Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vsi nimajo zagotovljenih postelj, razmere so zato izjemno hude, opozarja Urša Regvar iz Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja.

"Nekateri spijo v zabojnikih, veliko se jih ves čas zadržuje zunaj ali po hodnikih in v bistvu Slovenija zdaj trenutno v azilnem domu ni več sposobna zagotavljati nekih minimalnih standardov sprejema," je opozorila Regvar.

Direktorica vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj pojasnjuje, da vsem zagotavljajo prehrano, obleko in nujno zdravstveno oskrbo. Kot priznava, pa je problem prostorska stiska.

"V bistvu smo vse prostore, ki so bili možni, preuredili. V bivalne prostore smo pripeljali dodatna ležišča, tako da v bistvu spijo na vseh možnih površinah. Poleg teh zabojnikov, ki smo jih dodali, smo najeli tudi manjši šotor," je opisala Štrukelj.

Tak način reševanja težav s pomanjkanjem prostora ni ustrezen, ugotavlja varuh človekovih pravic Peter Svetina. Razmere v azilnem domu po njegovem ne ustrezajo minimalnim sprejemnim standardom. Varuh pri tem poudarja pravice nastanjenih ljudi do dostojanstva, zasebnosti in varnosti.

Sorodna novica Poklukar vaščanom Rigonc: Panelna ograja bo ostala

Katarina Štrukelj pravi, da nove nastanitve intenzivno iščejo. "Iščemo kapacitete v smislu zidanih objektov do zemljišč, kamor bi lahko postavili ali recimo zabojnike ali pa mogoče šotore," je pojasnila.

Pri iskanju primernih lokacij pa je pogosto problem nasprotovanje lokalnih skupnosti. Urša Regvar vidi težavo v tem, da naša država zelo zastraševalno in negativno naslavlja migracije: "Velika odgovornost je trenutno na vladi, ker je očitno, da bo potreben širši koordinacijski pristop, da bomo lahko našli dodatne kapacitete."

Varuh človekovih pravic pa pričakuje hitre in učinkovite ukrepe vlade za zaščito dostojanstva in varnosti ljudi, ki bivajo v azilnem domu.

Vse več nezakonitih prehodov meje

Nejevoljni prebivalci Logatca

Povečano število prosilcev za mednarodno zaščito polni tudi zmogljivosti izpostave azilnega doma v Logatcu in vznemirja nekatere domačine. Predvsem jim motijo temnopolti mlajši moški, ki se v skupinah prosto sprehajajo po mestu, opozarjajo tudi na kupe smeti, ki ostajajo za migranti.

Župan Logatca Berto Menard namerava na to temo v kratkem sklicati izredno sejo občinskega sveta, na pristojnem vladnem uradu pa zagotavljajo, da občino o vseh spremembah in dejavnostih sproti obveščajo.

V nastanitvenem centru in izpostavi azilnega doma v Logatcu je te dni nastanjenih skoraj 350 ljudi, kar je trikrat več od prvotnega dogovora z lokalno skupnostjo. Župan Menard je potrdil, da prejema pritožbe občank in občanov, ki jih vznemirjajo tujci. Ti se ob prihodu policije, ki jih želi legitimirati, razbežijo. "Bežijo po vseh dvoriščih, se zatekajo v stanovanja, skratka naredijo nek kaos," je pojasnil župan.

Na uradu za oskrbo in integracijo migrantov priznavajo, da so v Logatcu poleg žensk, otrok in mladoletnikov brez spremstva po novem tudi mladeniči do 21. leta starosti.

Zvišali smo pač mejo zaradi pritiska na azilni dom Vič, vendar je to res samo začasno in to je bilo tudi skomunicirano z občino, je dejala direktorica azilnega doma Katarina Štrukelj.

Gre za kršitve dogovora in tako ne gre več naprej, pa odgovarja župan Menard: "Moram upoštevati prošnje in želje občanov, predvsem pa moram zaščiti. Za to zaščito pa je zadolžena država, mi kot občina nimamo niti policije niti vojske."

Občane pa za zdaj poziva, naj bodo previdni in pozorni ter svoja opažanja prijavljajo uradu ali policiji.

Azilni dom Vič prenatrpan