprašanje, ali bi stališče državljanov na posvetovalnem referendumu upošteval, glede na to, da ta ni zavezujoč, je obrambni minister Matej Tonin odvrnil, da je posvetovalni referendum brezpredmeten, nesmiseln in nepotrebno zapravljanje denarja. Foto: BoBo/Borut Živulović

Levica je ta teden predlagala posvetovalni referendum o vprašanju vojaških investicij za 780 milijonov evrov, kar v prihodnjih šestih letih predvideva vladni predlog zakona.

Slovenija ni niti najmanj vojaško ogrožena in nima razloga za večanje sredstev za vojsko, pač pa je ogrožena zdravstveno, gospodarsko in razvojno, menijo v Levici.

Slovenija ne potrebuje denarja za vojsko. Načeloma je tako, da smo obkroženi s prijateljskimi državami, pa tudi če ne bi bili, nam v primeru napada preostane le gverilsko vojskovanja, torej odhod v hosto in partizanska taktika. Denar za tanke je stran vržen denar. Tanki so uspešni LE, če imamo zračno prevlado, torej bojne helikopterje, letala. V nasprotnem primeru vsak helikopter, letalo, vsak vojak s protitankovsko raketo tank brez podpore spremeni v staro železo v roku nekaj minut.
-balrog 2020-08-24T16:33:21+02:00
Nikjer v referndumskem vprašanju ni bilo navedeno, da se glasuje o povečanju porabe za vojsko. Večina članic tega priporočila itak ne upošteva. Sicer pa ja, sam sem zato, da glasujemo čez čas tudi o izstopu, a na posebnem referndumu, najprej pa referendum o tem, ali naj gre 780 milijonov za vojsko ali zdravstvo, znanost, šolstvo in infrastrukturo. Vsakmour je jasno, kje bo denar bolje porabljen za navadnega smrtnika.
-Conchis 2020-08-24T15:54:27+02:00
En sam razlog naj mi nekdo da, zakaj bi morali državljani 2. milijonske države financirati metke in tanke, Na drugi strani bomo imeli pa spet še večjo obdavčitev plač, da se bodo lahko financirali nujni družbeni projekti, ki jih vsi rabimo.
-6350 2020-08-24T16:13:08+02:00
Mah, na referendum dati vprašanje, ali naj se ukine vojska, ker Slovenija ni ogrožena (tako garantira Levica), pa da vidimo. Samo kaj veš, kakšno bo stanje čez 10, 20, 30 let. Kdo jamči, da bomo za venomer otoček miru in varnosti. Pride že en večji val migrantov, pa je policija premalo. Bo Kordiš vskočil?
-GoodFella 2020-08-24T16:05:22+02:00
Levica za referendum o nabavi orožja

Levica: Oklepniki ali domovi za starejše?
Vladni predlog zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021‒2026, ki ga je DZ prvič obravnaval julija, namreč predvideva 780 milijonov evrov dodatnih sredstev za vojaške investicije, od tega večino za nabavo oklepnih vozil in za vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine, načrtovan pa je tudi nakup letala in dveh helikopterjev. V Levici so prepričani, da mora o največji nabavi orožja doslej odločati ljudstvo. "Vprašanje, ali bomo 780 milijonov namenili za oklepnike ali domove za starejše, za tanke ali stanovanja, za raketomete ali zdravstvo, bo močno vplivalo na to, kakšno zdravstvo, stanovanja in domove za starejše bomo imeli. Ko odločamo o 780 milijonih, ne odločamo le o denarju, pač pa o smeri prihodnjega razvoja te družbe," so zapisali v sporočilu za javnost po novinarski konferenci poslanske skupine.

Kakor vem smo imeli referendum o izdatku za vojsko, ko smo imeli referendum o vstopu v NATO. Namreč eden od pogojev za članstvo v tem je bil, damoramo za vojsko porabiti najmanj 2% BDP. To smo vedeli, predno smo se priključili in na referendumu je za članstvo glasovalo dve tretjini prisotnih. Tako da, če želijo imeti referendum o izdatkih za vojsko, potrebujemo referendum o izstopu iz NATO. Ne vem, zakaj ga Levica ne predlaga, ko pa so tako glasni pri svojem nasprotovanju članstvu v tem zavezništvu.
-joemlad 2020-08-24T15:50:06+02:00
Podpiram referendum. Vsekakor ne potrebujemo vse te železne šare, gre le za financiranje orožarske industrije po diktatu Nata.
-SamoRes 2020-08-24T21:15:35+02:00
Kako si drznemo imeti vojsko, in kako si drznemo imeti zaveznike. In kako si država drzne imeti proračun in resorje, med katere je razdeljen. Bi pa rad videl tistih 300 infekcijskih klinik, ki jih bo zgradila Levica.
-hehet 2020-08-24T15:54:44+02:00
Levica bo najprej ukinila Slovensko vojsko, nato pa še slovensko državo.
-gorenc25 2020-08-24T15:57:19+02:00
Zagotavljanje investicij za Slovensko vojsko

Tonin: Ali želimo slovensko vojsko ali ne?
Razprava o sredstvih za vojsko pa je korak v pravo smer, ker bo lahko razblinila marsikatera demagoška stališča, je predlog Levice pozneje komentiral obrambni minister Matej Tonin. Po besedah Tonina je predlog Levice eden boljših. "Končno se bomo enkrat lahko pogovarjali o Slovenski vojski. Konec koncev gre za referendum o tem, ali Slovensko vojsko želimo ali ne," je pojasnil. Ta investicijska sredstva so po njegovih besedah potrebna za to, da vojska sploh preživi. Nasprotovanje takšni investiciji je nekaj podobnega, kot bi si želeli učinkovito policijo, prepovedali pa bi jim kupiti policijske avtomobile, opremo in obleko, je v izjavi za medije na Brdu pri Kranju ponazoril minister. Nekaj podobnega je z vojsko. "Če jo želimo imeti, jo moramo tudi primerno opremiti," je poudaril. Poudaril je še, da so na ministrstvu za obrambo glede načrtovanih investicij zelo transparentni oz. da ničesar ne skrivajo. "Delamo v smeri, da bo Slovenska vojska preživela in da bomo nanjo ponosni," je dodal. Pojasnil je tudi, da ne gre samo za kupovanje orožja, pač pa bodo iz tega denarja financirali tudi druge investicije, kot so vojašnice in helikopterji, ki so denimo uporabni tudi za prevoz novorojenčkov in reševanje v gorah. Tako je tudi v zakonu predvidenih veliko dvonamenskih investicij.

Zagotavljanje sredstev za vojsko
Niti se ne bi spuščal v debato , o nakupu orožja.. Opozoril bi samo na dejstvo, da je trenutni čas definitivno najmanj primeren za nakupovanje vojaškega železja.... Smo v recesiji, ki ji ni videti konca in poraba javnega denarja za nekaj, kar ne prinaša zaposlitev, nove vrednosti in poveča davkov v državno blagajno je trenutno, lahko bi rekel celo protidržavno početje....
-grenadir 2020-08-24T16:00:51+02:00
Ne rabimo orožja, [b]rabimo neprofitna stanovanja[/b]! Za ta denar se lahko uredi veliko bolj pereče probleme kot pa vojska, ki ni prioriteta sedaj.
-NzA 2020-08-24T15:55:04+02:00
V Sloveniji na prvem mestu potrebujemo izobrazbo, da se bo lahko več kot četrt državljanov izobrazilo in dobilo prepotrebno znanje, veščine in s časom tudi razgledanost, da ne bodo več govorili takšnih neumnosti, kot jih govorijo sedaj... Ko bo to storjeno, potem gremo dalje, do takrat pa niti besede več o vojski, lepo prosim.
-serdiuk 2020-08-24T22:41:42+02:00
Ali vojska potrebuje vlaganja? Da.Ali obstajajo druga področja, ki denar potrebujejo precej bolj nujno? Vsekakor. Ali je v tem trenutku, v nestabilnih gospodarskih razmerah, pametno absurdno količino denarja porabiti za nakup orožja in tankov, ki nikakor niso "večnamenski in uporabni za naravne nesreče"? Presodite sami. Slovensko zdravstvo nima enega!! lastnega helikopterja za prevoz poškodovancev iz terena in medbolnišnični prevoz. Za vse to si izposojajo helikopter od policije, pa čeprav bi nakup helikopterja in vzpostavitev enote predstavljal MINOREN strošek znotraj tega absurdnega zneska. Upokojenci več let čakajo na DSO, kjer en mesečni obrok stane nekaj njihovih pokojnin. Mi se bomo pa igrali vojake.
-Glas_razuma 2020-08-24T15:53:54+02:00