LMŠ moti denar iz Madžarske za določene slovenske medije. Foto: Reuters
LMŠ moti denar iz Madžarske za določene slovenske medije. Foto: Reuters
Drugi krog posvetovanj

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je sklenil, da bo opravil še drugi krog pogovor z vodji poslanskih skupin. Predvidoma 24. ali 25. februarja bo k sebi povabil predstavnike tistih strank, ki v prvem krogu še niso podale dokončnega stališča. Pahor je vodje teh poslanskih skupin prosil, naj si vzamejo potreben čas za temeljit razmislek in dobro premišljeno odločitev. Predsednik podpira pogovore med strankami o možnosti za oblikovanje vlade, tudi če dogovora ne bi sklenili in bodo sledile predčasne volitve. Odprt dialog je namreč po prepričanju predsednika Pahorja v takih okoliščinah preizkus zrelosti demokratične politične kulture. Če se bo Pahor odločil državnemu zboru predlagati kandidata za predsednika vlade, se želi prepričati, da ima kandidat zadostno podporo poslank in poslancev državnega zbora, sporočajo iz njegovega kabineta. Časa ima do vključno 28. februarja.

LMŠ-jevi poslanci za sklic seje

Poslanska skupina LMŠ-ja je vložila zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ-ja za kulturo, na kateri bodo razpravljali o vplivih madžarskega financiranja slovenskih medijev, ki so povezani s stranko SDS.

"Slovenski medijski prostor, ne glede na potrebo po novi zakonodaji in zaščiti neodvisnosti, ima dobre temelje. Vendar je danes že jasno, da so nekateri mediji podvrženi spornemu (so)financiranju, ki sledi eni doktrini," med drugim ugotavljajo v zahtevi. Da sta "Nova24, glasilo v lasti funkcionarjev in simpatizerjev stranke SDS, in podjetje Nova obzorja, ki je v 44-odstotni lasti stranke SDS, v času zadnje volilne kampanje prejela finančno pomoč od madžarskih podjetij, povezanih z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom in njegovo stranko Fidesz", je po mnenju LMŠ-ja že znano.

Spomnili so na poročanje nekaterih medijev v tem tednu, da naj bi od avgusta 2018 Madžari z računov v Veliki Britaniji in na Madžarskem v Slovenijo nakazali štiri milijone evrov, 1,5 milijona evrov pa naj bi končalo na računih obeh medijskih podjetij, NovaTV24.si in Nova hiša.

V LMŠ-ju so predlagali odboru za kulturo, naj pozove pristojne organe, da v skladu s pristojnostmi raziščejo finančne tokove financiranja in skladno s slovensko zakonodajo uvedejo potrebne postopke za zagotovitev transparentnega in zakonitega financiranja medijev.

Prav tako naj odbor pozove pristojno ministrstvo, da skladno z ugotovljenimi anomalijami pri financiranju in s tem povezanim kadrovanjem predlaga spremembe medijske zakonodaje, ki bo različnim funkcionarjem preprečevala članstvo v nadzornih organih in organih upravljanja medijev. S tem bi po mnenju LMŠ-ja zavarovali pravico do svobode izražanja, transparentnost lastništva medijev, njegovo svobodo in pluralnost.

Šarec komentiral situacijo prek Facebooka, Janša prek Twitterja

Janez Janša se je na Twitterju na Šarčev zapis odzval z besedami, da
Janez Janša se je na Twitterju na Šarčev zapis odzval z besedami, da "igralec pač igra svojo vlogo". Foto: BoBo

Potem ko je v četrtek prvak SDS-a Janez Janša napovedal, da lahko sestavi večinsko koalicijo, se je na družbenem omrežju Facebook odzval premier v odstopu Marjan Šarec in v komentarju aktualnega političnega dogajanja zapisal, da je slovensko politiko težko razumeti. SDS je začel sestavljati vlado in stranke, pripravljene sodelovati, so začele govoriti o ponudbah. "Nekateri menimo, da je ni ponudbe, ki bi nas premamila, ker imamo dostojanstvo in zgodovinski spomin. Drugi menijo drugače, kar je njihova pravica. Vendar se pravica enega konča tam, kjer se začne pravica drugega," je zapisal Šarec.

"Pogovarjamo se o tem, kakšno ponudbo bo kdo dal, katere resorje bo kdo zasedel … Morali pa bi se vprašati, komu bo ta vlada podrejena, če se mediji stranke SDS, dokazano (in SDS tega niti ne zanika), financirajo iz Madžarske, da o spornih kreditih iz Republike Srbske niti ne govorim," je nadaljeval.

Po Šarčevih besedah bi morale biti sklicane "vse možne komisije v DZ-ju, ne pa da politika tišči glavo v pesek". "Zanimivo je, da Matej Tonin, ki ga tako skrbi nacionalna varnost in se ukvarja z vsem mogočim, še ni sklical 'svojega' KNOVS-a. Rajši se pogaja za pozicijo predsednika državnega zbora. Ljudmila Novak, evropska poslanka, je svoje stališče pogumno izrazila, ker ima zgodovinski spomin in izkušnje. Očitno so v Bruslju stvari bolj jasne," je zapisal.

Madžarsko financiranje

Nadalje je Šarec v zapisu spomnil na SDS-ovo zahtevo za opravičilo in preklic njegovih izjav glede financiranja iz Madžarske in v nasprotnem primeru zagrozil s tožbo. "Stranka, katere predsednik in člani so v preteklosti in tudi dandanašnji izrekli na stotine žalitev, od mene pričakuje opravičilo za izrečeno dejstvo. Ni potrebno posebej omenjati zmerjanja novinark s prostitutkami. Da o njihovih medijih, ki se spuščajo na najnizkotnejše ravni diskreditacije, na osebni ravni. Ko kdo toži Janeza Janšo, gre za 'krivosodje', ko toži Janez Janša, je sodna pot v redu. Dvojna merila pač …," je zapisal.

Namesto da bi celotna politika najostreje obsodila sporno financiranje medijev, smo po Šarčevih besedah priča obtožbam s strani SDS-a. "Obtožbam, da je Aljaž Kovačič, poslanec LMŠ, izdal tajne podatke komisije. A dajte no, gospodje, a res? Ravno tako je NPU začel obravnavati omenjeno zadevo in bil takoj deležen diskreditacij. Kdor vas ne bi že leta in leta spremljal bodisi kot opazovalec bodisi kot aktiven udeleženec v politiki, bi vam morda še nasedel. Jaz pač ne več," je še zapisal.

Obsodba grožnje novinarjem

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) je ostro obsodilo napade na novinarje in medije, ki poročajo o madžarskem financiranju slovenskih medijskih podjetij. Po njihovem mnenju to predstavlja že nevarnost za novinarje, medije in demokratičnost družbe. Novinarji poročajo o besednih napadih neznancev na ulici, grozilnih mobilnih sporočilih in o grožnjah na družbenih omrežjih. Novinarje in medije pozivajo k prijavi takšnega dogajanja policiji in društvu.

Grožnje novinarjem

Šarec je opozoril tudi, da so se prve grožnje novinarjem že pojavile. "Dogajajo se tudi grožnje novinarjem … že zdaj … kaj šele bo, ko se bo sestavila vlada pod vodstvom SDS-a. Naivni so tisti, ki mislijo, da bodo lepo zasedli fotelje in bo vse v najlepšem redu," je nadaljeval.

V zapisu se je Šarec dotaknil tudi podnebnih sprememb in polpretekle zgodovine. "Ne vem, kako se bo stranka, ki zanika podnebne spremembe, soočila z evropsko zeleno strategijo 2050 in kako bo v Evropi pojasnjevala svoj odnos do polpretekle zgodovine. Tam je namreč jasno, kdo je bil del protifašistične koalicije. Zanima me tudi, kako bo neprodušno zaprla meje proti migracijam, hkrati pa podpirala Hrvaško na poti v območje schengena. Zlasti v luči predsedovanja 2021. Slovenija podpira vladavino prava … kako bo stranka SDS pojasnila nenehne napade na sodstvo in druge neodvisne institucije? Ali igra danes ali bo igrala takrat, je pravzaprav vseeno. Maske bodo padle slej ali prej."

Premier v odstopu od predsednikov komisij DZ-ja pričakuje, da "bodo sklicali 'svoje' komisije in se začeli aktivno ukvarjati z omenjeno problematiko, preden tako državljanom kot državi zraste čez glavo". "Kdor te financira, te verjetno ne zato, ker si prikupen, temveč hoče kaj v zameno," je še zapisal.

"Vprašati se moramo, ali želimo Orbanovo Slovenijo ali želimo suvereno, nam lastno Slovenijo. Ve se, kateri predsedniki strank imajo zdaj odločitev v svojih rokah. Izbira je jasna ... ohranjanje položajev in asistiranje pri vsem zgoraj navedenem ali predčasne volitve, kjer bodo odločili ljudje!" je odziv sklenil Šarec.

Sorodna novica Janša: Kar zadeva vsebino, je mogoče sestaviti večinsko koalicijo

Janša: "Igralec igra svojo igro"

Na družbenem omrežju Twitter se je Janša na Šarčev zapis odzval z besedami: "Igralec pač igra svojo vlogo, dokler ne zamoči in ga režiser ne nažene. Potem pa iz parterja kriči na igralce in se smeši do patetičnega konca."

Janša: Koalicijo je mogoče sestaviti

Večinsko koalicijo je mogoče sestaviti, je včeraj napovedal prvak SDS-a Janša. Z morebitnimi koalicijskimi partnericami SMC, NSi in DeSUS so ravno na sredini vsebinskega drugega kroga pogovorov, ki je po Janševih besedah odločilen. Morebitnim partnericam daje čas za razmislek in pogovor.

Političnih pritiskov, predvsem v SMC-ju, je bilo veliko, DeSUS pričakuje zagotovilo za uresničitev ključnih prednostnih nalog, v SDS-u pa še vedno puščajo odprta vrata tudi SAB-u; poslanec te stranke Marko Bandelli je potrdil, da bi verjetno glasoval za Janševo vlado.