Formalno združitev Gibanja Svoboda, LMŠ-ja in SAB-a je pričakovati v prvi polovici julija, združitveni kongres pa po napovedih prvakov vseh treh strank pred jesenskimi lokalnimi volitvami. Foto: BoBo
Formalno združitev Gibanja Svoboda, LMŠ-ja in SAB-a je pričakovati v prvi polovici julija, združitveni kongres pa po napovedih prvakov vseh treh strank pred jesenskimi lokalnimi volitvami. Foto: BoBo
Sorodna novica Golob: Verjamem, da se bo Marta Kos potegovala za predsednico republike

Golob ocenjuje, da je Kos najboljša kandidatka za to mesto. Končno odločitev o kandidatu stranke bosta sicer sprejela izvršni odbor in svet stranke. Izvršni odbor namreč glede na statut stranke vodi postopke volitev v vse organe na lokalni in državni ravni ter za volitve v Evropski parlament, svet stranke pa na predlog izvršnega odbora določa kandidatke in kandidate za volitve v DZ, Evropski parlament in predsednika republike. Odločala bosta v kratkem, najverjetneje do začetka naslednjega tedna.

Druge kandidatke za predsedniške volitve

Svojo kandidaturo je danes (ponedeljek) predstavila tudi psihoanalitičarka in doktorica filozofije Nina Krajnik, pravnica Nataša Pirc Musar pa je kandidaturo predstavila že prejšnji teden. Ta je napovedala, da se bo v boj za predsedniško mesto podala kot neodvisna kandidatka s podpisi volivk in volivcev, tako naj bi po napovedih ravnala tudi Nina Krajnik. Gibanje Svoboda bo tako, kot kaže, prva parlamentarna stranka, ki bo tudi uradno ponudila svojega kandidata.

Notranji kandidacijski procesi sicer potekajo tudi v drugih strankah, a nobena izmed njih končne odločitve o predsedniškem kandidatu še ni sprejela.

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob in Marta Kos bosta izjavo o sklepih digitalnega kongresa in kandidaturi za predsednico države dala v torek ob 9.30.

Združevanje v liberalni blok

Za pripojitev LMŠ-ja in SAB-a

Člani Gibanja Svoboda so na današnjem digitalnem kongresu z več kot 90-odstotno podporo potrdili pripojitev LMŠ-ja in SAB-a k stranki.

Za pripojitev stranke SAB je glasovalo 92 odstotkov članstva Gibanja Svoboda, nasprotovali so trije odstotki članstva. Za pripojitev stranke LMŠ je glasovalo 93 odstotkov članov Gibanja Svoboda, nasprotovala pa sta ji dva odstotka, so sporočili iz stranke.

Članstvo strank LMŠ in SAB je zeleno luč združitvi z Gibanjem Svoboda že prižgalo. S seznanitvijo članov najvišjega organa Golobove stranke pa so se začeli še zadnji koraki, preden bosta stranki nekdanjih premierjev tudi formalno ugasnili, Gibanje Svoboda pa bo postalo njun pravni naslednik.

Kot taka bo stranka bogatejša za članstvo obeh strank, pripadli ji bodo tudi lokalni odbori. LMŠ in SAB bosta v združeno stranko prispevali tudi proračunska sredstva, ki jih zakonodaja omogoča strankam, ki so na volitvah dosegle najmanj en odstotek glasov. LMŠ pa bo v združeno stranko "prispeval" še svoja evropska poslanca, Klemna Grošlja in Ireno Jovevo. Po poročanju TV Slovenija naj bi generalni sekretar nove združene stranke postal nekdanji poslanec LMŠ-ja in vodja njihove poslanske skupine Brane Golubović.

Formalno združitev strank je sicer pričakovati v prvi polovici julija, združitveni kongres pa po napovedih prvakov vseh treh strank pred jesenskimi lokalnimi volitvami.

Kaj prinaša nov liberalni blok