Predstavniki Levice ob začetku zbiranja podpisov na Prešernovem trgu v Ljubljani. Foto: Facebook stranke Levica
Predstavniki Levice ob začetku zbiranja podpisov na Prešernovem trgu v Ljubljani. Foto: Facebook stranke Levica

Levica je konec septembra vložila predlog sprememb zakonodaje, s katero bi ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje in ga prenesli v obveznega. Ob tem zakonski predlog predvideva tudi dvig prispevnih stopenj za obvezno zdravstveno zavarovanje za različne kategorije zavarovancev, s katerimi bi ob ukinitvi dopolnilnega zavarovanja zagotovili izpad sredstev.

Tako revež kot bogataš, tako siromašni upokojenec kot menedžer plačata enak znesek za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, 35 evrov na mesec. Ljudstvo ve, da je to nepravično. Podpise pa smo začeli zbirati, da to sliši tudi vlada.

Luka Mesec o razlogih za peticijo

V koaliciji se z ukinitvijo strinjajo, a bi to po predlogu ministrstva za zdravje reševali v dveh korakih; v prvem bi pobiranje prispevka, ki bi bil v tej fazi še enak za vse, prenesli v pristojnost Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, v naslednjem pa bi pripravili progresivno (t. i. solidarnostno) lestvico pri pobiranju prispevka.

V Levici so ob koalicijskih predlogih poudarili, da bo ministrstvo težko dobilo njihovo podporo, če bo poskušalo zavlačevati, so se pa pripravljeni pogovarjati. Je pa nato ta teden na liniji med manjšinsko koalicijo in njeno zunajvladno partnerico prišlo do precejšnje zaostritve.

V Levici so danes spomnili, da se je v prvih dveh tednih po vložitvi omenjenega zakonskega predloga pod njihovo peticijo za ukinitev dopolnilnega zavarovanja podpisalo že skoraj 5000 podpornikov, zdaj pa so začeli podpise zbirati tudi organizirano.

Poziv vladi

Peticija vlado pod vodstvom Marjana Šarca poziva, da še letos sprejme zakonski predlog o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja, da s 1. januarjem 2021 ne bo več položnic za dopolnilno zavarovanje, da vsi v državi za zdravstvo prispevajo pravično glede na svoj socialni in materialni položaj in da se 50 milijonov evrov, ki vsako leto "poniknejo v žepe zasebnih zavarovalnic", nameni za investicije v zdravstvo.

Na vladi se z ukinitvijo strinjajo, a bi to po predlogu ministrstva za zdravje reševali v dveh korakih. Foto: Vlada RS/Nebojša Tejić/STA
Na vladi se z ukinitvijo strinjajo, a bi to po predlogu ministrstva za zdravje reševali v dveh korakih. Foto: Vlada RS/Nebojša Tejić/STA

"Tako revež kot bogataš, tako siromašni upokojenec kot menedžer plačata enak znesek za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, 35 evrov na mesec. Ljudstvo ve, da je to nepravično. Podpise pa smo začeli zbirati, da to sliši tudi vlada," je ob zagonu zbiranja podpisov v središču prestolnice dejal koordinator Levice Luka Mesec. Dodal je, da je trenutni sistem financiranja zdravstva eden najbolj nepravičnih v Evropi.

Levica: Na boljšem bodo vsi

V Levici so prepričani, da bodo z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na boljšem vsi zaposleni z manj kot 3500 evri plače, vsi upokojenci in večina samozaposlenih, torej 95 odstotkov prebivalstva.

Kot dodajajo, je vsebina njihovega zakonskega predloga v veliki meri usklajena s koalicijo in vlado, z zbiranjem podpisov pa želijo pokazati, da ukinitev dopolnilnega zavarovanja ni le volja Levice, ampak več kot 16 let tudi volja volivcev, ki pa jo vlade vztrajno zavračajo.

"Za ukinitev je potrebna samo še politična volja. Vsak, ki bo peticijo podpisal, bo vladi in koaliciji poslal jasen znak volje ljudstva," poudarjajo v stranki, kjer napovedujejo, da bodo kampanjo stopnjevali in že v naslednjem nadaljevali z zbiranjem podpisov na stojnicah po različnih lokacijah po Sloveniji.