Mateja Logar. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Mateja Logar. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Svetovalna skupina za covid-19, ki se je prvič sešla v novi sestavi pod vodstvom infektologinje Mateje Logar, je za sredno sejo vlade pripravila več predlogov rešitev.

Logarjeva je v oddaji Odmevi ukrepe kratko komentirala.

Za vrnitev treh letnikov srednjih šol v šolske klopi po hibridnem modelu so se odločili, "ker je epidemiološka situacija trenutno dovolj stabilna, da lahko s tem poskusimo". Seveda ob prezračevanju, nošnji mask, razkuževanju in drugih nujnih ukrepih, je poudarila.

Zavrnila je pritožbe nekaterih predstavnikov učiteljev, da bi morali tudi oni biti uvrščeni na prioritetni seznam za cepljenje. Prednostni seznam je bil sprejet na podlagi mednarodnih strokovnih podlag in tako rekoč na nobenem nista šolstvo in vzgoja uvrščena visoko.

Napovedala je aplikacijo za prehod meje in vstop v Slovenijo. Ocenila je, da bi se spletni obrazec lahko pripravil v 10 dneh.

Glede novih, agresivnejših različic novega koronavirusa pa je povedala, da za zdaj ni večjega lokalnega širjenja. Svetovalna skupina zato ni sprejela posebnih priporočil na to temo. Še vedno velja strokovna ocena, da se nove različice širijo pretežno kapljično, zato je pravilna nošnja kakovostnih mask dobra zaščita.

Napovedala je še, da bodo epidemiologi začeli aktivno slediti stikom okuženih pri približno 300 okužbah dnevno.

Logarjeva: Situacija je dovolj stabilna


Podrobneje o sprejetih mnenjih svetovalne skupine pa spodaj.


Logarjeva: Predlagamo rešitve, ki bodo vzdržne dolgoročno

Čeprav je trenutna epidemiološka situacija boljša, svetovalno skupino za covid-19 pri ministrstvu za zdravje v prihodnjih tednih po besedah Logarjeve čaka še kar nekaj dela, izzivov in prilagajanja, pa tudi pomembne odločitve. Eden teh izzivov bo gotovo tudi omejitev širjenja novih različic koronavirusa. "Zavedamo se, da noben ukrep ni stoodstotno učinkovit in da vseh primerov verjetno ne bomo mogli nikoli zaznati ter jih spraviti v karanteno," je še popoldne povedala Logarjeva.

Zato bodo po njeni napovedi vladi predlagali rešitev, ki bo vzdržna tudi dolgoročno. Za vstop v Slovenijo bi, kot je to poleti veljalo za vstop na Hrvaško, morali izpolniti obrazec na spletu. Na podlagi podatkov s tega obrazca bo potem po potrebi odrejena karantena, lažje pa bo tudi slediti, ali se ljudje odrejene karantene držijo.

Vprašalnik oz. spletno poizvedbo o času in kraju potovanja bodo morale izpolniti tudi osebe, ki so prebolele covid-19 oz. so cepljene, vendar pa karantena zanje ne bo potrebna.

Podatkov o izvoru in širjenju novih različic koronavirusa po državi Logarjeva za zdaj nima, saj čakajo še na rezultate analiz. Prav tako za zdaj niso razpravljali o ukrepih za zajezitev širjenja teh različic znotraj države. Še vedno gre namreč za posamične primere oz. ne gre za skupke okužb. "Če bi se ti začeli pojavljati, pa bi vsekakor ob tem sprejeli dodatne ukrepe," je pojasnila. Za zdaj ni govora o tem, da bi se zaradi tega celotno javno življenje v državi ustavilo, pač pa razmišljajo bolj o lokalnih ukrepih, kot denimo trenutno veljajo za obalno-kraško regijo.

Svetovalna skupina za vrnitev dijakov

Kako urediti izobraževanje

Namesto v šolo na sodišče

S predstavnikom ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je svetovalna skupina razpravljala tudi o vprašanju vrnitve prvih treh letnikov srednjih šol v šolske klopi. Skupina je potrdila predlog ministrstva, da bi se tudi ti vrnili k pouku po modelu C. Tako bi se polovica dijakov vrnila v šolo, druga polovica pa bi se šolala od doma, po tednu dni pa bi se dijaki izmenjali. O tem naj bi vlada razpravljala že v sredo, in če bo predlog sprejet, se bo začel izvajati prihodnji teden, je napovedala.

Poleg tega naj bi priporočili nošenje mask osnovnošolcem od vključno 6. razreda, tudi v matičnih učilnicah. Ta ukrep bodo priporočili tudi vsem učiteljem v osnovnih šolah, ne le tistim na predmetni stopnji.

"Biti moramo zelo previdni"

Prevetritev strokovne svetovalne skupine

Minister za zdravje Janez Poklukar je na dopoldanski novinarski konferenci sporočil, da je zaradi situacije, ki je nekoliko drugačna kot novembra in decembra, prevetril strokovno svetovalno skupino ministrstva za zdravje. Potrdil je informacije, da je za vodjo svetovalne skupine imenoval infektologinjo Matejo Logar. Poleg Logarjeve svetovalno skupino sestavljajo še epidemiolog in vodja centra za nalezljive bolezni na NIJZ-ju Mario Fafangel, predsednica Zdravniške zbornice Bojana Beović, nekdanja državna sekretarka Simona Repar Bornšek, vodja Inštituta za mikrobiologijo na ljubljanski Medicinski fakulteti Miroslav Petrovec, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik, direktor NIJZ-ja Milan Krek, infektologinja z UKC-ja Maribor Nina Gorišek Mikšič, infektolog z UKC-ja Ljubljana Matjaž Jereb in sociologinja z NIJZ-ja Lucija Mak Uhan. Kot je dodal Poklukar, koordinator bolnišničnih kapacitet ostaja Robert Carotta.

Nasploh pa Logarjeva meni, da je zniževanje števila okužb trenutno še zelo postopno. Tudi zaradi nevarnosti širitve novih različic koronavirusa "moramo biti še zelo previdni, da se to krhko ravnovesje ne bi začelo slabšati in spreminjati nazaj v poraščajočo fazo".

Razmere v zadnjem mesecu so po njenih besedah podobne tistim v oktobru, ko so zbolevali predvsem mlajši oz. tisti iz starostne skupine med 25 in 45 let. Pri teh gre v večini primerov za blažji potek bolezni, zato ne potrebujejo pogosto sprejema v bolnišnico, je pojasnila. Se pa v zadnjih 14 dneh ponovno kaže "premik" v starostni skupini nad 55 let, kar bi lahko pomembno vplivalo na število sprejemov.

Logarjeva je sicer s prevzemom vodenja svetovalne skupine stopila "v povsem nove čevlje", kot se je izrazila. Vendar pa po tokratnem srečanju meni, da gre za zelo konstruktivno in plodno sodelovanje, kar si obeta tudi v prihodnje. Načeloma se bodo njeni člani sestajali vsaj enkrat tedensko, že zaradi preverjanja oz. potrjevanja veljavnih odlokov.