Kandidati za župane so v K4 spregovorili o problematiki študentskih stanovanj Foto: BoBo
Kandidati za župane so v K4 spregovorili o problematiki študentskih stanovanj Foto: BoBo

Kandidati so uvodoma spregovorili o problematiki študentskih stanovanj. Aktualni župan Zoran Janković je povedal, da se mu zdi primerna najemnina, ki bi jo lahko plačevali študenti, od 150 do 200 evrov na sobo. Cene stanovanj po njegovih besedah padajo, tako da si ga bodo lahko privoščile tudi mlade družine. Pojasnil je še, da v oktobru odpirajo nov vrtec, namenjen otrokom študentov.

Mazej Kukovič: Mladim z vizijo zastonj poslovne prostore
Zofija Mazej Kukovič
(SDS) je pojasnila, da mladi pogosto nimajo vizije in ne vidijo prihodnosti, zato predlaga, da bi občina mladim s podjetniškimi idejami za nekaj mesecev zastonj namenila poslovne prostore, kjer bi lahko začeli uresničevati svojo vizijo. "Ljubljana bo, kot pravi Janković, med 10 v Evropi, ampak med najslabšimi po tem, kako težko je priti do dela in do stanovanja," je zatrdila.

Janez Žagar (SLS) meni, da bi morala MOL in univerza študentom z neprofitnimi stanovanji pomagati, da čim prej doštudirajo. Omenil je še, da bi morala občina več vlagati v razvoj Tehnološkega parka, ki bi mladim nudil zaposlitve. "Ljubljana bi morala biti vodilna na tem področju, namesto nje pa se več sliši o Idriji," je pojasnil.

Kucler Dolinar: Mladim ponuditi priložnost za vstop na trg
Mojca Kucler Dolinar
(NSi) je povedala, da je "vendarle pomembno, kdaj zaključimo fakulteto in začnemo iskati priložnost". Poudarila je, da je v Ljubljani več kot 22.000 kvadratnih metrov praznih poslovnih prostorov, ki bi jih morali pod ugodnimi pogoji ponuditi mladim in jim tako ponuditi priložnost, da vstopijo na trg. Pojasnila je, da jo za mlade skrbi tudi zaradi problematike drog, ki po njenih besedah vse bolj obremenjuje prestolnico.

Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije) je prepričan, da je škandal, da se študentski domovi ob Vojkovi cesti in v Rožni dolini še niso začeli graditi, Študentski organizaciji pa očita, da je v okviru teh projektov hotela "kapitalizirati denar".

Tekavčič: Cilj je, da se v doglednem času doštudira
Metka Tekavčič
(SD) meni, da ni pomembno, kdaj nehamo študirati, "je pa cilj da se v doglednem času doštudira". Pravi, da želi biti ljubljanska univerza med najboljšimi na svetu, vendar ima težavo z dolžino študija. Po njenih besedah ni res, da je v tujini lažje priti do stanovanj in da jih zagotavljajo univerze, kljub temu pa je prepričana, da bi morali pomagati študentom v socialni stiski, da bi lažje in hitreje končali študij.

Meta Vesel Valentinčič (DeSus) je ob tem dodala, da bi bilo treba lastnike praznih stanovanj z milejšo davčno zakonodajo spodbuditi, da bi stanovanja dajali v najem. Kandidati so spregovorili tudi o prometni ureditvi v mestu, pri čemer je Vesel Valentinčičeva poudarila, da je "kolesarstvo odgovor", vendar bi ga bilo treba urediti, saj ni varno in v nakaterih predelih celo prepovedano.

Hosta: Potrebujemo nov družbeni red
Milan Hosta
(Zares) je med drugim spregovoril tudi o Klubu K4, ki naj bi z zakonom o malem delu izgubil vire financiranja. Po njegovih besedah je K4 vnesel živahnost v študentsko kulturo in da take projekte potrebujemo. Dotaknil se je tudi Metelkove, ki po njegovem mnenju generira nove ideje, "mogoče tudi nov družbeni red, ki ga potrebujemo". Med drugim je še zatrdil, da "tak kup pokroviteljstva in nestrpnosti, kot ga je je bilo opaziti danes, še ni videl".

Na soočenju v organizaciji Študentske organizacije Univerze v Ljubljani so svoja stališča predstavili še Miha Majc (Stranka Slovenskega naroda), Marko Mitja Feguš (Lista za čisto pitno vodo), Jože Joc Javornik (Slovenska unija), manjkala pa sta Jože Drnovšek (Naprej Slovenija) in Janez Lesar (Socialna liberalna stranka).