"Branitelji na Medvedjeku so opravili enega od temeljnih dejanj za svobodno Slovenijo in preprečili pohod proti Ljubljani," je na slovesnosti pred dnevom državnosti dejal Lojze Peterle.

Pri spominskem znaku na Medvedjeku, kjer je leta 1991 potekal spopad med slovensko teritorialno obrambo in jugoslovansko vojsko, so pripravili slovesnost ob dnevu državnosti in 19. obletnici samostojnosti Slovenije. Navzoče je kot slavnostni govornik nagovoril predsednik prve slovenske demokratično izvoljene vlade Lojze Peterle.

Na klancu pri Medvedjeku se je 28. junija 1991 začel odkrit spopad med jugoslovansko vojsko in slovensko teritorialno obrambo. Foto: MMC RTV SLO
Na klancu pri Medvedjeku se je 28. junija 1991 začel odkrit spopad med jugoslovansko vojsko in slovensko teritorialno obrambo. Foto: MMC RTV SLO

Spomnil je, da so pred dvajsetimi leti obiskovalci, ki so prihajali z Zahoda, govorili, da v Sloveniji zaradi večje moči drugih ni smiselno razmišljati o lastni državi. A skrivnost slovenskega uspeha je bila po besedah Peterleta jasna: "Vedeli smo, kaj se lahko zgodi, in na to smo bili pripravljeni. Ponosen sem in vesel, da stojim danes med branitelji svobodne Slovenije. Med ljudmi, ki so bili pripravljeni dati vse za našo svobodo in se niso delili po strankarski pripadnosti, ampak jih je povezovala volja, da naredijo vse, da bomo živeli skupaj v demokratični in samostojni Sloveniji."

Takrat se Slovenci nismo delili in smo poznali le barve slovenske zastave, zato bi bilo prav, da je tako tudi v bodoče.
Lojze Peterle

"Dokazali smo, da smo srčni in složni"
Branitelji na Medvedjeku so preprečili pohod proti Ljubljani, je poudaril zdajšnji evropski poslanec. Takrat je namreč promet na cesti zastal, "zastal je tudi dih, na žalost pa so zastala tudi nekatera življenja, življenja vojakov, civilistov in bližnjega soseda". Malo narodov je prišlo do svobode brez cene krvi in tudi Slovenci so jo plačali, bojevali pa so se tako, da so s trdo silo pokazali samo toliko, kolikor je bilo res treba. Drugo so dosegli s političnimi in diplomatskimi sredstvi, je opozoril.

Zato je slovenska osamosvojitvena vojna uspešna tudi zaradi relativno malo žrtev, Slovenci pa so z njo dokazali, da so srčni, zanesljivi in složni ter da je mogoče svobodo in lastno državo doseči tudi v težkih razmerah, je še dejal slavnostni govornik.

<-- Vsebina spodaj se je prenesla iz starega urejevalnika. Odstranite to vrstico in shranite/uredite novico. -->

Spopad je zahteval žrtve
Na klancu pri Medvedjeku oziroma na tedanji

Slovenski odpor se je začel na dan, ko je bila izvoljena nova slovenska vlada in ko je jugoslovanska vojska začela pobirati orožje. Že takrat so se pojavili uporniki, ki so razumeli, za kaj gre, in so rekli, orožja ne damo, dan kasneje pa so se začele priprave za postavljanje Slovenske vojske, ki je bila zmagovita, je dejal Peterle. Foto: www.nsi.si

hitri cesti iz Novega mesta proti Ljubljani se je 28. junija 1991 začel spopad med jugoslovansko vojsko in slovensko teritorialno obrambo. Po neuspešnih pogajanjih zaradi ovirane ceste je sledil napad na kolono jugoslovanske vojske, ki je prodrla iz Karlovca čez Gorjance do Medvedjeka. Ta je odgovorila z ognjem iz vsega orožja, hkrati pa je položaje teritorialne obrambe s kasetnimi bombami napadlo jugoslovansko vojno letalstvo.

V spopadu je umrl pripadnik 21. območnega štaba teritorialne obrambe Franc Uršič, pod streli jugoslovanske vojske pa so obležali še gospodar bližnje kmetije Anton Kotar in šest voznikov na cesti blokiranih tovornjakov.