Med občine s samo enim kandidatom na minulih županskih volitvah sodijo predvsem tiste z manjšim številom prebivalcev. Foto: MMC RTV SLO
Med občine s samo enim kandidatom na minulih županskih volitvah sodijo predvsem tiste z manjšim številom prebivalcev. Foto: MMC RTV SLO

O tem smo se na MMC-ju pogovarjali z glavnim tajnikom državne volilne komisije Markom Golobičem in pravnikom Rajkom Pirnatom. Volivci se namreč v primeru enega kandidata sploh ne morejo izreči proti njemu, saj jim je na volilnem lističu ponujena le možnost glasovanja za kandidata.

Golobič: Tak način izvolitve ni sporen
"Samo en kandidat, hja, pač v občini ni drugega kandidata, ki bi kandidiral oz. ki bi bil pripravljan upravljati z javnimi zadevami," pravi Golobič. Pojasnil je, da se mu tak način izbire župana ne zdi sporen, saj ima vsak možnost kandidirati.

Kot je povedal, možnosti, da bi v primeru enega kandidata lahko glasovali tudi proti njemu, torej referendumskega načina glasovanja, zakon ne pozna, "imamo pa države, kjer v primeru enega kandidata volitev sploh nimajo in se kandidat samodejno šteje za izvoljenega".

"Morebiti bi bilo pametno predpisati le kvorum"
"V primeru referendumskega vprašanja ta kandidat ne bi bil v enakopravnem položaju z drugimi kandidati v drugih občinah, kjer sta dva ali več kandidatov, ker bi šlo za dejansko za referendum, in ne več za volitve. Morebiti bi bilo pametno predpisati le kakšen kvorum, da ne bi bila ena glasovnica dovolj, temveč da se šteje za izvoljenega, če pride na volišče recimo 25 odstotkov volivcev," razlaga Golobič.

"To je podobno, kot da v občini ni nobenega kandidata, potem je edina pametna možnost ukinitev občine," je še dodal.

Pirnat: Volitve so glasovanje za kandidata, in ne proti njemu
Tudi Pirnat se strinja, da takšen način izvolitve županov nikakor ni sporen. Po njegovih besedah so volitve glasovanje za kandidata, in ne proti njemu, zato ne zagovarja možnosti, da bi se lahko volivci izrekli tudi proti določenemu kandidatu, ker to ni združljivo s konceptom volitev. "Pa naj se kdo od njih 'zmiga' in kandidira," dodaja.

Prav tako ne zagovarja uveljavitve kvoruma, ker bi to po njegovem samo zapletalo volitve. "V omembne vredni občini se to praktično ne more zgoditi. V malih občinah se itak vsi poznajo in že naprej vedo, kdo bo župan. To je pač logika zelo majhnih skupnosti. Takšna izvolitev nikakor ni sporna, to je pač posebna okoliščina," meni Pirnat.

OBČINE Z ENIM KANDIDATOM ZA MESTO ŽUPANA

OBČINA

ŽUPAN

Benedikt

Milan Gumzar

Bloke

Jože Doles

Brezovica

Metod Ropret

Gornji Petrovci

Franc Šlihthuber

Križevci

Branko Belec

Kuzma

Jožef Škalič

Loški Potok

Janez Novak

Makole

Alojz Gorčenko

Mokronog - Trebelno

Anton Maver

Odranci

Ivan Markoja

Podčetrtek

Peter Misja

Podlehnik

Marko Maučič

Polzela

Ljubo Žnidar

Prebold

Vinko Debelak

Solčava

Alojz Lipnik

Sodražica

Blaž Milavec

Središče ob Dravi

Jurij Borko

Sveta Ana

Silvo Slaček

Sveta Trojica v Slovenskih goricah

Darko Fras

Šentrupert

Rupert Gole

Trnovska vas

Alojz Benko

Velika Polana

Damijan Jaklin

Veržej

Slavko Petovar