Poslanske skupine bodo pojasnile, ali se strinjajo z vlado narodne enotnosti ali ne. Foto: BoBo
Poslanske skupine bodo pojasnile, ali se strinjajo z vlado narodne enotnosti ali ne. Foto: BoBo

Če bi SDS-u uspelo sestaviti večinsko vlado, bi NSi v taki vladi želel sodelovati.

Ljudmila Novak
Ljudmila Novak se je o sestavi vlade pogovarjala tudi z ameriškim veleposlanikom. Foto: BoBo
Karl Erjavec in Zoran Janković
V četrtek se sestanejo DeSUS-ovi pogajalci in glede na to, da je najverjetnejši mandatar Janković, bodo pregledali njegov predlog koalicijske pogodbe in določili pogajalska izhodišča. Foto: BoBo
Radovan Žerjav
SLS je dokončno zaprl vrata koalicijskemu sodelovanju z Jankovićem. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Predvsem pogrešamo skupen sestanek tako z gospodom Virantom kot z gospodom Jankovićem in eventualnimi drugimi strankami, ki bi bile pripravljene sodelovati v koaliciji.

Janko Veber
Janko Veber
Veber je poudaril, da si v SD-ju želijo vstopa Liste Virant v koalicijo. Foto: BoBo
Vlada na čakanju

"SLS se za večinsko koalicijo ne pogaja več, mi smo odprti za obe strani in se bomo v najkrajšem možnem času odločili, za DeSUS vam pa ne morem reči, saj imajo ravno danes sejo izvršnega odbora," je po sestanku trojčka Lista Virant, SLS in DeSUS dejal predsednik Liste Virant Gregor Virant. O usodi trojčka pa je dejal, da če se bodo o neki koaliciji pogovarjali vsi trije, bodo poskušali nastopiti z usklajenimi stališči. Poudaril pa je, da glede vlade narodne enotnosti še niso dobili stališč vseh strank. Idejo so tako za zdaj opustili in sestankov ne načrtujejo.

Za tako vlado je malo verjetnosti, saj nad njo neuradno tudi največji stranki Pozitivna Slovenija in SDS nista navdušeni. Kot so za MMC zatrdili v SDS-u, so svoje stališče do predloga že poslali predlagateljem. Kako so se do predloga opredelili, niso želeli razkriti. Uradni stališči NSi-ja, ki predlog obravnava na sestanku poslanske skupine, in Pozitivne Slovenije o vladi narodne enotnosti še nista znani.

Politični veljaki bodo aktivno nadaljevali pogovore za sestavo koalicije, saj se strinjajo, da mora Slovenija tudi zaradi nezavidljivega gospodarskega položaja vlado dobiti čim prej. Predsednik republike Danilo Türk bo v teh dneh začel drugi krog pogovorov s poslanskimi skupinami.

Erjavec: Ključ do rešitve je Türk
Da naj čim prej določi mandatarja, pa ga pozivajo v stranki DeSUS. Po seji izvršnega odbora je predsednik stranke Karl Erjavec poudaril, da je očitno v Sloveniji po volitvah prišlo do manjše politične krize. "Ključ do rešitve je Danilo Türk," je izpostavil, saj bodo šele po imenovanju mandatarja lahko začeli koalicijska pogajanja. Sicer pa so sklanili tudi, da se bodo v četrtek sestali pogajalci njihove stranke in pregledali predlog koalicijske pogodbe, ki ga je poslal Zoran Janković.

"DeSUS je enoten in tudi sklepe so podprli enotno," zagotavlja Erjavec. Vstopa v kolicijo ne pogojujejo s kakršnimi koli kadrovskimi zadevami, "ker te pridejo na koncu." Gre jim izključno za uresničitev ciljev DeSUS-a. Kateri pa so ti njihovi cilji in pogajalska izhodišča, Erjavec ni želel povedati.

SLS Jankoviću tudi uradno "ne"
Žerjav je po sestanku poslanske skupine dejal, da je SLS poslal Jankoviću pismo, v katerem so odpovedali sestanek z njim in zapisali tudi, da ne gredo v koalicijo z njegovo stranko. "Dodali smo še, da smo se, ko bo morebitna koalicija sestavljena, pripravljeni pogovarjati o partnerstvu," je po sestanku dejal Žerjav. Poudaril je, da ni pričakoval, da bi ideja o vladi narodne enotnosti preživela, da pa so v SLS-u še naprej odprti za različne ideje.
"Glede na to, da ne želimo vstopiti v koalicijo z Jankovićem, ga seveda ne bi podprli. To bi bilo lažno upanje," je dejal. Glede Viranta pa je izpostavil, da se bo moral odločiti, s kom bo šel v koalicijo. "Na vse strani se pogajati najbrž ne bo šlo," je dodal.

Ameriški veleposlanik v novi koaliciji vidi morebiti tudi NSi
Ljudmila Novak
(NSi) je po sestanku poslanske skupine dejala, da so pobudo trojčka o vladi narodne enotnosti preučili in ugotovili, da ta v tem trenutku ni potrebna, "saj smo imeli predčasne volitve, po katerih je bil znan zmagovalec, in vemo, katere stranke imajo največjo odgovornost glede na volilni uspeh". "V NSi-ju želimo, da bi predsednik države čim prej podelil možnost mandatarstva in da to dobi zmagovalna stranka, če pa ji ne uspe sestaviti vlade, naj naslednji dobi to možnost."

Glede morebitne vlade SDS-a, NSi-ja, Liste Virant in DeSUS-a je dejala: "Te stranke, ki so bile povabljene v Jankovićevo vlado, se morajo odločiti, v kateri vladi želijo sodelovati. Upam, da se bodo čim prej odločile. Če bi SDS-u uspelo sestaviti večinsko vlado, bi NSi v taki vladi želel sodelovati. Verjamem, da bi bila taka vlada vsaj na začetku stabilna. Vedno pa lahko pride do težav. Kdor koli bo v tem času sestavljal vlado, bo imel veliko dela."

Kot je še pojasnila, je bila pred prazniki na sestanku z ameriškim veleposlanikom v Sloveniji Josephom Mussomelijem, na katerem je ta izrazil načelno stališče, da si želijo čimhitrejšega konstituiranja vlade in da tudi NSi morebiti vidijo v tej vladi. Ob tem je poudarila, da je šlo bolj za prijateljski pogovor.

Veber: O vladi narodne enotnosti se v SD-ju nismo resno pogovarjali
SD je že napovedal podporo Jankoviću, s katerim je v odsotnosti predsednika stranke Boruta Pahorja v petek pregledal koalicijsko pogodbo. Janko Veber (SD) je na novinarski konferenci poudaril, da stranka nadaljuje koalicijska pogajanja z Jankovićem, vlade narodne enotnosti pa ne podpira. O tej pobudi naj se v stranki sploh ne bi resno pogovarjali, niti ne bodo pobudnikom pisno odgovorili. Kot je še dejal, si želijo, da bi Slovenija čim prej dobila vlado, saj, kot pravi, že "resnično dolgo nimamo" vlade s polnimi pooblastili.

Po njegovih besedah ta trenutek namreč delo stoji tako na ministrstvih kot v DZ-ju, to pa je situacija, za katero ocenjujejo, da ni dobra za Slovenijo. "Zato ostajamo pri svojih stališčih ravno z namenom, da se ta krog, ki pelje do odločitve predsednika republike, zaključi čim prej in da ugotovimo pri čem smo," je zatrdil.

Dejal je, da v SD-ju pogrešajo skupen sestanek z Virantom, Jankovićem in z morebitnimi drugimi predstavniki strank, ki bi bile pripravljene sodelovati v koaliciji. O kadrovskih zadevah v koalicijskih pogajanjih po njegovem mnenju z Jankovićem še niso govorili, saj se posvečajo bolj vsebini, predvsem vprašanju AUKN-ja, "vendar je nemogoče govoriti o tem, dokler se ne pogovorimo še z Virantovo listo".

Na vprašanje, ali so torej v SD-ju zainteresirani za koalicijo, v kateri bi med drugim sodelovali PS, SD in Lista Virant, je odgovoril: "Zagotovo. Mi smo pripravljeni sodelovati v tej koaliciji in si želimo, da bi čim prej do nje prišlo."

Virant: SDS naj bo malce manj sramežljiv
Lista Virant bo v primeru "plana B" nadaljevala pogajanja z Jankovićem in začela pogovore s prvakom SDS-a Janezom Janšo. Ta je Listi Virant, SLS-u, DeSUS-u in NSi-ju že poslal osnutek koalicijske pogodbe za primer, če Jankoviću koalicije ne bi uspelo sestaviti. Virant je sicer javno povedal, da je Janši dejal, da mora s koalicijsko pogodbo nastopiti "malce manj sramežljivo", če želi postati resna alternativa.

Če bi SDS-u uspelo sestaviti večinsko vlado, bi NSi v taki vladi želel sodelovati.

Ljudmila Novak

Predvsem pogrešamo skupen sestanek tako z gospodom Virantom kot z gospodom Jankovićem in eventualnimi drugimi strankami, ki bi bile pripravljene sodelovati v koaliciji.

Janko Veber
Vlada na čakanju