V Ljubljani bi rado 'županovalo' kar 13 kandidatov. Foto: MMC RTV SLO
V Ljubljani bi rado 'županovalo' kar 13 kandidatov. Foto: MMC RTV SLO
Metka Tekavčič (SD) o športnem parku Stožice
Zoran Janković in Zofija Mazej Kukovič
Kandidatka SDS-a je prepričana, da se je v mestu preveč zapravljalo in da je prestolnica netolerantna do drugače mislečih. Župan Zoran Janković očitke zavrača in pravi, da se je v Ljubljani vedno 'delalo za ljudi'. Foto: MMC RTV SLO

Drugi krog bo, saj so tudi Rimljani gradili amfiteatre.

Zofija Mazej Kukovič (SDS)

Rad bi vedel eno ime delavca, ki je šel na Karitas po pomoč.

Neodvisni kandidat Zoran Janković o delavcih v Stožicah
Soočenje ljubljanskih županskih kandidatov

Na TV Slovenija so se v prvem od desetih soočenj "spopadali" kandidati za župana Mestne občine Ljubljana.

Stožice ena glavnih predvolilnih tem
Mnenja so se kresala tudi glede Športnega parka Stožice. Metko Tekavčič (SD) moti predvsem to, "da ne vemo, kdo pije in kdo plača, in da ne vemo, koliko nas bo vse stalo". Zoran Janković, ki je neodvisni kandidat, zatrjuje, da ob razpisu javno-zasebnega partnerstva ni bilo nobenih pripomb in da bo občina v projekt v desetih letih vložila skupno 61 milijonov evrov.

Zofija Mazej Kukovič (SDS) je povedala, da javno-zasebno partnerstvo razume, kot da zasebno nastaja z javnim denarjem. Meta Vesel Valentinčič (DeSUS) je ob tem dodala, da je stadion sicer lep, vendar drag, in da "je pravna država pri tem projektu pokleknila".

Lesar: O netransparentnosti neprimerno govoriti
Janez Lesar
(Socialna liberalna stranka) je prepričan, da je Ljubljana dobila objekt, ki ga je potrebovala in da bi tudi krščanski ljudje lahko imeli kaj od njega. Po njegovem mnenju v tem primeru ni primerno govoriti o netransparentnosti.

Očitki: nedemokratičnost, netransparentnost, neracionalnost
Zamera Valentinčičeve iz preteklega mandata se nanaša na izgubo demokracije in pluralizma v mestnem svetu, saj po njenem mnenju noben predlog ni bil sprejet drugače, kot je želela Lista Zorana Jankovića.

Javornik: Preveč se je vlagalo v gradnjo
Jože Javornik (Slovenska unija) meni, da se je v preteklem mandatu preveč vlagalo v gradnjo in polepšanje, Miha Majc (Stranka slovenskega naroda) pa je prepričan, da je bilo delovanje mesta preveč netransparentno, denar pa je bil po njegovem mnenju namenjen za ozke skupnosti.

Mojca Kucler Dolinar (NSi) županu očita neracionalnost, neusklajenost projektov z okoljem in slabo črpanje evropskih sredstev. "Pri svojem delu nikoli ne delam na škodo drugega, kar pa za njega ne morem trditi," je med drugim dejala o Jankoviću.

Janez Lesar (Socialna liberalna stranka) pa v nasprotju z drugimi kandidati nima bistvenih pripomb na delo v prejšnjem mandatu. "Edina zamera je, da se je premalo posvečalo zdravstvu posameznega človeka," dodaja.

Tekavčič: Ni bilo široke podpore za odločitve
Tekavčičeva
pojasnjuje, da njene zamere niso osebne, žal ji pa je, da ni bilo široke podpore za odločitve. Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije) Jankoviću zameri, ker ni dokončal oziroma ni začel izvajati projektov Danice Simčič.

Podobno kot Lesar tudi Milan Hosta (Zares) županu ne očita ničesar, vendar kljub vsemu pogreša politiko, ki obravnava vse enako. Pojasnil je še, da ne želi podpisati etičnega kodeksa, ki ga je kandidatom ponudila Kukovičeva, saj naj bi prav ona največkrat šla čez mejo.

Na drugi strani Janez Žagar (SLS) podobno kot nekateri drugi kandidati meni, da se je v Ljubljani v preteklosti preveč vlagalo v blišč. Marko Mitja Feguš iz Liste za čisto pitno vodo pa je izpostavil, da ima do župana hude ekološke zamere. Trdi, da so nedavne poplave močno vplivale na kakovost okolja.

Kukovič: Ljubljana izrazito netolerantna
Kukovičeva
je izpostavila izrazito netolerantnost do vseh drugače mislečih v Ljubljani in slabo gospodarjenje, saj naj bi se zapravljalo mnogo več kot pridelalo. Prebivalce Ljubljane je tudi pozvala, naj oddajo svoj podpis za referendum o novem prostorskem načrtu mesta.

Janković: Delali smo za ljudi
Janković je povedal, da je pričakoval očitanje napak, vendar so nekateri kandidati po njegovem mnenju šli čez mejo dobrega okusa. Dodal je, da je bilo v mandatu narejeno veliko za ljudi in da so bili številni projekti v mestnem svetu podprti soglasno.

Kandidati tudi o poplavah
Ena glavnih tem soočenja so bile tudi nedavne poplave, ki so prizadele mesto. Jazbinšek je prepričan, da je treba na Glinščici odstraniti nasipe in s tem vodi dati prostor. Mazej Kukovičeva meni, da manjše sosednje občine ne morejo reševati težav Ljubljane.

"Če ni po njegovem, gredo stvari v predal, kar je škodljivo za vse nas," je pri reševanju problematike poplav očitala Jankoviću in dodala, da moramo najti rešitve za polave in potrese. Tekavčičeva je ob tem pripomnila, da je v trenutni situaciji najprej treba pomagati ljudem.

Drnovšek na soočenju ni sodeloval
Na soočenju je manjkal kandidat stranke Naprej Slovenija Jože Drnovšek, ki se je zaradi odsotnosti tudi opravičil.

Kandidati za župana Mestne občine Ljubljana

Jože Drnovšek - Naprej Slovenija

Miha Majc - Stranka Slovenskega naroda

Marko Mitja Feguš - Lista za čisto pitno vodo

Milan Hosta - Zares

Zoran Janković - neodvisni kandidat

Jože Joc Javornik - Slovenska unija

Miha Jazbinšek - Zeleni Slovenije

Mojca Kucler Dolinar - NSi

Janez Lesar - Socialna liberalna stranka

Zofija Mazej Kukovič - SDS

Metka Tekavčič - SD

Meta Vesel Valentinčič - DeSUS

Janez Žagar - SLS

Metka Tekavčič (SD) o športnem parku Stožice

Drugi krog bo, saj so tudi Rimljani gradili amfiteatre.

Zofija Mazej Kukovič (SDS)

Rad bi vedel eno ime delavca, ki je šel na Karitas po pomoč.

Neodvisni kandidat Zoran Janković o delavcih v Stožicah
Soočenje ljubljanskih županskih kandidatov