Minister Poklukar v pogovoru s hrvaškim kolegom Božinovićem. Foto: Ministrstvo za notranje zadeve
Minister Poklukar v pogovoru s hrvaškim kolegom Božinovićem. Foto: Ministrstvo za notranje zadeve

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je v telefonskem pogovoru s hrvaškim notranjim ministrom Davorjem Božinovićem opozoril, da so povečanje števila nezakonitih prehodov meje zaznali predvsem v občini Brežice.

Slovenska policija je zato na tem območju še dodatno okrepila nadzor z dodatnimi policijskimi patruljami, helikopterjem in drugimi tehničnimi sredstvi, s sporočili z ministrstva. Poklukar je hrvaškemu kolegu ob tem predlagal, naj storijo podobno. Prav tako je ponudil pomoč slovenske policije pri varovanju zunanje meje Evropske unije.

Ministra sta se strinjala, da je ob okrepljenem nadzoru pomembno nadaljnje tesno sodelovanje policij v boju proti tihotapljenju migrantov. Prepričana sta še, da mora EU storiti več za preprečevanje nezakonitih migracij v državah izvora in okrepiti sodelovanje s partnerskimi državami.

SDS poziva k ustavitvi odstranjevanja ograje in pošiljanju vojske na mejo

Slovenska policija je v prvih sedmih mesecih letos obravnavala 26.871 nezakonitih prehodov državne meje, medtem ko je bilo teh v istem obdobju lani 10.103. Največ je bilo državljanov Afganistana, ki predstavljajo skoraj petino vseh nezakonitih migrantov, sledijo državljani Maroka, Pakistana, Bangladeša in Rusije. Do konca julija so na območju novomeške policijske uprave zaznali skoraj 73 odstotkov vseh nedovoljenih prehodov meje.

"To so številke, ki so skrb vzbujajoče in zahtevajo hitro ukrepanje, vse to pa je odraz nedopustne vladne politike odprtih vrat za migrante," je na novinarski konferenci dejala poslanka SDS-a Anja Bah Žiberti, ki je predstavila vsebino zahteve za sklic nujne seje odbora DZ-ja za notranje zadeve. Na porast številk po njenem mnenju vpliva tudi nerazumna odločitev vlade, da z meje začne odstranjevati t. i. varovalno ograjo.

Po opozorilih stranke SDS se kar 80 odsotkov nezakonitih prehodov meje zgodi v naselju Rigonce. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Po opozorilih stranke SDS se kar 80 odsotkov nezakonitih prehodov meje zgodi v naselju Rigonce. Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Najhuje je po njenih besedah v obmejnem naselju Rigonce, kjer so policisti samo 23. avgusta obravnavali 330 nezakonitih prehodov. Ker se okoli 80 odstotkov nezakonitih prehodov meje zgodi ravno v tem naselju, v poslanski skupini SDS-a predlagajo, da sejo odbora DZ-ja za notranje zadeve skličejo v občini Brežice, v kateri leži to naselje. "Da ti ljudje vedo, da so slišani," je dejala.

Na matičnem odboru DZ-ja bo poslanska skupina SDS-a na glasovanje dala še sklep, s katerim notranje ministrstvo poziva k sprejetju in izvedbi ukrepov za zagotovitev varnosti prebivalcev in preprečitev nezakonitih prehodov meje, ter sklep, s katerim vlado in notranje ministrstvo poziva k takojšnji ustavitvi vseh dejavnosti, povezanih z odstranjevanjem ograje na južni meji. Bah Žibert namreč meni, da prebivalci z migracijami najbolj obremenjenih območij pričakujejo, da se bo ograja celo dodatno postavila.

Policisti morajo zato nehati biti taksisti, ki le prevažajo migrante z meje v center, je ponazorila. Rešitev je po njenem mnenju v tem, da se slovenska politika dogovori s hrvaškimi kolegi in po potrebi uvede skupne patrulje na meji. Poslanska skupina SDS-a bi znova na mejo poslala tudi Slovensko vojsko.