Sindikat taksistov in njihov krovni Sindikat delavcev prometa in zvez Slovenije še naprej izražata nestrinjanje z zahtevanim testiranjem taksistov na vsake tri dni. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Sindikat taksistov in njihov krovni Sindikat delavcev prometa in zvez Slovenije še naprej izražata nestrinjanje z zahtevanim testiranjem taksistov na vsake tri dni. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Taksisti se ne strinjajo z določbo odloka o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov, ki zgolj za avtotaksi prevoznike v celotni mreži javnih prevozov določa obvezno testiranje na novi koronavirus, in sicer na 72 ur. V torek je več kot sto taksistov v strogem središču Ljubljane s protestno vožnjo praktično ustavilo promet, enako dejavnost pa so izvedli tudi danes, ko so glasno vožnjo izvedli tudi mimo poslopja parlamenta. Obenem so ugasnile telefonske centrale. "Na ta način bodo izražali svojo nestrinjanje s strogim in neživljenjskim ukrepom obveznega testiranja vsak dan do konca tedna med 11. in 14. uro," so sporočili z Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Sorodna novica Taksisti proti testiranju na vsakih 72 ur, minister vztraja pri odločitvi

Opozorilno vožnjo opravljajo vozniki, ki svojega dela ne morejo opravljati, saj si niso uspeli priskrbeti negativnega izvida testa hitrega testiranja, so dodali v sindikatu. Po opozorilni dejavnosti prevoze znova opravljajo vozniki, ki so negativni izvid testa uspeli pridobiti. Stranke in javnost pri tem taksisti prosijo za podporo in razumevanje, ministrstvu za infrastrukturo, konkretno ministru Jerneju Vrtovcu, pa sporočajo, da taksisti težave še kako vidijo in si ne zatiskajo oči, z opozarjanjem pa bodo težave videli tudi v širši javnosti.

Minister Vrtovec se bo s taksisti srečal v četrtek

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je v torkovi izjavi za medije izrazil prepričanje, da je ukrep zahtevanega testiranja taksistov na tri dni pravilna poteza. Taksistom je sporočil, da jih sliši, a hkrati je testiranje po njegovi oceni in oceni stroke nujno za ohranjanje varnosti. Pojasnil je tudi, da je vlada položaj taksistov izenačila s položajem inštruktorjev v avtošolah. V obeh primerih gre za dve osebi v enem avtomobilu.

Minister je sicer napovedal, da bo taksiste povabil na sestanek in prisluhnil njihovim predlogom. Sestanek bo potekal v četrtek zgodaj popoldne, so potrdili tako na ministrstvu kot v sindikatu taksistov.