Marjan Šarec je v Golobovi vladi zasedel položaj obrambnega ministra, Alenka Bratušek pa za zdaj opravlja funkcijo državne sekretarke na ministrstvu za infrastrukturo. Foto: BoBo
Marjan Šarec je v Golobovi vladi zasedel položaj obrambnega ministra, Alenka Bratušek pa za zdaj opravlja funkcijo državne sekretarke na ministrstvu za infrastrukturo. Foto: BoBo

Konec junija je digitalni kongres Gibanja Svoboda z več kot 90-odstotno podporo potrdil pripojitev strank LMŠ in SAB. S tem so stekli zadnji koraki k združitvi levosredinskih strank pod okrilje Gibanja Svoboda.

Odločbo o njuni pripojitvi h Gibanju Svoboda je izdalo notranje ministrstvo, poroča portal N1. Poleg članstva bo Gibanje Svoboda dobilo še njune lokalne odbore ter evropska poslanca LMŠ-ja Ireno Jovevo in Klemna Grošlja. LMŠ in SAB bosta v združeno stranko prispevala tudi proračunska sredstva, ki jih zakonodaja omogoča strankam, ki so na volitvah dosegle najmanj en odstotek glasov. Za zdaj gre le za formalno združitev strank, združitveni kongres pa po napovedih prvakov vseh treh strank pred jesenskimi lokalnimi volitvami.

Sorodna novica Gibanje Svoboda bosta SAB in LMŠ okrepila tudi s proračunskim denarjem, namenjenim strankam

Nekdanji predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec je v Golobovi vladi zasedel položaj obrambnega ministra, nekdanja predsednica SAB-a Alenka Bratušek pa za zdaj opravlja funkcijo državne sekretarke na ministrstvu za infrastrukturo. Če bo zaživela sprememba zakona o vladi, pa bo Bratušek postala ministrica za infrastrukturo. Če bo opozicijski stranki SDS uspelo zbrati 40.000 podpisov, bodo o spremembi zakona o vladi namreč jeseni odločali volivci na referendumu.

Tako Šarec kot Bratušek stranki ustanovila leta 2014

Lista Marjana Šarca (LMŠ) je bila ustanovljena maja 2014 na pobudo Marjana Šarca. Razlog za ustanovitev so bile prihajajoče lokalne volitve, na katerih se je Marjan Šarec drugič potegoval za županski mandat. Pozneje je z LMŠ-jem kandidiral tudi na predsedniških in državnozborskih volitvah leta 2018, po katerih je Šarec postal predsednik vlade.

Stranko Alenke Bratušek (SAB) je leta 2014 po razpadu Pozitivne Slovenije ustanovila Alenka Bratušek, ki je bila prva predsednica vlade. V DZ je bila stranka izvoljena še dvakrat.