V državni upravi bodo po 1. novembru delali le še tisti z izpolnjenima pogojema P in C. Postavlja se vprašanje, kaj bo s tistimi, ki ne morejo delati od doma. Foto: BoBo
V državni upravi bodo po 1. novembru delali le še tisti z izpolnjenima pogojema P in C. Postavlja se vprašanje, kaj bo s tistimi, ki ne morejo delati od doma. Foto: BoBo

Vlada vnovič zaostruje izpolnjevanje pogoja PCT. Med drugim še najbolj odmeva odločitev, da od 1. oktobra testiranje na koronavirus za zaposlene v državni upravi ne bo več zadostovalo. Vlada je v četrtek pozno zvečer na dopisni seji, potem ko je že nekaj dni napovedovala in v četrtek na dopoldanski seji precej časa o tem razpravljala, odločila, da bosta za uslužbence državne uprave od 1. oktobra za opravljanje dela veljala zgolj pogoja preboleli (P) in cepljeni (C). Po 1. oktobru bodo zaposleni morali biti namreč cepljeni vsaj z enim odmerkom ter do 1. novembra z obema.

Vsi v državni upravi, ki niso preboleli covida-19, se bodo tako morali cepiti. Na ministrstvih, v vladi, na upravnih enotah ter v policiji in vojski je zaposlenih okoli 31.500 ljudi, koliko od teh ni cepljenih ali prebolelih, ni znano. Tisti, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti in imajo zdravniško potrdilo, se bodo lahko še naprej testirali, predvideno je tudi delo od doma, a vprašanje je, kaj bo, če delo od doma ni mogoče, je za Radio Slovenija poročala Snežana Ilijaš.

Kaj vse spada v državno upravo?

V državno upravo med drugim spadajo zaposleni na ministrstvih, v vladnih službah, zaposleni na kateri od 58 upravnih enot ali pri organih v sestavi, kot so policija, vojska, inšpekcijske službe ter nekatere direkcije in agencije.

Mateja Logar: Predlagali smo pogoja P in C za vse

Svetovalna skupina za covid-19 je predlagala uvedbo pogoja PC (preboleli in cepljeni) za vse državljane do faze, ko bi bili zapolnjeni dve tretjini razpoložljivih intenzivnih postelj za covidne bolnike, je povedala vodja skupine Mateja Logar. Odločitev vlade, da začne s pogojem PC v državni upravi, je bila po njenih besedah dodatna odločitev.

Logar je v izjavi medijem ob svetovnem dnevu varnosti pacientov tudi pojasnila, da bo verjetno treba širiti pogoj PC, torej brez testiranja, tudi na druge skupine prebivalstva, saj se s testiranjem ne doseže tega, da se ljudje ne bi okužili, da ne bi širili okužbe.

Hkrati je opomnila, da je za nekatere testiranje potrebno le enkrat tedensko, kar po njenih besedah pušča "velik potencial, da v tistih petih dneh, ko ne vemo, kako je z okužbo, pride do okužbe, ki se lahko v delovnem kolektivu seveda tudi razširi".

Sindikat napoveduje izpodbijanje na ustavnem sodišču

Odločitev vlade, da bodo morali izpolnjevati pogoja prebolelosti ali cepljenja, če bodo želeli delo opravljati v prostorih delodajalca, je razburila del zaposlenih v državni upravi. V Sindikatu državnih organov Slovenije napovedujejo, da se bodo obrnili na ustavno sodišče, enako naj bi storili tudi v sindikatih policistov in vojakov.

Predsednik sindikata Frančišek Verk je prepričan, da ukrep, ki za državne uslužbence nekako uvaja obvezno cepljenje, ne bi smel biti urejen v podzakonskem aktu. Ob tem je spomnil na mnenja številnih pravnikov, da se obveznost cepljenja lahko določi le s spremembo zakona o nalezljivih boleznih.
.
V Sindikatu policistov Slovenije so glede na to, da sestanek s predstavniki ministrstva za notranje zadeve ni prinesel rešitve glede izvajanja pogoja PCT v policiji, prisiljeni sprožiti ustrezne postopke in pravna sredstva, so sporočili iz sindikata. Vsem članom, ki jim je bila kršena pravica do dela in želijo sodelovati kot pobudnik pred ustavnim sodiščem, bo sindikat zagotovil pogodbenega odvetnika, ki bo vložil skupinsko ustavno presojo ali ustavno pritožbo. Odvetnik bo tudi podal zahtevo za zadržanje odlokov do končne odločitve ustavnega sodišča.
.
Policijski sindikat Slovenije bo odlok o izpolnjevanju pogoja PCT poslal v preučitev pooblaščeni pravni pisarni z namenom, da se preuči možnost za podajo pobude za presojo ustavnosti in zakonitosti, predvsem v delu, ki se nanaša na pogoj prebolelosti ali cepljenja, in na nerazumno diskriminatorno obravnavo zaposlenih v državni upravi, saj do zdaj zdravstvena stroka še ni ugotovila, da virus izbira "gostitelje" po vrsti in dejavnosti dela, so sporočili iz sindikata.

"Strokovnega argumenta proti obveznemu cepljenju ni"

Na vprašanje, ali je svetovalna skupina predlagala obvezno cepljenje proti covidu-19 za starejše od 50 let in za šolnike, pa je odgovorila, da je cepljenje učinkovit način za preprečevanje okužb in "da bi bilo vsekakor smiselno začeti dodatne dejavnosti, da bi se povečalo število cepljenih predvsem v skupinah, ki pogosteje prihajajo v bolnišnico".

"In če gledamo povsem strokovno, ni tukaj nobenega argumenta proti temu, da bi bilo cepljenje obvezno, seveda gre pa tukaj za druge argumente," je dejala in dodala, da se morajo ljudje sami pri sebi zavedati, zakaj je cepljenje pomembno.

Mateja Logar, vodja svetovalne skupine za covid-19, je pojasnila, da so vladi predlagali pogoja P in C za vse državljane, če bi se postelje na intenzivni negi za covidne bolnike zapolnile do dveh tretjin. Foto: BoBo
Mateja Logar, vodja svetovalne skupine za covid-19, je pojasnila, da so vladi predlagali pogoja P in C za vse državljane, če bi se postelje na intenzivni negi za covidne bolnike zapolnile do dveh tretjin. Foto: BoBo

Dokaz, da cepljenje deluje, sta Danska in Velika Britanija

Lepi pokazateljici tega, kaj se da doseči s širokim cepljenjem proti covidu-19, sta Danska in Velika Britanija, kjer sproščajo številne ukrepe zaradi dobre precepljenosti, ne pa zaradi testiranja.

Sicer pa se svetovalna skupina po njenih besedah strinja s pogojem PCT za vstop v zdravstvene ustanove. Pri tem pa mora biti zagotovljeno, da se lahko osebe testirajo, in preprečeno, da bolnik zaradi finančnih razlogov, ki bi mu omejevali testiranje, ne bi mogel priti tudi do nenujne obravnave. "Za varno obravnavo bolnikov je pomembno, da prihajajo ti v zdravstvene ustanove s pogojem PCT," je poudarila.

V državni upravi le še pogoja P in C

PCT-izjema za mlajše od 15 let

Minister za zdravstvo Janez Poklukar je na dopoldanski vladni novinarski konferenci pojasnil, da je vlada sprejela spremembe odloka. Z njimi je dvignila starostno mejo za izjemo od PCT-pogoja z 12 na 15 let, z veljavnostjo od 18. septembra. Med izjeme je dodala tudi tiste, ki so vključeni v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji.

Med tiste, ki jim ni treba izpolnjevati PCT-pogoja, je dodala tudi uporabnike zdravstvenih storitev, če gre za cepljenje ali testiranje. Dodatne okoliščine, znotraj katerih ni treba izpolnjevati PCT-pogoja, so nujni zdravstveni in socialni, družinski primeri.

PCT-pogoj ni potreben, če gre za nujni dostop do zdravnika, v odloku je zapisana dikcija "nujna zdravstvena storitev", ki jo lahko tolmačimo kot nujno zdravstveno in zobozdravstveno pomoč, je pojasnil.

Poleg tega omejitve ne veljajo v primerih nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujnih zdravstvenih storitev, nujnih postopkov socialne in družinske problematike ter nujne osebne asistence, zaščite in reševanja. Kot izjema so dodana tudi humanitarna skladišča, centri za razdeljevanje hrane in drugi kraji, ki omogočajo brezplačen dostop do osnovnih življenjskih dobrin socialno ogroženim skupinam.

Na bencinskih servisih izjema le za osebe v tranzitu

Med izjeme obveznega izpolnjevanja pogoja PCT na bencinskih servisih so uvrščene zgolj osebe, ki opravljajo naloge v sektorju mednarodnega prevoza in Slovenijo zapustijo v 12 urah po prehodu meje za oskrbo na bencinskih servisih, so sporočili z ministrstva za gospodarstvo.

V odloku, ki ga je vlada sprejela v četrtek in začne veljati v soboto, je med drugim zapisano, da "omejitve ne veljajo /.../ za osebe, ki opravljajo naloge v sektorju mednarodnega prevoza in Republiko Slovenijo zapustijo v 12 urah po prehodu meje, za oskrbo na bencinskih servisih". Upravljavci bencinskih servisov so zato bili v dvomu, ker da iz odloka ni razvidno, ali se odprava omejitev na bencinskih servisih nanaša na osebe v tranzitu ali gre za naštevanje izjem na splošno.

Poklukar: Čez zimo se bo skorajda vsak srečal z virusom

"Pogoj PCT uvajamo zaradi resnosti položaja, v katerem smo. Iz številk je razvidno, da se položaj hitro poslabšuje. V preteklem tednu je umrlo 15 ljudi, včeraj še 6, skupaj 21. Najmlajši umrli je imel nekaj več kot 60 let. Včeraj je bolnišnično oskrbo potrebovalo 348 ljudi, 250 zdravljenje s kisikom. Največ pozitivnih primerov potrdimo v starostni kategoriji 5–14 let," je povedal Poklukar.

Med nami kroži, tako Poklukar, veliko bolj virulentna različica, poimenovana delta, ki je po kužnosti primerljiva z ošpicami. "Čez zimo se bo skorajda vsak srečal z virusom," je napovedal.

Reprodukcijsko število je naraslo bistveno manj kot lani v enakem obdobju, zaradi pogoja PCT pa bo število bolnikov na intenzivnih oddelkih upadlo za 25 odstotkov glede na prvotne napovedi Instituta Jožef Stefan. Ob zadostni precepljenosti predvsem starejših od 40 let bi lahko ohranili delovanje zdravstvenega sistema do te mere, da ne bi bilo prevelikega krčenja programov.

Poklukar: V enem dnevu cepljenih 19.160 ljudi

Včeraj so cepili 19.160 ljudi, kar je izjemna številka. Doslej so porabili dva milijona odmerkov cepiv. "Nujno je, da se cepimo. Če se cepimo, bo naš organizem imel izoblikovana protitelesa, s čimer bo potek bolezni večinoma zelo blag. S cepilnimi centri in župani smo dogovorjeni, da delujejo tudi v soboto in nedeljo," je povedal Poklukar.

"Edini krog, da prekinemo ta krog epidemije, je cepivo. Cepivo ni sovražnik, ni strup. Pristopite k cepljenju. Zaupajte znanosti in tehnologiji," je pozval minister Poklukar in dodal, da pogoj T ne zamejuje in omejuje epidemije.

Zahod Slovenije se je po podatkih ECDC-ja obarval temnordeče. Foto: ECDC
Zahod Slovenije se je po podatkih ECDC-ja obarval temnordeče. Foto: ECDC

Krek: Zahod Slovenije že temno rdeč

Direktor NIJZ-ja Milan Krek je v nagovoru opozoril, da je zahodna polovica Slovenije na novem epidemiološkem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) že označena s temno rdečo barvo, celotna država pa je označena z rdečo.
Rdeča barva pomeni, tako Krek, da bi morale druge države odsvetovati vsa nenujna potovanja na "rdeča" območja in z njih, če je območje označeno kot "temno rdeče", pa naj bi države močno odsvetovale nenujna potovanja.

Države same določajo pogoje za vstop v državo za ljudi, ki prihajajo iz rdeče obarvane države, je pojasnil Krek. Dejal je, da ima na ravni EU-ja 12 držav povečano 14-dnevno incidenco. Epidemija v EU-ju se torej "ni umirila in še vedno traja".

Vrh 4. vala epidemije sredi oktobra?

Če se bo v Sloveniji nadaljevalo povečevanje števila okužb, bi lahko imeli konec septembra več kot 2000 novih okužb na dan, je opozoril Krek. "Seveda mi ves čas upamo, da se bo krivulja morda le malce umirila, dosegla vrh in prešla v drugo fazo". Vrh naj bi bil nekje sredi oktobra, je dejal Krek in dodal, da je to "najbolj optimistična verzija".

"V tem trenutku ni nič kaj lepega povedati," je še dejal Krek, zato so novi ukrepi nujni.

Vrh 4. vala bomo dosegli sredi oktobra

Krek: Spet naraščajo okužbe med starejšimi

Narašča tudi število okuženih v najbolj občutljivi starostni skupini, to je v skupini nad 65 let, je opozoril in poudaril, da je v tej skupini "bistveno večja" tudi hospitalizacija, ki se približuje 20 odstotkom. "To je dodatna obremenitev slovenskega zdravstva".

Narašča tudi število zasedenih postelj zaradi covida-19 v bolnišnicah. 15. septembra je bilo to število 347, medtem ko je bilo 1. septembra 159. Zaradi povečevanja števila okužb je pričakovati, da se ta trend ne bo umirjal. Raste tudi zasedenost postelj na oddelkih za intenzivno nego. Trenutno je na teh oddelkih 82 covidnih bolnikov, po Krekovih besedah pa ocenjujejo, da bo konec tega meseca zasedenih med 120 in 150 postelj na teh oddelkih. To predstavlja "mejo vzdržljivosti zdravstvenega sistema", situacija pa bi postala "zelo kritična", če bi bilo zasedenih več kot 160 postelj na oddelkih za intenzivno nego.

Krek: Zmanjkalo cepiva Janssen

Krek je dejal, da imajo na zalogi 718.608 odmerkov cepiv. Na zalogi imajo vsa cepiva, le cepivo proizvajalca Jannsen je pošlo, zato trenutno ni na voljo. Glede precepljenosti je Krek dejal, da je s prvim odmerkom cepljenih 51 odstotkov vseh prebivalcev, z vsemi potrebnimi odmerki pa je cepljenih 45 odstotkov. V starostni skupini od 70 do 74 let je s prvim odmerkom cepljenih 81 odstotkov, z vsemi potrebni odmerki pa je cepljenih 77 odstotkov.

V državi še vedno prevladuje različica koronavirusa delta, ki je "izredno kužna", je dejal Krek in javnost pozval k cepljenju, spoštovanju osamitve in karantene ter ukrepov, kot sta nošenje mask in ohranjanje fizične razdalje.

Državna uprava bo uvedla zgolj pogoja P in C. Minister Boštjan Koritnik pravi, da naj bo to zgled za vse delodajalce v državi. Foto: Pixabay
Državna uprava bo uvedla zgolj pogoja P in C. Minister Boštjan Koritnik pravi, da naj bo to zgled za vse delodajalce v državi. Foto: Pixabay

Koritnik: Državna uprava naj pokaže odgovornost

"Ob obisku Goriške pred dvema tednoma sem kolegom ministrom predlagal, da se za zaposlene v državni upravi iz PCT-pogoja izloči črka T, torej testiranje, in se delo v prostorih državne uprave omogoči samo tistim, ki izpolnjujejo pogoja cepljenosti in prebolevnosti. Pri tem predlogu sem dobil splošno podporo, zato smo na ministrstvu za javno upravo pripravili del odloka, ki uvaja to spremembo," je pojasnil Boštjan Koritnik, minister za javno upravo.

Osnovni namen je, tako Koritnik, preprečiti širjenje okužb na delovnem mestu ter posledično zagotoviti nemoteno delovanje državne uprave. "Moj namen nikakor ni groziti in rohneti, želim samo, da v državni upravi pokažemo, da smo odgovorni, da želimo prispevati k omejitvi naraščanja števila okužb in da si ne želimo kolapsa zdravstvenega sistema v Sloveniji," je dejal.

Pogoj PC bo veljal za ožjo državno upravo – ministrstva, organe v sestavi, inšpekcije, policijo, vojsko in upravne enote, ne za celoten javni sektor. Izjema pa so zgolj tisti, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti, za njih bo izjemoma možno samotestiranje še naprej, je povedal Koritnik.

PC-pogoj zgled za vse delodajalce v državi

Glede obveznega PC-pogoja za državno upravo je minister Koritnik na novinarsko vprašanje odgovoril, da vlada nastopa kot delodajalec, s tem pa daje zgled vsem delodajalcem v državi, tudi tistim v zasebnem sektorju.

Za necepljene delo od doma, če je to mogoče

"Poudarjam, da nikogar v državni upravi ne silimo k cepljenju. Ne predpisujemo obveznega cepljenja, želimo pa s tem dodatno spodbuditi k cepljenju. Vsi, ki se ne želijo cepiti, bodo delo opravljali od doma, če narava in vrsta dela to omogoča. Če dela na domu ni mogoče organizirati, pa bo delodajalec lahko ukrepal v skladu s predpisi, ki urejajo delovna razmerja," je povedal Koritnik.

Koritnik je dejal, da obstajajo jasni dokazi, na Švedskem, Danskem in v državah bližje Sloveniji, da spoštovanje ukrepov v kombinaciji s cepljenjem prinaša rezultate. Zato je znova apeliral k upoštevanju pogoja PCT in cepljenju. To je ključno za vračanje v normalno življenje, je dejal.

"Vidim, da so državljani razumni, ukrepe v veliki meri upoštevajo, veseli me tudi podatek o na novo cepljenih. Na tem mestu se za odgovorno početje vsem iskreno zahvaljujem. Poslušajmo stroko, tisto pravo, ne tiste, ki svoje znanje pridobiva na Facebooku in Googlu. Kar nekaj zdravnikov poznam in vsi mi pravijo enako. Ko ljudje enkrat obležijo na covidnih oddelkih bolnišnic ti prodajalci megle in teorij zarot izginejo, bolnikom ne stojijo ob strani, temveč se potuhnejo, bolniki pa se srečajo s surovo borbo za preživetje," je sklenil Koritnik.

PCT pri zbiranju več kot 50 ljudi

S spremembo odloka je dovoljeno zbiranje več kot 50 ljudi na organiziranih javnih prireditvah in javnih shodih, pri katerih je organizator znan, pod pogoji iz zakona, ki ureja javna zbiranja, v zaprtih prostorih ali na odprtih površinah, če udeleženci, razen ljudi, ki so mlajši od 15 let, izpolnjujejo pogoj PCT, piše v odloku.

Ta tudi določa, da organizator javne prireditve ali javnega shoda ob vstopu na prireditev oziroma shod preverja, ali udeleženci prireditve oziroma shoda izpolnjujejo pogoj PCT. Tistemu, ki tega pogoja ne izpolnjuje, se udeležba na prireditvi oziroma shodu ne dovoli. Organizator mora na vidnem mestu s pisnim obvestilom obvestiti udeležence prireditve oziroma shoda, da je izpolnjevanje pogoja PCT obvezno za udeležbo na prireditvi oziroma shodu.

Če organizator prireditve ali shoda preverjanja izpolnjevanja pogoja PCT ne zagotavlja sam, mora preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT zagotoviti z varnostnikom v skladu s predpisi, ki urejajo zasebno varovanje, še določa odlok, ki je bil objavljen v četrtkovem Uradnem listu.

Za javne prireditve in javne shode na odprtih površinah je doslej veljalo, da morajo udeleženci izpolnjevati pogoj PCT, če jih je več kot sto. Na javnih prireditvah in shodih v zaprtih prostorih pa so morali udeleženci pogoj PCT izpolnjevati ne glede na število udeležencev.

Sorodna novica Vlada ukinja T-pogoj v državni upravi. Kdor ni prebolel, se bo moral cepiti.

Karantena in vstop v državo

Poleg tega je vlada v četrtek spremenila odlok o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku, in sicer spreminja pogoje pri cepljenih, ki se jim ne odredi karantena. Po novem v karanteno ne bodo napotili posameznikov, ki so bili cepljeni s cepivom AstraZeneca, če je od prejema drugega odmerka minilo najmanj 15 dni. Obdobje od drugega odmerka se tako skrajšuje, saj je bilo v veljavnem odloku določenih 21 dni. Sprememba velja od danes.

Vlada je tudi podaljšala veljavnost odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo. Za vstop v Slovenijo je tako še vedno treba izpolnjevati pogoj PCT, razen za sedem izjem, in sicer za mednarodni prevoz, za tranzit, za otroke, mlajše od 15. leta starosti, dvolastnike in čezmejne delovne migrante ter za osebe, ki prevažajo otroka zaradi njegove vključenosti v vzgojo in izobraževanje ter zaradi nujnega zdravstvenega pregleda.

Svetina vlado pozval k upoštevanju potreb ranljivih skupin pri sprejemanju predpisov

Po uveljavitvi pogoja PCT je varuh človekovih pravic Peter Svetina prejel številna vprašanja, pomisleke in mnenja. Kot so zapisali pri varuhu, je Svetina ocenil, da je odlok o pogoju PCT pomanjkljiv, saj ne prepoznava potreb posameznih ranljivih skupin, zato je pisal vladi.

"Pričakujem, da se razmisli o tem, kako lahko otroci in mladostniki brez težav dostopajo do učne pomoči, žrtve družinskega nasilja do pomoči v varnih hišah in drugih institucijah, socialno ogroženi do paketov s hrano, brezdomci do prenočišč, odvisniki do neokuženih igel in nadomestne terapije. Pomisliti je treba tudi na druge ranljive skupine, ki potrebujejo našo pozornost in pomoč pri vključevanju v družbo, pa bodo morebiti pri izvajanju odloka naletele na težave," je pojasnil Svetina.

"Potreba po vključenosti v družbo je namreč ena izmed najglobljih človeških potreb tudi v času epidemije in v družbenem smislu bi bilo nesprejemljivo, da se položaj omenjenih ranljivih skupin ustrezno ne uredi tako, da se jim omogoči izpolnjevanje pogoja PCT, saj niso v enakovrednem izhodiščnem položaju kot preostala populacija," je prepričan Svetina. Kot je ocenil, bi lahko omejevanje sodelovanja ranljivih skupin v družbenih procesih zaradi neizpolnjevanja pogoja PCT omenjene skupine še bolj pahnilo na rob družbe.