Borut Pahor je z izidom stranke na volitvah zadovoljen in poudarja, da je SD ena redkih socialnih demokracij v Evropi, ki ne izgublja podpore. Poudaril je tudi to, da so kot vodilna stranka relativno nepriljubljene vlade zadržali vodilno mesto med strankami leve sredine. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor je z izidom stranke na volitvah zadovoljen in poudarja, da je SD ena redkih socialnih demokracij v Evropi, ki ne izgublja podpore. Poudaril je tudi to, da so kot vodilna stranka relativno nepriljubljene vlade zadržali vodilno mesto med strankami leve sredine. Foto: MMC RTV SLO

Danes prihodnost vidim bolj optimistično, kar se tiče stranke, kot sem jo videl pred lokalnimi volitvami.

Borut Pahor
Janez Janša
Janez Janša ocenjuje, da je SDS zmagovalka volitev v mestne svete in je zadovoljen tudi z obeti strankinih županskih kandidatov v drugem krogu. Foto: MMC RTV SLO

V seštevku kaže, da je vladna koalicija na teh volitvah na nacionalnem nivoju prepričljivo izgubila.

Janez Janša
Radovan Žerjav
Radovan Žerjav je prepričan o tem, da bodo imeli med parlamentarnimi strankami znova največ županov. Vesel pa je tudi tega, da se zaupanje v SLS povečuje. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal
Katarina Kresal je dejala, da izida ne želi primerjati z izidom pred štirimi leti, saj je po njenih besedah LDS-a danes druga stranka. Foto: BoBo
Gregor Golobič
Gregor Golobič je dejal, da se je Zares dobro odrezal glede na to, da je na lokalnih volitvah nastopil prvič. Prepričan je, da se bo prek njihove navzočnosti izid do naslednjih lokalnih volitev še izboljšal. Foto: MMC RTV SLO
Zmago Jelinčič
Zmago Jelinčič nad volitvami ni presenečen. Komentiral pa je tudi razne neodvisne liste. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec
Karl Erjavec je z volilnimi izidi svoje stranke DeSUS izjemno zadovoljen. Foto: MMC RTV SLO
Kako so volilne izide komentirali prvaki parlamentarnih strank
Janša komentira izide volitev

V strankah so se že odzvali na prve neuradne delne izide volitev za župane in mestne svete. Po trenutnih izidih kaže na to, da so največ županov znova dobili v SLS-u - 32. Sledita SDS z enaindvajsetimi izvoljenimi kandidati in SD z desetimi. V prvem krogu imajo izvoljene župane v prvem krogu še LDS - osem, NSi - tri in DeSUS - enega. Kar 48 izvoljenih kandidatov je nastopalo s svojimi listami ali samostojno.

Na volitvah v mestne svete je s 619 dobljenimi mandati prvi SDS, ki je prejel slabih 19 odstotkov glasov. Sledi SD, ki ima 374 mandatov in dobrih 12 odstotkov. Okoli devet odstotkov in pol imata DeSUS in za njim še SLS, LDS pa se je ustavil pod osmimi odstotki glasov. NSi ima okoli šest, Zares pa slabe štiri odstotke. Več kot en odstotek imata še SNS in SMS - ZELENI.


Pahor: Izidi kažejo na to, da volivci nagrajujejo dobro delo
Borut Pahor
zavrača ocene o izgubi na tokratnih volitvah. Ob tem, da so prejeli odstotkovno manjšo podporo kot na državnozborskih volitvah, opozarja pred prehitrimi sklepi. Opozarja tudi na veliko razliko med enimi in drugimi volitvami. Meni, da so volitve glede na uspeh aktualnih županov pokazale, da ljudje cenijo tiste, ki jih dobro vodijo.
"Nekdo, ki je pokazal rezultate svojega dela, zasluži nagrado volivcev zato, da mu je dana možnost delati še štiri leta." In to, da "štejejo rezultati", je po Pahorjevih najpomembnejše spoznanje teh volitev. Iz tega tudi za svoje lastno delovanje vleče pozitivne sklepe. Kljub slabšemu trenutnemu stanju dodaja še, da je "v času relativne nepriljubljenosti vlade Socialnim demokratom kot glavni vladni stranki uspelo obdržati relativno soliden rezultat tudi na lokalni ravni".
Pahor je odločen, da nadaljuje svojo politiko na državni ravni. Prepričan je, da bodo tudi na naslednjih volitvah volivci znali prepoznati in nagraditi dobro delo. Zadovoljen je s položajem stranke tudi glede na to, da so ena redkih socialnih demokracij v Evropi, ki se še krepi. Tako je dejal, da po izidih teh lokalnih volitev prihodnost vidi bolj optimistično, kar se tiče stranke, kot jo je videl prej.

Janša: Izidi so svojevrstno opozorilo vladajoči koaliciji
Prvak opozicije Janez Janša je že razglasil zmago na lokalnih volitvah: "Podatki kažejo, da bo SDS ponovil zmagoviti izid izpred štirih let, mogoče ga celo izboljšala." O županskih volitvah je Janša dejal, da za zdaj kaže, da bo v prvem krogu izvoljenih kandidatov, ki so jih predlagali ali podprli v stranki, okoli 40. Dodal je, da bo tudi v drugem krogu v več kot polovici občin SDS navzoč s svojo izbiro.
Posebej je poudaril izide volitev v občinske in mestne svete. Po Janševih besedah kaže, da bo SDS na teh volitvah prejel skoraj toliko glasov kot celotna vladna koalicija. "Izjemno smo veseli tudi uspeha drugih opozicijskih strank," je še dodal Janša. Izpostavil je uspeh SLS-a in tudi za NSi ugodne izide, ki bi ob državnozborskih volitvah s takim izidom prestopil parlamentarni prag.
"V seštevku kaže, da je vladna koalicija na teh volitvah na nacionalnem nivoju prepričljivo izgubila," je izide komentiral Janša, ki je lokalne volitve označil za preverjanje javnega mnenja in jih imenoval tudi za "svojevrstno opozorilo vladajoči koaliciji".

Takoj v prvih odzivih po objavi izidov vzporednih volitev je izpostavil tudi zaskrbljenost ob nizki volilni udeležbi, predvsem v nekaterih mestih. Po njegovih besedah bi se morali kandidati v takih občinah zamisliti nad morebitno apatijo ali celo strahom volivcev.

SLS znova z največ župani
SLS je imel na zadnjih volitvah največ izvoljenih županov. Predsednik stranke Radovan Žerjav je dejal, da pričakujejo, da bo število izvoljenih županov letos zagotovo nekoliko nižje, še vedno pa pričakuje največ izvoljenih kandidatov med vsemi parlamentarnimi strankami. Dejal je še, da "zaupanje v SLS v zadnjem času raste". Izrazil je tudi upanje, da se bo gibanje nadaljevalo tudi v prihodnjih dveh letih.
Kresal: "LDS ni več ista stranka"
Predsednica Liberalnih demokratov Slovenije Katarina Kresal je zadovoljna z visoko Jankovićevo zmago. Čeprav se po trenutnih izidih LDS-u v mestnem svetu Ljubljane ponuja le eno svetniško mesto, pa osmim LDS-ovim županskim kandidatom kaže na zmago. Kresalova zato meni, da je stranka dobro zasidrana na terenu. Ne želi se primerjati z lokalnimi volitvami štiri leta nazaj, saj po njenih besedah današnji LDS "ni več ista stranka".
Premierni nastop Zaresa
Gregor Golobič
je uspeh svoje stranke Zares komentiral, da so na lokalnih volitvah nastopili prvič. Dejal je, da je prepričan, da se bo stranka v prihodnje tudi na lokalnih volitvah odrezala bolje. Je pa dodal še, da bo "ta mandat v celoti najtežji od vseh mandatov doslej". Ljubljanski kandidat stranke Zares za župana Milan Hosta je izid komentiral: "Ciljali smo višje, ampak če ne ciljaš visoko, nikamor ne prideš."

Izidi za Jelinčiča pričakovani
Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič je dejal, da se na volitvah ni zgodilo nič posebnega in da nič posebnega v stranki niti niso pričakovali. Obenem je opozoril, da so "bile volitve pod vplivom raznoraznih list, ki se ob prihodu v mestni svet prodajo najboljšemu ponudniku". Take liste do naslednjih volitev izginejo ali pa se preimenujejo. Glasovi, ki jih tako izgubijo realne stranke, pripomorejo k manjši demokratizaciji.

V DeSUS-u še močnejši kot na državnozborskih volitvah
Karl Erjavec je povedal, da je z izidi zelo zadovoljen. Dejal je, da so imeli na začetku leta nekaj težav z odhodom dveh poslancev, da pa se je v tem času stranka očitno še utrdila, "in očitno smo v tem trenutku še močnejši, kot smo bili na državnozborskih volitvah", je še dodal. V Ljubljani ga je tako prepričljiva zmaga Zorana Jankovića sicer presenetila, je pa vesel tudi uspeha svoje stranke v prestolnici.

Boljši časi tudi za NSi?
"Opažam, da se trend obrača in da NSi dobiva vse več podpore,"
je trenutne izide komentirala predsednica NSi-ja Ljudmila Novak. Po njenih besedah so izide v primerjavi s preteklimi volitvami izboljšali. Glede na neenake pogoje, s katerimi se morajo spoprijemati, glede na to, da niso parlamentarna stranka, je dejala, da jo to zelo veseli. Na podlagi tega je sklenila tudi, da je "vrnitev v državni zbor povsem realna".

Kako smo glasovali pred štirimi leti?
Na zadnjih volitvah je največji delež glasov za svetniška mesta po podatkih statističnega urada dobil SDS (20 odstotkov), med strankami mu je sledil LDS s 16,5-odstotnim deležem, SLS s 14 odstotki in SD z 11,4 odstotka glasov. NSi je za svetniška mesta dobil 6,7 odstotka, SNS pa 1,5-odstotni delež glasov.

Pri županskih volitvah je leta 2006 največ županov dobil SLS, ki je imel v zadnjem mandatu tako 49 županov. Sledili so SDS s 27 župani, LDS, ki je imel 17 županov, zmagovalka zadnjih parlamentarnih volitev SD je imela deset županov, dva župana pa sta prihajala iz vrst SNS-a. Samostojnih kandidatov je bilo leta 2006 izvoljenih 67.

Pričakovanja pred volitvami
Pred letošnjimi volitvami so parlamentarne stranke v boj za županska mesta stopale z različnimi pričakovanji. SDS, ki je po odstotkih glasov, prejetih na volitvah za občinske svete, prejel največ glasov, je tudi na tokratnih volitvah meril na zmago. Poleg njih so tudi v SLS-u pričakovali vsaj približno ponovitev uspeha na županskih volitvah, čeprav so se nekateri kandidati odločili, da ne kandidirajo znova.

LDS, SD in DeSUS so na volitve odhajali predvsem z ambicijo, da se okrepijo glede na izide prejšnjih volitev. Zares, ki na lokalnih volitvah nastopa prvič, pa si je za cilj postavil, da pridobijo občinske svetnike v večini občin, v katerih so kandidirali.

Danes prihodnost vidim bolj optimistično, kar se tiče stranke, kot sem jo videl pred lokalnimi volitvami.

Borut Pahor

V seštevku kaže, da je vladna koalicija na teh volitvah na nacionalnem nivoju prepričljivo izgubila.

Janez Janša
Kako so volilne izide komentirali prvaki parlamentarnih strank
Janša komentira izide volitev